sirurobbie-normal.jpg

Luin viime yönä jutun nuoresta suomalaisnaisesta, joka oli kesäkuussa lomamatkalla Pariisissa, joutui vakavaan onnettomuuteen, ja on edelleen pariisilaisessa sairaalassa, koska EU-sairausvakuutus kattaa hoitokulut, muttei sairaalasiirtoja - naisella ei ollut matkavakuutusta, eikä hänellä ole varaa maksaa tarvitsemaansa paarikuljetusta, jotta pääsisi suomalaiseen sairaalaan.

Arvasin heti miten suomalaiset (yleistäen) suhtautuisivat asiaan, ja tämänpäiväisen Facebook-feedin perusteella, olin oikeassa.. Kansa kiiruhtaa besserwisseröimään, mitä naisen Olisi Pitänyt tehdä (=ottaa matkavakuutus), sympatiaa ei pahemmin heru, kun kyseessä oli "oma moka", ja "jos on varaa matkustaa Pariisiin, on myös varaa ottaa matkavakuutus" - jne..

Tuollainen besserwisseröinti toki ruokkii omaa pätemisen tarvetta, mutta tosiasiassa, siitä ei ole kenellekään mitään hyötyä. Kys. nainen on melko varmasti jo ihan itse ehtinyt manata, ettei tullut ottaneeksi matkavakuutusta syystä tai toisesta, mutta mennyttä ei voi muuttaa, vaikka kuinka monta puskaexperttiä ohjeistaisi netitse.

Tapauksesta tuli heti mieleeni myös samoihin aikoihin sattunut juttu, missä nuori irlantilaismies loukkaantui vakavasti lomamatkalla Bangkokissa. Mies oli koomassa sikäläisessä sairaalassa, ja läheiset halusivat hänet kotiin, koska olettivat hänellä olevan paremmat mahdollisuudet toipua ympäristössä, missä puhutaan tuttua kieltä ja läheiset voivat viettää aikaa potilaan luona. Heti kun tapaus uutisoitiin Irlannissa, sekä tutut että tuntemattomat alkoivat puuhata rahankeruukeikkoja pubeihin, yms.

Mies saatiin kuljetettua irlantilaiseen sairaalaan, mutta valitettavasti hän ei koskaan herännyt koomasta, ja kuoli n. viikko kotiinpaluusta. Muistan silloin ajatelleeni, että jos suomalaiset olisivat osallistuneet moiseen keräykseen, monet varmasti valittaisivat nyt, että menipä nekin rahat hukkaan, kun potilas meni kuolemaan.. Irlannissa kukaan ei suhtautunut niin, vaan kaikki olivat vaan perheen puolesta helpottuneita, että mies sai kuolla kotonaan (viitaten kotimaahan), eikä jossain kaukana.

Mutta suomalaisethan eivät taida edes järjestää mitään keräystä, kun "kyseessa oli ihan oma moka - olisi ottanut matkavakuutuksen".. (Unohtamatta byrokratiaviidakkoa, joka tekisi auttamisesta mahdollisimman vaikeaa, ellei mahdotonta, vaikka joku haluaisikin auttaa..)

Ilokseni luin kuitenkin, että Pariisissa asuvat suomalaiset yrittävät nyt järjestää Sirulle apua. Toivottavasti hän pääsee pian kotiin jatkamaan toipumistaan!