roofwi04.jpgImuroin eilisen puolella Veluxin kattoikkunaesitteet, koska ullakolle pitaisi hankkia nyt lahitulevaisuudessa kattoikkuna (tai pari). Olin positiivisesti yllattynyt tavallisten kattoikkunoiden hinnoista - aika reilusti halvempia kuin olin kuvitellut! Vaikka anoppihan sen lupasi kustantaa, mutta silti..
Katseltiin erilaisia kokovaihtoehtoja, ja sitten loytyi pari fantastista vaihtoehtoa, jollaisia en ollut ennen nahnyt missaan kuvissa - toinen (ja kalliimpi) on tuo kuvassa nakyva kattoterassiversio, jossa terassiosa on pysyva, ja ikkunat kulmassa toisiinsa nahden, niin etta alempi ikkuna voi toimia ovena terassille. Ooohh.. Ja hiukan halvempana vaihtoehtona oli ns. pikaparveke, eli muuten ihan tavallinen, kattoa myotaileva ikkuna, joka on kaksiosainen. Ikkunat avaamalla syntyy pieni parveke. (Olen postittanut forumilla parit kuvat molemmista vaihtoehdoista, ja lisaa loytyy Veluxin esitteista)
Mutta ne hinnat... Kun tavallisten kattoikkunoiden hinnat ovat sadoissa euroissa, niin yllattaen noiden terassi- / parvekeversioiden hinnat ovatkin tuhansissa euroissa! OK, itse ikkunaosa on isompi, ja molemmissa tulee tavallaan yhteen leveyteen kaksi ikkunaa (ala- ja ylaosa), mutta muuten en havainnut tekniikassa mitaan niin valtavaa eroa, mika selittaisi tuon uskomattoman hintaeron. Varsinkin se pikaparvekeversio on toiminnaltaan ja asennukseltaan lahes identtinen tavallisten kattoikkunoiden kanssa.
Ihan pikavertailuna - sellainen tavallinen, 'keskiakselilla' toimiva kattoikkuna maksaisi 55x98cm kokoisena, valitusta lasituksesta riippuen €222.62 - €375.15.. Ajateltiin mahd. hommata sellaisia kaksi vierekkain, tai sitten yksi leveampi, 114x118cm kokoinen, jolle tulisi hintaa €353.37 - €587.28.. Sen sijaan, yksi pikaparvekeleveys (kokoa 94x252cm) maksaisi €2970.49 - €3012.51 (taas lasivaihtoehdosta riippuen), ja kun tarvitsisimme kuitenkin kaksi leveytta, niin hinnaksi tulisi €4425.91 - €4513.19. HUH! Ja jos haluaisi tuon kuvassa nakyvan terassiversion, sen kokovaihtoehdot alkavat kahdesta leveydesta (158x245cm), ja hinnaksi tulisi €5618.05, lasivaihtoehdosta riippumatta! Meilla olisi just sopivasti tilaa kolmileveyksiselle terassille, mutta siita pitaisi maksaa jo €8694.55!!!
Terassihinnat on helpompi hyvaksya, kun rakenne on sentaan jonkin verran monimutkaisempi kuin pikaparvekkeessa. Ylemmat ikkunathan olisivat tavallisia kattoikkunoita, mutta alemmat ikkunat toimisivat seinana, ja niista yksi ovena terassille (alaikkunat tuohon saa joko suljettuna mallina tai ovimallina). Sitten pitaisi viela rakentaa se terassiosuus, joka voi olla minka kokoinen tahansa - meidan kuvitellussa tapauksessa, terassi olisi tuskin tarpeeksi levea esim. tuoleja varten, mutta sen kokoinen, etta sinne mahtuisi seisomaan, ja lattialle voisi vaikka laittaa pari isoa viherkasvia.. Kaiken kaikkiaan siis reilusti enemman suunniteltavaa ja asennettavaa kuin pelkassa kattoikkunassa (tai pikaparvekkeessa).