...vaan myöskin todella pinnallista! Ritva Santavuoren rasistiset kommentit suututtivat
12.1.2008 07:24

Entinen syyttäjä Ritva Santavuori suututti TV 1:n Ykkösen aamu-tv:n katsojat perjantaiaamuna rasistisilla kommenteillaan.

...

- Onkohan sekin sitä vaalikampanjaa, kun maailmalla kiertää lehtikuva
[Barack Obaman] isoäidistä, joka on todella epä... - miten sen nyt kauniisti sanoisi - siis se on ruma.

- Kyllä mä hyvin ymmärrän, että isoäidissä on vielä jäljellä ne tyypilliset negroidiset piirteet...vaatetus ja kampaus ja hampaat, ja nenä on just niin kuin näillä gorilloilla, Santavuori totesi ja painoi sormellaan nenänsä lyttyyn havainnollistaakseen asiaa.

...

Santavuori korostaa, että hän ei tarkoittanut kommenttia rasistisena.

- Obamahan on minun suosikkiehdokkaani. Yritin sanoa, että kuva oli epämiellyttävä ja mietin, liittyikö se vaalikampanjaan. Kuvassa oli tyypillisimmät neekeripiirteet: leveä nenä ja muuta. Sehän on totuus, mitä sitä suotta kaunistelemaan.

...
Olen negatiivisesti yllättynyt noista kommenteista. Tavallaan ymmärrän vielä sen, että tiettyjen ikäluokkien suomalaiset käyttävät edelleen sanaa 'neekeri', tarkoittamatta sitä mitenkään loukkaavaksi, koska he ovat oppineet sen sanan aikana, jolloin se ei ollut loukkaava (tai Suomessa ei vielä ollut ketään loukkaantumassa potentiaalisen loukkaavasta nimityksestä). Mutta - se, että R.S. menee vertaamaan ihmisiä gorilloihin ihonvärin ja piirteiden perusteella, on jo aika pöyristyttävää, enkä oikein voi uskoa, että hänen asemassaan oleva ihminen edes ajattelisi noin, saati että olisi niin naiivi, ettei tajuaisi edes pitää moisia ajatuksia ihan omassa päässään, jos todellakin ajattelee noin! Ja haukkua nyt yleensä ketään rumaksi, saati arvostella esim. "ruman" sukulaisen kuvan käyttöä vaalikampanjassa.. Jokaisen pitäisi voida olla ylpeä perheestään, suvustaan, ystävistään, yms. - ja jos jostain syystä ei voi olla ylpeä heistä, niin sen ei pitäisi ainakaan perustua niin pinnalliseen ja turhaan asiaan kuin ulkonäköön. En ole nähnyt jutussa mainittua kuvaa, mutta kuvittelen sen esittävän luonnollista ja jokseenkin iäkästä afrikkalaisnaista. Mielikuvani miellyttää omaa silmääni enemmän kuin esim. vanhempi suomalaisrouva, jolla on luonnottoman värisiksi värjätyt hiukset ja ehkä jonkin verran liian shokeeraava meikki, mutta en silti menisi kuvailemaan suomalaisesimerkkiäni rumaksi, vaikkei hän ehkä sattuisikaan miellyttämään juuri minun silmääni. Jokainen on omalla tavallaan kaunis, ja yleensä luonnollisuus on ulkoisesti jopa kauniimpaa kuin luonnon epätoivoinen korjailu esim. silikoni-implanteilla, purkkiväreillä ja paksuilla meikkikerroksilla, joskin jos sellainen varustelu saa jonkun tuntemaan itsensä kauniimmaksi tai enemmän omaksi itsekseen, niin siitä vaan varustelemaan..