Heh, sarjassamme "Stello kommentoi netti-Iltasanomien juttuja"... (Siis olen jo monta tuntia surffaillut blogeja ja koittanut poimia kymmenen nimeä yhteen meemiin, mutta listallani on vasta yksi nimi ja eksyn koko ajan sivupoluille!) Lainaan tämän lyhyen jutun kokonaisuudessaan; Asiantuntija haluaa käteisnostot maksullisiksi
12.1.2008 10:28

Käteisnostot ja luottokorttien käyttö voisivat olla maksullisia ja vain peruspankkikortin käyttö ilmaista. Näin esittää Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Harri Leinonen Aamulehdessä lauantaina.

Leinosen mukaan kuluttajat käyttävät liikaa käteistä rahaa ja sen käsittely on vähittäiskaupalle kallista. Kauppa maksaa pankeille ja korttiyhtiöille huomattavia provisioita myös luotto- ja maksuaikakorteista, mutta nämä kulut on tavallisesti ynnätty tuotteiden hintaan.

Käteisrahan määrää voitaisiin vähentää hinnoittelemalla pankkiautomaattinostot. Leinonen sitoisi yhteen automaatin käytön ja tilin koron. Jos ei halua maksaa nostoista, ei saa korkoakaan. Leinonen
uskoo, että käteisrahasta päästään vähitellen eroon, kun kortit digitalisoituvat ja maksut hoidetaan matkapuhelimella.

Leinonen esittää, että kauppa voisi veloittaa asiakkailta maksutavan mukaista palvelumaksua. Suomen Kaupan Liiton edustaja ei tyrmää ajatusta, vaan pitää lisämaksua yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona.
OK, tuo on vain ehdotus ja asia koskee vain Suomea, ja joo, tulevaisuudessa varmaan voi hoitaa maksuasiat jollain näppärällä 666-sirulla (heh..), mutta kommentoin nyt kuitenkin...

Siis olettaen, että Suomi siirtyisi älyaikakauteen ja käteistä rahaa näkisi vain museoissa.. Entä turistit? Sen sijaan, että esim. Euro-maista tullessa voisi kätevästi ostaa Suomessakin kaikkea kotivaluutalla, pitäisikin olla joko luottokortti tai ostaa joku Suomivirtuaalirahakortti, kun maassa ei voisi enää toimia käteisellä rahalla? Muiden maiden kännykkänumeroista tuskin voisi maksaa ostoksiaan Suomessa? (Tulee mieleen esim. Koulukaverit-saitti, jonka kultajäsenyyden voi maksaa vain suomalaisesta nettipankista tai suomalaisesta kännykkäliittymästä - eikä näköjään kiinnostanut tarjota maksuvaihtoehtoa muualla asuville suomalaisille..) Ja mitä tapahtuisi katumuusikoille ja romanialaisille kerjureille? Voisiko heillekin maksaa kortilla? Mistä korttia käyttäessä voisi tarkistaa saldonsa? Käteisellä se on helppoa; sen kun kumoaa lompakon sisällön käteensä ja laskee paljonko on rahaa. Kortilla ei onnistu, ellei se ole joku näyttöruutuinen älykortti - ja entä jos kortissa on jotain vikaa, eikä se toimikaan maksutilanteessa, vaikka kortilla olisi ihan varmasti katetta? Käteisellä tuollaista ei tapahtuisi..

Vastikään luin, että Hjallis Harkimo olisi tuomassa uusia käteisautomaatteja katukuvaan, ja niistä voisi nostaa vaikka vain kympin kerrallaan. Se kuulosti ihan kelvolta idealta (vaikkei heti tulekaan mieleen paljon muuta kuin joku bussin kertalippu, mitä Suomessa saisi alle kympillä, ehkä hitusen kärjistäen), mutta paljonkohan tuon jutussa olleen ehdotuksen mukaan asiakasta rangaistaisiin vaikkapa kympin nostosta? Suomen malliin varmaan ainakin pari euroa..

Btw, jos joku tuntee pakottavaa tarvetta rynnätä kommentoimaan, että "hahaa, no ei meillä Suomessa ainakaan käytetä mitään niin muinaisantiikkista kuin shekki!", niin voitte saman tien mennä tunkemaan sen kommentin sanonko minne.. Mä olen niin täynnä tuota nimenomaista kommenttia! Shekkihän on nimittäin oikeasti todella kätevä, ja se, että sellaisen käyttö on Suomessa lopetettu, ei mitenkään muuta sitä tosiasiaa, että se toimii hienosti. On se kumma, kun suunnilleen koko muu maailma käyttää sujuvasti shekkejä, mutta Euroopan pieni pohjoinen nurkka tuntuu ottaneen oikein asiakseen katsella ylimielisesti nenänvarttaan alaspäin kaikkia shekin käyttäjiä.. Pitäkää tunkkinne =P

Edit: Pakko lisätä todella laimea ajatus, joka pisti hihittämään, näin aamuneljältä.. Otsikkoainesta: Käteinen loppui Suomesta! - Kahvi taas kortilla!