(Tosin jo kauan ennenkuin esitin sen, heh..) Osa Lonely Planet -matkaoppaista mielikuvituksen tuotetta
13.04.2008 08:24

Yksi Lonely Planet -matkaoppaiden kirjoittajista sanoo keksineensä oppaisiin sisältöä omasta päästään.

Lukuisia oppaita laatinut Thomas Kohnstamm ei aina jaksanut perehtyä maihin, joista kirjoitti. Räikein huijaus oli hänen Kolumbian-oppaansa, jonka hän sepitti astumatta jalallaankaan kohdemaan maaperälle.

- Minulle ei maksettu riittävästi Kolumbiaan menosta, joten kirjoitin kirjan San Fransiscossa. Sain tiedot typyltä, jonka kanssa tapasin käydä treffeillä. Hän oli harjoittelijana maan konsulaatissa, Kohnstamm paljastaa.

Kekseliäs opaskirjailija on omien sanojensa mukaan osallistunut yli tusinan Lonely Planet -kirjan laatimiseen. Hänen kynänjälkeään nähdään muun muassa Brasilian-, Karibian-, Etelä-Amerikan-, Venezuelan- ja Chilen-oppaissa. Keksittyjen osuuksien lisäksi hän laittoi opuksiin muiden teoksista kopioituja pätkiä.

Kohnstamm paljasti huijauksensa sunnuntaina australialaisessa Sunday Telegraph -lehdessä. Lonely Planetin edustaja rauhoitteli samassa lehtijutussa kuluttajia vakuuttaen, että miehen kirjoittamat kirjat on tarkastettu, eikä niistä löytynyt virheitä.

Lonely Planet -matkaoppaat ovat suosittuja eri puolilla maailmaa, ja niitä myydään vuosittain miljoonia kappaleita.

- Jos se lukee oppaassa, kirjailijamme ovat käyneet paikalla. Niin yksinkertaista se on, yhtiön kotisivuilla mainostetaan.
Ei edes kaynyt maassa, mutta pisti kuitenkin Tainolaa paremmaksi - mika tosin ei ole kovin vaikeaa..