Luin eilen netti-Iltasanomista seuraavan jutun;

80-vuotias ajoi väärään suuntaan moottoritiellä - vastaantulija kuoli

Lainaan paloina, ja kommentoin..

80-vuotias mies on tuomittu 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen moottoritiellä tapahtuneesta nokkakolarista.

Kolari vaati kuolonuhrin, kun toisen auton matkustajana ollut nainen kuoli myöhemmin sairaalassa vammoihinsa. Auton kuljettaja loukkaantui, kuten myös iäkäs mies.

80-vuotias mies lähti ajamaan "inhimillisen erehdyksen" takia moottoritietä väärään suuntaan Tampereella. Hän oli menossa multaostoksille. Samaan aikaan täysin oikein ajanut autoilija lähti ohittamaan toista autoilijaa moottoritiellä eikä havainnut väärään suuntaan ajanutta iäkästä miestä ennen kohtalokasta kohtaamista. Autot vaurioituivat nokkakolarissa käyttökelvottomiksi.

80-vuotias mies tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä vammantuottamuksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Se, että yleensä onnistuu päätymään moottoritien väärälle puolelle, on jo niin törkeän rankka virhe, että sen kutsuminen "inhimilliseksi erehdykseksi" on lähinnä surkea vitsi. Minusta kyseessä on tappo, ja tuolta vanhukselta olisi ehdottomasti otettava kortti pois pysyvästi!

(Aiheeseen liittymätön kommentti; kaikki joilla oli aikoinaan Etu-Töölön lukiossa tietty uskonnon ja psykologian opettaja, varmasti muistavat yhä hänen legendaarisen vuodatuksensa kaiken mahdollisen yleisen kusipäisyyden kutsumisesta "inhimilliseksi erehdykseksi"...)

Turun hovioikeus ei tuoreella päätöksellään muuttanut tuomiota, vaikka 80-vuotias vaati sen alentamista. 80-vuotias olisi halunnut, että ehdollinen vankeus lievennetään sakkorangaistukseksi.

Tuon luettuani, olisin korottanut miehen rangaistusta elinkautiseksi, päivittäisin raipaniskuin. Siis vittu että on tappajapapparaisella otsaa!  Hänen ajokyvyttömyytensä takia, TOINEN IHMINEN KUOLI, ja kys. ihmisen läheiset joutuvat elämään lopun ikäänsä menetyksen ja surun kanssa.

TAPETTUAAN naisen, tuo saatanallinen sekasikiövanhus KEHTAA vielä valittaa jo muutenkin naurettavan alhaisesta tuomiostaan (siis ei joutunut edes vankilaan, ja se ehdollinen tuomiokin on naurettavan lyhyt!), vaatien sen muuttamista pelkiksi sakoiksi!

Siis voi jumalauta!

Toivottavasti edes karma ehtii vielä potkia sitä tappajakusipäätä perseelle, ennenkuin se kupsahtaa itse pois vaarantamasta toisten ihmisten elämää.

Oikeudessa 80-vuotias kertoi, että rampit olivat hänelle outoja. Hän muisti, että Jyväskylän tie olisi ollut kaksisuuntainen tie. "Siinä tuli erehdys."

Toinen ohittava autoilija ehti juuri alta pois. Tämä autoilija antoi valomerkkejä, mutta sanoi, ettei kuljettaja reagoinut niihin mitenkään. Kuljettajan mukaan auto sujahti saman tien hänen ohitseen ja hänen jäljessään tuleva auto sai sen suoraan keulaansa.

Hän ei missään nimessä kelpaa rattiin!!!

Onnettomuus tapahtui toukokuussa 2011. Iäkäs mies oli väliaikaisessa ajokiellossa onnettomuuspäivästä alkaen. Käräjäoikeudessa hänelle ei sitä enää tuomittu, vaan katsottiin, että hän oli jo ajokiellon kokonaan kärsinyt elokuussa 2012.

Tuo on jo NIIN uskomattoman idioottimaista, että lukiessa meinaa pää revetä..

Jos ihminen on noin dementoitunut, se tilanne ei siitä todellakaan enää kirkastu, ja on ihan tuurista kiinni, selviävätkö muut tiellä liikkujat hengissä vaiko eivät, kun tuo tappajaäijä autoilee edelleen.

Jos hän aiheuttaa uuden onnettomuuden, se ihminen (tai ne ihmiset) joka on tehnyt päätöksen sallia hänen jatkavan ajamista, pitäisi tuomita rankimman puoleisesti. (Rikosnimike sen mukaan, tuleeko taas ruumiita vai vammoja..)

Siis jos joku papparainen menee ja raiskaa lapsen, niin siinäkin tapauksessa kai sitten silitellään vanhuksen päätä ja päästetään hänet raiskaamaan lisää lapsia, kun "eihän papparessukalle voi antaa kunnon tuomiota, kun se on niin vanhakin jo, heh heh"..??

Ei minulla ole mitään autoilevia vanhuksia vastaan, mutta jokaisen kuskin on tunnettava liikennesäännöt ja kyettävä noudattamaan niitä. Jos joku on niin saatanan tumpelo, että onnistuu ajamaan väärälle puolelle moottoritietä, häneltä on otettava kortti pois ihan heti - pysyvästi. Iästä riippumatta. Tuo ei ole enää moka - se on tapon yritys tai tappo.


Suomen kuvalehden saitilla oli aiheeseen liittyvä artikkeli;

Milloin vanhus voi vielä ajaa autoa? Muistisairas kuljettaja on vaaraksi liikenteessä

Sen keskeinen kohta on tässä;

Tammikuun 19. päivän jälkeen Kähkönen saattaa päästä pelkääjän paikalle entistä useammin, sillä silloin ajokorttilaki uudistuu. Tulevaisuudessa yli 70-vuotiaiden kuljettajien ajokortit ovat luokasta riippuen voimassa 2-5 vuotta kerrallaan.

(Juttu on tämän vuoden tammikuulta, eli em. uudistus on jo tapahtunut.)

Tuo on hyvä uudistus, mutta viidessä vuodessa ehtii tapahtua paljon - esim. alkava dementia voi edetä nopeasti sellaiseksi, että viattomia ihmisiä voi kuolla runsaasti sen takia, kun jollain seniilikuskilla on edelleen ajokortti.

Itse en muuten pistäisi ollenkaan pahakseni, jos kaikkien autoilijoiden pitäisi suorittaa pakollinen ajotesti, vaikkapa viiden vuoden välein. Jos tyrisi tarpeeksi, joutuisi ottamaan kertaustunteja pitääkseen korttinsa.