Xyron 510 sticker maker, etc. Christmas present from Daniel

Kuten varmasti joulun tienoilla mainitsin, sain Danielilta joululahjaksi tallaisen todella kivan askarteluvempaimen - Xyron 510. Minullahan oli jo samalla idealla toimiva Xyronin pienempi tarravempain (mallin numero taisi olla 150), mutta silla pystyi tekemaan vain hyvin pienia tarroja, en ikina kayttanyt ekaa tarrarullaa loppuun, ja se nakojaan on karsinyt ullakolla extreme-lampotilavaihteluista, eli en suosittele saastelemaan tarrarullien kanssa useampia vuosia, vaan kannattaa tehda kerralla enemman, ja ostaa uusi rulla (tai tahan isompaan, kasetti) vasta tarpeen vaatiessa.
Mutta takaisin tahan tuoreempaan leluuni.. Sen mukana tuli 'permanent adhesive' -kasetti, eli silla sai tehtya tarroja, syottamalla max. postikortin levyisia kuvia (tms.) kasin veivattavan systeemin lapi, kuvapuoli ylospain, niin etta kone teki taustapuolelle siistin ja kestavan liimapinnan.

Stickers made with Xyron 510

Tuossa ylla on pino itse printattuja joulukuvia, jotka olen ajanut Xyronin lapi, nimenomaan 'permanent adhesive' kasettia kayttaen. Tuosta voi nyt sitten kuoria pois tuon kirkkaan suojamuovin, ja jaljelle jaa sellainen tarroille tyypillinen, sileapintainen taustapaperi, josta omat tarrat on helppo kuoria pois ja liimata sitten ihan mihin itse haluaa niita liimailla.

Magazine ad cutting, stickerised with Xyron 510

Ylla nakyy mainoksesta leikattu, kasinkirjoitetun nakoinen resepti, joka oli aivan taydellinen Xyronin testaamiseen! Ajoin sen Xyronin lapi, ja vasta sen jalkeen leikkasin huolellisesti nuo 'reiat' oikeiksi rei'iksi. Tarrapinta on siisti ja tasainen, joten se pitaa hyvin kapeatkin paperisuikaleet siististi paikallaan, kun tarra on liimattu johonkin. Alla viela muutamia esimerkkeja - lehdesta leikattuja ja itse printattuja kuvia, seka yksi piirros, joista ainakin yksi (se kahvikuppi) on tehty laminaattitarraksi (siis eri kasetilla);

Some stickers I've made with a Xyron 510 Some stickers I've made with a Xyron 510

Tein myos kuvalliset ohjeet kasetin vaihtamisesta, lahinna sita varten, jos joku pohtii kys. vempaimen hankkimista. Kasetin vaihto on nimittain niin helppoa, ettei siina mitaan ohjeita tarvita, kuten kuvista nakyy;

Xyron 510 sticker maker, changing the cartridge, part 1

Kasettipakkauksessa on lista erilaisista kaseteista, joita kys. vempaimeen on tarjolla. Itse olen tahan mennessa kokeillut 'permanent adhesive' (pysyva tarrapinta) ja 'laminate / permanent adhesive' (laminaatti ja pysyva tarrapinta) kasetteja. Niiden lisaksi on siis uudelleen kiinnitettava tarrapinta (eli tarraa voi siirrella), kaksipuolinen laminointi, laminointi ja uudelleen kiinnitettava tarrapinta, seka laminointi ja magneetti.Kasettia ei tarvitse kayttaa kerralla loppuun, vaan erilaisia kasetteja voi vaihdella edestakaisin.
Kasetin vaihto aloitetaan avaamalla laitteen kansi - sen lukko avautuu nostamalla sinista puolikuun muotoista lappaa..

Xyron 510 sticker maker, changing the cartridge, part 2

Naita kuvia ottaessa, olin jo poistanut edellisen kasetin, eli ylakuvien (ylla) kasettipesa on tyhja. Jos poistettava kasetti olisi viela paikoillaan, sen voisi yksinkertaisesti nostaa pois.
Uusi kasetti asetetaan kasettipesaan niin, etta kasetin tarra on luettavissa silta puolelta vempainta, mista paperit syotetaan vempaimeen.

Xyron 510 sticker maker, changing the cartridge, part 3

Kirkkaassa muoviosassa lukee "Place film under this bar" - ylakuvassa nakyva, kasetin paperilappa asetetaan siis sen osan alle, kuten oikeanpuoleisessa ylakuvassa (ylla). Sen jalkeen suljetaan kansi (sinista lukko-osaa on taas nostettava, etta kansi menee kokonaan kiinni), ja vempain on valmis kaytettavaksi.
Suosittelen lampimasti tata vempainta! Sen kaytto on helppoa ja nopeaa, ja esim. pysyva tarrapinta on paljon siistimpi ja tarkempi kuin vaikka liimapuikolla suoritettu liimaus. Xyronilla on tietaakseni myos suurempi versio, johon mahtuu siis leveampiakin kuvia.
Uusien kasettien hinta on 15-20 euron tienoilla, mutta kannattaa huomata myos, etta kaseteissa on erilaisia 'nauhan' pituuksia (ks. tarkemmin ensimmaisesta kasetinvaihtokuvasta, jossa nakyy luettelo erilaisista kaseteista pituuksineen).
Mainittakoon myos, etta mielestani pelkka tarrapintakasetti on sikali mukavampi, etta tarroista saa heti ns. valmiita, vetaisemalla vain suojakelmun pois ja liimaamalla tarrat sitten haluttuihin paikkoihin. Sen sijaan, esim. laminaatti/tarrakasetilla tehdyt tarrat on leikattava irti, koska niissa suojakelmu on itse asiassa se laminaattiosa, joten jos sen repaisisi irti, niin siina lahtisi laminoitu kuva mukana. Muuten laminaattijalki on kylla tasainen ja kaunis.