Mulla oli monen vuoden kännykkätauko, kun luovuin vanhasta Nokiastani pian Irlantiin muutettuani (alkuvuodesta '97), ja hankin seuraavan kännykän muistaakseni vasta loppuvuodesta 2004. En halunnut mitään inhottavia yllätyslaskuja, jotka kuitenkin tulisivat aina mahdollisimman huonoon ajankohtaan, joten valitsin SpeakEasy-vaihtoehdon, eli ostan etukäteen creditiä puhelimeeni. Tuntuu jotenkin turvallisemmalta, kun voi milloin tahansa tarkistaa saldonsa, ja voi rauhassa kokeilla vaikka netin plarausta *tms*, kun suurin mahdollinen rahallinen menetys on kuitenkin tilillä oleva saldo. Itselläni on yleensä max. 20-25 euroa tilillä, ja ostan usein lisää creditiä vasta kun entisestä on n. pari euroa jäljellä.

Edellinen puhelimeni oli Nokia 3510i, siis aika antiikkinen. Harrastin siis lähinnä tekstareita, harvoja pikapuheluita paikallisesti, ja imuroin koko puhelimen käyttöaikana ehkä pari peliä ja pari maksullista soittoääntä, sekä tietty omatekoiset taustakuvat *yms*. O2:lta saa Irlannin sisäisiä tekstareita varten 'text bundles', esim. 100 tekstaria hintaan €7.50, joilla säästää jonkin verran. (En nyt muista paljonko O2 perustekstiviestin hinta on ilman bundlea, mutta on se hitusen enemmän). Mulla on yleensä aina em. halpatekstareita tilillä, koska käytän kuitenkin eniten nimenomaan tekstiviestejä. Palvelun alussa, myös ulkomaan tekstarit sisältyivät bundle-hintaan, mutta eivät valitettavasti enää. Nykyisin sellaisen hinta taitaa olla 25c/tekstari. Juttelen aika usein äitini kanssa tekstareilla, mutta eipä tuokaan hinta ole kovin paha, kun jo 3-5 tekstarilla saa varmasti sanottua yhtä paljon asiaa tai enemmänkin kuin saman hintaisella puhelulla Suomeen. Muistan myös yllättyneeni, miten "ilmaista" joku wap-palvelun selaaminen on. Kun tein ne taustakuvat vanhaan puhelimeen, imuroin koko satsin kahdessa eri koossa kokeeksi, ja jonkin aikaa kestäneen session lopuksi balanssista oli kadonnut vain n. 3-5c!

Nyt kun mulla on tämä uusi, viime keskiviikkona ostettu, Nokia 6233, halusin tietty kokeilla sen toimintoja.. Pidin vanhan numeroni, ja credit-tilanne oli jotain 5-6 euron luokkaa, mutta ostin uuden puhelimen oheen myös creditiä 20 eurolla. Koska en heti aluksi ostanut datakaapelia (jonka kävin ostamassa lauantaina), piti lähettää valokuvia koneelleni multimediaviesteinä. Siihen nyt ymmärrettävästi meni hitusen creditiä, muttei kovin paljoa kuitenkaan. Kokeilin uteliaisuuttani tavallista web-plaraamista puhelimella, ja aloin ladata Stello Blogia.. Sen latautuminen tuntui kestävän, joten katkaisin sen kesken, ja tarkistin saldon: sivun osittaiseen latautumiseen oli mennyt n. kolme euroa! Gösses.. Totesin, että taidan tulevaisuudessa plarata nettiä ihan vaan tietsikallani. Myöhemmin kuitenkin kokeilin yhtä puhelinpalvelusaittia puhelimitse (siis nettiosoite, muttei wap-osoite), ja taas meni pari euroa. Voin kuvitella millainen ylläri tuosta voisi aiheutua, jos sattuisi olemaan BillPay-asiakas, ja innoissaan kokeilla vaikka nettiplaraamista.. Seuraava lasku voisi hyvinkin olla jotain sata, parisataa euroa, jos ei tulisi mieleen tarkistaa paljonko nettisivujen imuroiminen voi maksaa.. Oma credit-tilanteeni on just nyt €9.90, eli olen kuluttanut keskiviikosta lähtien varmaan enemmän creditiä kuin koskaan aiemmin, vastaavassa ajassa.

Tämä kaikki tuli mieleen, kun luin äsken Hesarin 5G-blogista aiheeseen liittyvän kirjoituksen; Roumaus on rosvousta, edelleen. Lainaan hiukan:

Puheluissa kännykänkäyttäjä sentään pystyy jollain lailla arvioimaan, paljonko lysti maksaa. Mobiilidatassa sen sijaan käyttäjä on todella heikoilla. Laskuerittelystä kävi ilmi, että reilun megatavun lataukselle tuli kerran hintaan 6 euroa, toisella kerralla 9,9 euroa ja kolmannella kerralla 11,3 euroa (ja verot päälle). Esimerkiksi Hesarin lataaminen Kanavat-sovellukseen maksaisi näillä taksoilla arviolta 4-7 euroa! Kännykän haku- ym. palveluista on eniten iloa juuri matkalla ollessa, mutta nykyhinnoilla taitaa olla parempi luottaa muihin tietolähteisiin.