Alkuun ote netti-Iltasanomien tamanpaivaisesta jutusta; Vanhasen salatut viestit julki Ruotsissa
12.04.2008 06:45, päivitetty 12.04. 07:08

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) naisystävälleen Susan Ruususelle (ent. Kuronen) lähettämät intiimit tekstiviestit aiotaan julkaista Ruotsissa.

Suomenkielinen Suur-Tukholma -lehti julkaisee toimituskuntaan kuuluvan Seppo Isotalon mukaan salaiset viestit toukokuun numerossaan.

- Meillä on nyt etuoikeus, sillä Ruotsissa ei voi olla esteenä väite yksityiselämän loukkaamisesta. Sellaista pykälää ei täkäläisessä rikoslaissa ole, sanoo tekniikan tohtori Seppo Isotalo, 72.

- Emme julkaise niitä kuitenkaan tirkistelymielessä. Niillä on yhteiskunnallista merkitystä, sillä Suomen pääministeri on menettänyt poliittisen voimansa. Hän on heikko ja vajaakykyinen. Nämä viestit pulpahtavat aina esiin, viimeksi kun ulkoministeri Ilkka Kanervan lähettämät viestit julkaistiin Suomessa.

Helsingin yliopistossa sosiaalipolitiikan dosentuurin 1977 saanut Isotalo uskoo, että lehti täyttää tärkeän tehtävän julkaistessaan viestit.

- Tämä on hirveää tämä sananvapauden rajoittaminen.
Siis voi v-u.. Sananvapaudella ei ole mitaan tekemista taman asian kanssa, vaan kyse on 100% tirkistelysta. Kenenkaan yksityiset tekstiviestit eivat kuulu muille, oli lahettaja tai vastaanottaja sitten ihan kuka tahansa tai miten korkeassa / julkisessa asemassa tahansa. (Ihmettelin toki sitakin, ettei noita Vanhasen tekstareita saanut julkaista sen eklon tyrkyn kirjassa - mika oli ihan oikea paatos, mutta Kanervan tekstarit sai julkaista lehdessa - mika oli aika poyristyttavaa.)

Mua iljettaa tama nykyisin vallitseva ajatus, etta jos ihminen valitsee ammattinsa tietyilta aloilta, hanen yksityiselamastaan tulee muka automaattisesti julkista omaisuutta, ja hanen pitaisi ilmeisesti asentaa jopa 24/7 streaming web-kamerat kotiinsa (mukaanlukien vessa ja makuuhuone), etta ihmiset olisivat tyytyvaisia - tosin sekaan ei varmaan olisi tarpeeksi..

Tavallaan sama juttuhan koskee viihdealan ihmisia. Mita suositumpi ja/tai tunnetumpi olet, sita vahemman voit odottaa yksityista yksityiselamaa. Jos vaikka liukastut kauppareissulla ja kaadut nolosti hame korvissa, saati tiuskaiset baarissa jollekin kanniselle oheisroikkujalle, eikohan paikalla ole aina joku nappara puhelinkameratampio, joka ryntaa rimpaisemaan vaikka seiskalle, kuvaliitteen kera.. Ja ns. suuressa maailmassa menee jo ammattimaisen kyttaamisen puolelle. Monet tietty nimenomaan haluavat paatya sellaisen kyttaamisen kohteeksi (tajuamatta miten vaikeaa se voi olla, ja ettei sielta paasekaan pois, jos sattuu silta tuntumaan), mutta voin hyvin kuvitella etta moni varmasti piilottaa lahjakkuutensa, kun ymmartaa etta julkisuus tuhoaa yksityisyyden.

Monikohan tavis haluaisi nahda omat privaattitekstarinsa lehdissa ja niiden saiteilla, ihan kenen tahansa - vaikka omien lasten tai vanhempien - luettavana? (Tietty tavisten viesteista ei kukaan ole niin kiinnostunut, etta niita julkaistaisiin, mutta ajatuksellahan voi silti leikkia.) Miksei julkisuuden henkiloilla muka ole oikeutta yksityiselamaan? Ei julkinen asema tee kenestakaan kaikkien omaisuutta. Nykyinen tirkistelykulttuuri on suoraan sanottuna aivan perseesta.