Olipa taas Iltalehdessä revitty skandaalia suhteellisen tervejärkisestä jutusta - Pastori: Tukista ja läpsi lastasi!

Pari lainausta:

"- Lasta ei tietenkään pidä lyödä nyrkillä, mutta tukkapölly, luunapit ja läpsiminen ovat sallittuja keinoja. Väkivaltaa on vasta se, kun lyödään nyrkillä tai vyönhihnalla."

"- Lapselle pitää myös selittää, miksi hän sai rangaistuksen. Lapsuudenkodissani meidät otettiin aina syliin, kun oltiin saatu selkään. Kuritus ei tapahtunut vihassa, vaan rakkaudessa, Auranen painottaa."


Olen täysin samaa mieltä. Minun lapsuudessani normaali, tervejärkinen kurittaminen (mallia luunapit yms.) ei ollut vielä "väkivaltaa" tai lainvastaista, ja osittain sen takia lapset olivatkin yleisesti paljon paremmin käyttäytyviä kuin nykylapset, eikä kenellekään syntynyt aiheellisesta kurituksesta mitään traumoja. Totta kai nykyelämä on muutenkin erilaista kuin 70-luvulla, mutta olen silti sitä mieltä että tietyissä asioissa kevyt ja harmiton ruumiillinen kuritus on paras keino opettaa lapselle rajoja. Lyöminen ei ole koskaan oikein, mutta jos lapsi vaikka innostuu puremaan toisia, niin takaisin pureminen on paras keino opettaa lapselle, että pureminen ei ole kiva juttu - jos Erkki-kultaa anoo vaan kauniisti lopettamaan puremisen, sillä ei oikeastaan ole mitään vaikutusta. (Tästäkin nyt keskivertotabloidi saisi helposti versioitua kannibalismikehotuksen, tms..)

Tuo em. otsikko on tosiaan taas yksi osoitus tabloidien vääristelystä, jolla saadaan aikaan myyntiä edistäviä kohuotsikoita. Myönnän, etten ole kuullut / lukenut kaikkea, mitä "kohupastori" on aiheesta sanonut, mutta näkemieni lainausten perusteella hänen mielipiteensä ovat ihan asiallisia, eikä hän todellakaan kehota ketään tukistamaan tai läpsimään lastaan ihan huvin vuoksi, kuten otsikko antaa ymmärtää.

Itseäni jotenkin inhotti myös samassa jutussa mainittu, piispa Voitto Huotarin kommentti asiaan;

"- Erittäin rankkaa ja täysin sopimatonta tekstiä, Huotari kauhistuu.
Hän kertoo seuranneensa Mikkelistä käsin "erittäin huolestuneena" Aurasen räväköitä lausuntoja elämän eri osa-alueilta.
- Yritämme kirkossa tehdä hartiavoimin töitä sen estämiseksi, että lapset eivät joutuisi kokemaan väkivaltaa. Ja sitten joku puhuu sitä vastaan ja ottaa vielä uskon keppihevosekseen."


Mitä tekemistä väkivallalla on tämän asian kanssa yleensä? Kevyt kuritus on täysin eri asia kuin väkivalta! Tuon lausunnon perusteella saan em. piispasta pelkurimaisen mielikuvan - että voiko joku tosiaan olla noin epätietoinen, vai antoiko hän lausuntonsa vain miellyttääkseen mediaa ja sitä kautta mediaa seuraavaa kansaa? Kai nyt piispaksi ehtineellä ihmisellä on sen verran ikää, että muistaa vielä ajan, jolloin lapsia sai kurittaa? Ellei nimenomaan hänen kotonaan kutsuttu väkivaltaa kurittamiseksi, on vaikea ymmärtää noin selkärangaton lausunto..