...tuo sukupuun kokoaminen. Muistan esim. lapsuudesta jokseenkin hämärästi vaarini Agdi-tädin, jonka sukulaisuussuhde ei tietty silloin sanonut mulle paljon mitään, mutta kun nyt katson paperilla listaa hänestä sisaruksineen, jotka olivat kaikki syntyneet 1800-luvulla, tuntuu jotenkin upealta, että on edes jotain henkilökohtaisia muistoja. Neljästä sisaruksesta yksi (vanhin) kuoli hiukan yli viikon ikäisenä, toinen oli vaarini äiti, joka kuoli vuonna 1920 30-vuotiaana (vaarini syntyi 1915 ja hänen sisarensa 1916). Kolmaskin kuoli jo 1963 eli muutamaa vuotta ennen minun syntymääni, joten tapasin sisarusparvesta vain Agdi-tädin, joka kuoli 1978 - sinä vuonna aloitin koulun.
sigtekmar.jpg
Kuvassa on vaarini Sigurd (isän isä) pienenä, äitinsä Teklan ja sisarensa Märthan kanssa. En tiedä/muista, tapasinko edes koskaan vaarin siskoa, koska synnyin vuonna '71, hän asui Ahvenanmaalla ja kuoli siellä liikenneonnettomuudessa nuoremman tyttärensä ja hänen syntymättömän lapsensa kanssa vuonna '74. On siis mahdollista, etten edes koskaan tavannut häntä, tai jos tapasin, olin suunnilleen vaippaikäinen.. Muistan kuitenkin hänen miehensä ja vanhemman tyttärensä, joita näin lapsuudessa useampaankin kertaan. Arne-sedän näin viimeistä kertaa vaarini hautajaisissa v.'87 (hän näytti kuvia v.'86 syntyneestä pikkuserkustani, jota en ole koskaan tavannut), ja hänen tyttärensä C:n kanssa puhuin viimeksi puhelimessa joko ihan loppuvuodesta '96 tai alkuvuodesta '97, kun hän soitti ja kertoi isänsä kuolemasta. Ehti siis tavoittaa mut puhelimitse just ennenkuin muutin Irlantiin (tammikuussa '97).
Yritän muistaa kenelle sormessani oleva lokakuusormus kuului aiemmin. Taisi olla se vaarin v.'63 kuollut täti, joka oli syntynyt 5/10/1891. Leikkiköhän hänkin opaalin kauniilla sateenkaariväreillä, liikutellen sormusta ja antaen valon vaihdella sävyjä sameasta maidosta kirkkaisiin vihreisiin ja sinisiin?