Tassa simppeli piirros talomme vesisysteemista, mika on myos yleinen tyypillisissa irlantilaisissa taloissa, joskin suihku- ja lammityssysteemeista riippuen voi olla pienia eroja.. Olen laittanut kuvaan mukaan keskuslammityssysteemin kaasulammittimen (portaiden alla), mutta jatin varsinaisen lammityssysteemin pois, koska se olisi vaatinut oman kuvansa, ja systeemi on suljettu, eli siina kiertaa sama vesi yha uudelleen ja uudelleen.

Taloon tulee siis vain kylma vesi, joka menee suoraan ullakon vesitankkiin, seka keittion kylmavesihanaan. Tasta syysta kannattaakin aina ottaa juomiseen ja kokkaamiseen kaytettava vesi nimenomaan keittion hanasta. Tuskin kylpparin kylmavesihanastakaan tuleva vesi aiheuttaa mitaan ongelmia, vaikka sita joisikin, mutta se on voinut seisoa jonkin aikaa ullakon vesitankissa, ja se vesitankki on voinut olla siella vuosikausia, eika sita valttamatta ole eristetty kovin hyvin.. (Me siirsimme ullakkoremontin yhteydessa kys. tankkia, ja samalla se tuli siis tyhjennettya ja putsattua. Daniel rakensi sille puisen arkun, eli se on nyt paremmin eristetty kuin ennen - tankki on silti paalta avonainen siella arkun sisalla.)

Ullakon vesitankista tulee kylma vesi kylpparin suihkuun, kylmavesihanaan ja vessan vesisailioon. Tankki syottaa kylmaa vetta myos boileriin, ja suoraan ullakolta on myos putki keskuslammityssysteemiin, mutta se yhteys on suljettu, eli sita kaytetaan vain, jos lammityssysteemi jostain syysta tyhjenee tai tyhjennetaan, niin etta se on taytettava uudelleen.

Boilerista tulee kuuma vesi kylpparin lavuaarin kuumavesihanaan, seka keittion lavuaarin kuumavesihanaan. HUOM: Meilla boilerista EI tule kuumaa vetta suihkuun, koska meilla on ns. power shower, siis sahkosuihku, joka seka kuumentaa etta paineistaa suihkusta tulevan veden. Ennen kylppariremonttia meilla oli vain tavallinen suihku, johon tuli kuuma vesi boilerista, mutta siina oli liian alhainen paine, joten hankimme sitten rempan yhteydessa modernimman sahkosuihkun. Sahkosuihkun etuna on siis voimakkaamman paineen lisaksi se, etta kuuma vesi ei lopu kesken suihkun, toisin kuin vanhanaikaisessa suihkussa, jos sattuu suihkuttelemaan boilerin 'tyhjaksi' (ts. eihan se boileri varsinaisesti tyhjene, mutta tayttyy kylmalla vedella, jonka kuumentamiseen menee aikaa - ja tietty boilerin pitaa myos olla paalla.. eli kesken suihkun voi tulla kylma yllatys). Toisaalta, jos sahkosuihkusta hajoaa osa (kuten meilla nyt), se ei sitten lammita vetta ollenkaan, eli vaikka boileri olisi taynna kuumaa vetta, sita ei mitenkaan saa tulemaan suihkusta..

Tulikohan tuo nyt selitettya jokseenkin ymmarrettavasti..?

Olisimme halunneet kylpparirempan yhteydessa myos lattiakaivon, mutta kun kylpparimme sijaitsee ylakerrassa, sellaisen rakentaminen olisi kuulemma ollut laitonta =/ Meilla ei siis parane loiskia vetta ihan minne sattuu kylpparissa, koska lattialle paatyva vesi voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon. Paha vesivahinko puolestaan voisi ajan mittaan saada koko kylpparin putoamaan alla olevaan keittioon - sellaistakin on tassa maassa sattunut!

Selitan muuten viela hiukan tuota boilerisysteemia.. Meilla voi laittaa erikseen boilerin paalle, jos tarvitsee vain kuumaa vetta, muttei tarvitse lammittaa koko taloa. Lisaksi, boilerin sisalla kiertaa osa keskuslammityssysteemin putkia, eli aina kun meilla on lammitys paalla, se lammittaa samalla myos boilerissa olevan veden, ilman etta pitaa erikseen laittaa boileri paalle. Kaytannossa siis emme talvella ikina laita boileria erikseen paalle, koska lammitys on kuitenkin paalla ainakin pariin otteeseen vuorokauden sisalla, ja sen kylkiaisena tuleva kuuma vesi riittaa ihan hyvin tiskaamiseen, kasien pesuun, yms. (Kuten mainitsin, suihkuhan lammittaa erikseen kuuman veden - toimiessaan..) Kesalla taas harvemmin tarvitsee laittaa lammitysta paalle, eli silloin tulee kaytettya enemman vain boilerin omaa nappulaa.

Paluu viime yohon ja tukanpesuongelmaani.. Paadyin varovasti pesemaan hiukset kylpparin lavuaarissa. Kuumaa vetta siis riitti, mutta taman hiusmaaran peseminen lavuaarissa oli hankalaa, varsinkin kun yritti olla loiskimatta vetta lattialle.. Huuhtelin lopulta viimeiset hoitoainejamat pois kylmalla suihkulla, ottaen samalla pikasuihkun muutenkin. Se ei ollut yhta karmivaa kuin viimeksi, koska talla kertaa jouduin olemaan siella jaavedessa paljon lyhyemman ajan. Tukka tosin saattaa olla ikisolmussa..

Nyt pitaisi vaan selvittaa mista loytyisi suihkuun uusi osa, ja itse asiassa myos potentiaalisia uusittavia osia on kaksi, joista tosin toinen on todennakoisempi.. Daniel osaa kylla itse korjata sen, kunhan saa tarvitun osan. Han on joskus aiemmin asentanut ja korjannut myos sahkosuihkuja, kun teki vuosia sitten yhden kaverinsa kanssa remppahommia.