Olen ihan aina uskonut, etta mustikka on englanniksi blueberry. Se tuli opituksi aikoinaan koulussa, enka senkaan jalkeen ole ikina tormannyt tilanteeseen, missa joku kayttaisi mustikasta englanniksi jotain muuta sanaa. Ihan tassa muutama paiva sitten luin mm. matkailuartikkelin The New York Times'in blogista, missa mustikoista kaytettiin em. sanaa.
 
Just toissailtana juttelin aidin kanssa puhelimessa, ja puhuttiin mustikoistakin. Manasin sita, etta Irlannin mustikat ovat ihan mauttomia, ja puhuttiin niiden muista eroista, verrattuna Suomen mustikoihin - mm. se, etta taalla ne mustikat kasvavat hiukan pensasmaisesti. (Kaupan mustikat taitavat olla erikseen viljeltyja, mutta olen tormannyt mustikkapensaisiin myos luonnossa, poiminut ja maistanut, ja ihan yhta mauttomia ovat olleet.. Eika niista tule esim. smoothie-kaytossa yhta voimakasta variakaan kuin Suomen mustikoista.. Siis hyva jos tulee minkaanlaista varia..)
 
Noh.. Asken satuin plaraamaan ihan toiseen aiheeseen liittyvaa Facebook-sivua, missa tormasin tahan kuvaan.. Katsoin, etta tuohan nayttaa mustikalta, ja huomasin tekstista "Billberry Sunday".. Ryntasin googlettamaan bilberry'n (huom: yhdella l-kirjaimella, toisin kuin Facebookin kuvatekstissa), ja hyvanen aika - mustikkahan on ihan eri marja kuin blueberry!!! :O Ks. Wikipedia: Bilberry ... Kuvituksena mm. suomalaisia mustikoita! =D Tulipa selitys erilaiselle maulle, yms. Ovat toki laheista sukua toisilleen - blueberry ja bilberry, mutta kuitenkin eri marjoja.
 
Heraa kysymys: mika on blueberry suomeksi???
 
Testasin Sanakirja.orgia (hihi, orgia..), ja se itse asiassa antaa kolme englanninkielista sanaa suomenkieliselle sanalle mustikka: 1. blueberry, 2. bilberry (pensasmainen), 3. huckleberry. Periaatteessa siis bilberry'n tulisi olla ensimmainen hakutulos, ja myos kys. sanan kohdalla oleva huomautus (pensasmainen) johtaa harhaan, silla ainakin takalaisten havaintojeni perusteella, se on nimenomaan blueberry, joka on pensasmainen. Varmaan jokainen suomalainen tietaa milta suomalainen mustikka (siis bilberry) nayttaa - ei siis pensasmaiselta ollenkaan. (Kokeilin myos kaannoksia toisin pain, mutten jaksa linkittaa.. Naputelkaa itse - tulokset vaikuttivat ihan oikeilta, paitsi se pensasmainen kommentti bilberry'n kohdalla.)