Blessington spin with Esmeralda - after the car wash =)

Ostin Esmeraldan kesäkuussa 2012, hintaan €1550.

Se on siis Daewoo Kalos 1.4 SX, vuosimallia 2003.

Kokoan tälle sivulle Esmeraldaan liittyviä maksuja, niin löydän ne sitten itsekin helposti, joutumatta aina tonkimaan autokansiotani =D

Ks. myös: Ajokorttiprojekti ja Ajokortin hankinta - Suomi vs. Irlanti

Esmeralda @ NCT

Ihan ensimmäisenä piti hommata AUTOVAKUUTUS.

Soittelin varmaan kaikki suurimmat (ja vähän pienemmätkin) vakuutuspuljut läpi, ja lopulta päädyin AA/Zurich -vakuutukseen. Uutena kuskina ja harjoittelijakortilla, oletin joutuvani maksamaan noin tonnin autovakuutuksesta vuodeksi, mutta sain sen hiukan edullisemmin, eli maksoin €864.68 (useimmista muista puljuista vastaava vakuutus olisi ollut yli tonnin).

My first ever solo spin to the mountains

Esmeralda oli jo katsastettu, mutta NCT -läpyskä erääntyi tammikuussa 2013 (ja tulee siis erääntymään aina tammikuussa). Aikaisin nettivarauksella vapaana ollut aika lähimpään katsastuspaikkaan, oli vasta huhtikuun alussa, joten siihen asti Esmeraldassa oli vanhentunut NCT -läpyskä, mikä kuitenkin sallitaan, kunhan on kysyttäessä esittää todisteet ajanvarauksesta katsastusta varten, eli varausnumero.

NCT / katsastus maksoi €55

Se ei mennyt sillä kertaa läpi, kun toinen sivuvilkku ei toiminut, mutta kyseessä oli niin pieni vika, etten joutunut varaamaan uutta aikaa enkä maksamaan uudesta testistä, vaan riitti että ajoin paikan päälle ja näytin kys. vilkun toimivan - sitten sain uuden läpyskän.

Tuo "läpyskä" on siis sellainen auton tuulilasin sisältä katsoen vasempaan (eli täällä matkustajan puoleiseen) alareunaan kiinnitettävä lappu, missä on näkyvällä fontilla päiväys, mihin asti kys. läpyskä on voimassa. Toki siinä on myös hologrammi yms., ettei niitä voi printtailla itse =D Ja tuulilasissa on siis oltava kolme läpyskää: vakuutus, autovero, ja katsastus. Toisinaan nuo em. läpyskät tarkistetaan ratsiassa, tai jos garda pysäyttää jostain muusta syystä.

My first ever solo spin to the mountains

Autoveroa en voinut maksaa heti auton ostettuani, koska sitä varten piti odotella 'log book / registration certificate' (rekisteritodistus?) saapumista postitse - eli auton myyjän piti täyttää siihen tiedot omistussuhteen muutoksesta, postittaa se viranomaisille, mistä sitten aikanaan postitettiin minulle uusi versio omine tietoineni.

AUTOVERO tuli sitten maksettua kätevästi netitse, kunhan asianmukaiset paperit olivat saapuneet. Se maksoi €358 (vuodeksi).


Auto ja kolme pakollista perusmaksua ensimmäisenä vuonna;

 • Auto €1550
 • Autovakuutus €864.68
 • Autovero €358
 • NCT / katsastus €55

Yhteensä €2827.68


Muita automenoja;

Vasemman takavilkun lamppu piti uusia, ja ajattelin samalla uusia muutkin vilkkulamput, kun uudet lamput maksoivat vain €1.50/kpl. Ostin muistaakseni kuusi lamppua, mutta lopulta käytin vain kaksi, kun uusin ne takavilkkujen lamput. (Etuvilkkujen lamppujen vaihto olisi ollut vähän isompi homma, joten jätin toistaiseksi tekemättä, kun kerran toimivat.) Eli €9

Esmeraldassa ei ollut ostettaessa vararengasta eikä sen vaihtamiseen tarvittavia työkaluja, mutta uk  toi mulle sisarensa vanhasta autosta molemmat, joten sain ne ilmaiseksi =)

Akku kupsahti käytön puutteesta ekan talven aikana, eikä sitten enää latautunut kunnolla, joten ostin uuden ennen katsastusta. Se maksoi €60

Kuten jo mainitsinkin ylempänä, sivuvilkun lamppu piti uusia (ks. NCT). Ne ovat pienempiä lamppuja kuin nuo taka- ja etuvilkkujen lamput, mutta nekin maksoivat €1.50/kpl. Ostin kaksi, jos se toinenkin sattuu menemään, niin on sitten lamppu valmiina. Siis €3

Sitten on satunnaista varustelua, esim. työkaluja (pari halpasettiä, yht. n. €15), muovilaatikoita säilytystilaksi autossa (yht. €10), taskulamppu (€2), pattereita (ehkä €5), viltti (€15), ilmanraikastimia (€5), roskis, jota tosin en käytä, kun sen ikkunaan kiinnitettävä imukuppi on vääntynyt, eikä toimi (€2).. Tuossa taisi olla ne 'kiinteät' varustelut, eli sellaiset mitkä ovat jokseenkin pysyvästi siellä autossa.. Yhteensä n. €54

Bensaa ei ole mennyt hirveästi, kun en ole kovin paljoa ajellut (ks. ajokorttiprojektisivu, missä asiasta enemmän). Ehkä ensimmäisten 10 kuukauden aikana n. €120-€160, eli kolme tai neljä tankkauskertaa, missä ostin aina neljällä kympillä bensaa.


Esmeralda-menot toukokuun '13 alkuun mennessä;

 • Auto + vakuutus + autovero + katsastus €2827.68
 • Kuusi uutta lamppua taka-/etuvilkkuihin €9
 • Uusi akku €60
 • Kaksi uutta lamppua sivuvilkkuihin €3
 • Satunnainen 'kiinteä' varustelu €54
 • Bensa €120-€160

Yhteensä €3073.68 - €3113.68


Vaihtuvaa varustelua;

Lisäksi olen toisinaan ostellut Esmeraldaan kaikenlaista käyttökamaa, mitä en ole sen kummemmin laskenut autobudjettiin. Yritän esim. pitää aina mukana vessapaperia, roskapusseja, tamponeja ja siteitä, paperinenäliinapaketteja, baby wipes (vauvapyyhkeitä?), deodoranttia, yms. Olen ajatellut myös ostaa jonkun halpisvaatekerran, niin että olisi aina vaihtovaatteet mukana, jos sattuu joskus reissu venähtämään / ruoka kaatumaan syliin / tms. =D (Toisinaan myös kotoa saattaa loppua joku tärkeä juttu - vaikka vessapaperi! - joten on kiva tietää, että autosta voi kipaista..)

Pidän autossa myös jotain Nature Valley -patukoita yms. hätänaposteltavaa, mutta tietenkään kesällä sinne ei viitsi oikein jättää mitään sellaista mikä ei kestä potentiaalisen kuumia olosuhteita.. Vaikka Irlannin kesät ovat harvoin kuumia, niin suljetun auton sisälämpötila voi kuitenkin nousta sen verran, että useimmat välipalatyyppiset muonat menisivät mönjäksi. Samasta syystä, en pidä autossa juomiakaan - ei välttämättä urbaanilegendaarisista syistä, vaan ihan sen takia, että lämpimät tai väljähtäneet juomat maistuvat yleensä aika kamalilta.

Esmeraldassa on myös siivouslaatikko, missä mm. kangaspinnoillekin sopiva ilmanraikaste manuaalisessa ruiskepullossa (en halunnut aerosolipulloa mahd. kuumaan autoon), em. roskapusseja, erilaisia rättejä, autonpesukinnas, latex-hanskoja, yms.


Ostoslistalla;

Haluan Esmeraldaan ensiapupakkauksen, pienen lapion, lisää työkaluja, toimivamman roskiksen (nykyinen on muovipussi paperipussissa), vesipullon (autoa varten, ei juotavaksi), sateenvarjon, muistiinpanolehtiön, ja muutamia kyniä.

Osa noista löytyisikin tietysti jo kotoa, mutta en vaan ole muistanut viedä autoon. Osaan taas ei ole toistaiseksi ollut varaa, mutta ostoslista kulkee mukana puhelimessani, jos sattuu tulemaan jotain sopivaa vastaan sellaisena hetkenä, että on jopa rahaa ostaa se.

Parempi taskulamppukin kelpaisi. LIDLissä piti viime viikolla olla LED-taskulamppuja, mutten löytänyt, että ehkä ne oli jo myyty loppuun. Oma kahden euron taskulamppuni toimii kyllä, mutta sen valo on aika valju.


Päivitys: Elokuu 2013

Tuolla aiemmalla, ns. pakollisten maksujen listalla oleva NCT (katsastus) oli siis tänä keväänä, mutta sittemmin on pitänyt taas maksaa vuosittainen motor tax (autovero) €385 ja uusia autovakuutus, jonka otin edelleen AA:n kautta, mutta tällä kertaa puljuna on AXA AA LadyFirst - vakuutuksen hinnaksi tuli €830.59 (olisi varmaan ollut huomattavasti halvempi, jos olisin muistanut hankkia täyden kortin ennen vakuutuksen uusimista..), ja lisäksi otin AA-jäsenyyden (joka alensi vakuutuksen hintaa, yms.), jonka ensimmäinen vuosimaksu oli €69. Lasken tuon AA-jäsenyyden pakollisiin kuluihin, kun se vaikutti vakuutuksen hintaan ja oli osa sitä sopimusta.

Lisäksi olen sitten edellisen päivityksen ostanut myös LIDListä ensiapupakkauksen €6.99, sekä LED-taskulampun €9.99, jonka patteria voi ladata aurinkovoimalla, tai jopa narusta vetämällä! =D

Bensaan on sittemmin mennyt tarkalleen €100.80, ja ostin pullon tuulilasinpesunestettä, €4.99. Lisäksi hommasin LIDListä pari isohkoa muovilaatikkoa - muistaakseni yht. €4 - joista toinen on vakituisesti auton takakontissa, ja toinen on nyt kulkenut hiukan mukana, niin että sen voi viskata kätevästi autoon, jos on enempi sekalaista kamaa mukana.. Esim. rantareissulle yhteen lootaan mahtuu pari pyyhettä, uikkarit, jokunen vesipullo, hiukan evästä, yms.

Että jos nyt laskisin taas autokulujani, niin;

 • Kesäkuu '12 - toukokuun alku '13, €3073.68 - €3113.68
 • Autovero €385
 • Autovakuutus €830.59
 • AA-jäsenyys vuodeksi €69
 • Ensiapupakkaus €6.99
 • LED-taskulamppu €9.99
 • Bensat €100.80
 • Tuulilasinpesuneste €4.99
 • Kaksi säilytys-/kuljetuslaatikkoa €4
 • Parkkimaksu (Love, Rosie -sovituskeikka) €2

Yhteensä €4487.04 - €4527.04

Että rahaa menee.. Enkä ole vieläkään muistanut varata ajokoetta!!!!! (Ja ne kaksi vikaa ajotuntiakin puuttuvat vielä, mutta otan ne sitten just ennen ajokoetta..)


Päivitys: Marraskuu 2013

En muista, onko kaikista bensaostoksista yms. ollenkaan kuittia, että kokonaissumma saattaa hiukan heitellä.. Jatkan kuitenkin päivitystä lähinnä sen takia, että itselläni pysyy jonkinlainen kokonaiskäsitys automenoista.

Tässä ei nyt edellisen päivityksen jälkeen ole (onneksi) ollut mitään isompia autoiluun liittyviä menoja, mutta uudet renkaat ovat ostoslistalla, ja ajaessa kuuluu sellainen hiukan pesukoneen linkomainen sivuääni, joka vaatinee tässä jossain vaiheessa remppaa - toivottavasti ei kovin kallista sellaista..

Tuli harjoitettua LIDLissä autovarustelua, kun heillä oli autokamaa kohtuuhinnoilla; jump leads (en muista suomeksi - kaapelit minkä avulla voi startata auton jos akusta on virta loppu) €14.99, hydraulinen tunkki €12.99, kuormaliinasetti €9.99 (tulee varmaan olemaan tarpeellinen sitten kun muutan tavaroitani), siivousliinoja yht. €2.98, eli LIDL-hankinnat yhteensä €40.95.

Ai joo, ostin myös syyskuussa autoa varten Tigerista niskatyynyn €4 ja pari sade-ponchoa, yht. €6, siis Tiger-ostokset yhteensä €10.

Bensoihin on kuittien mukaan mennyt €19.91 + €39.08 + €19.87 + €30.37 + €35.01 = €144.24 (tuossa kyllä pitäisi olla kaikki bensaostokset..), ja elokuun lopulla oli vielä €3.70 parkkimaksu, kun olin sairaalakeikalla.

Ai niin! Ostin uudet tuulilasinpyyhkimien sulat, yht. €23.90. Melkein unohtui listata, kun niistä ei ole kuittia.

Listaan alle kulut selkeämmin (ja puolitan sen aiemman kokonaissumman heittelyeron, kun en jaksa roikottaa koko rimpsua sellaisenaan, eli "€4487.04 - €4527.04" saa nyt olla €4507.04..)

 • Kesäkuu '12 - elokuu '13, €4507.04
 • Parkkimaksu (elokuun loppu, St. Vincent's) €3.70
 • Tiger-ostoksia autoon (syyskuu) €10
 • Tuulilasinpyyhkimien sulat €23.90
 • LIDL-hankinnat autoon (marraskuu) €40.95
 • Bensat, sitten edellisen päivityksen €144.24

Yhteensä €4729.83

Nämä siis autoon liittyviä menoja, eli ajotunteja, korttimaksuja, yms. ei suoranaisesti autoon liittyviä kuluja ei ole laskettu mukaan - ne ovat erikseen omalla sivullaan, jonka linkkasin tuolta ylempää..