Maanmittauslaitos tiedustelee:

Mihin käyttäisit vanhoja ilmakuvia?

Vastasin kyselyyn, ja suosittelin tutustumaan Ordnance Survey Irelandin karttapalveluun, missä voi zoomata halutulle alueelle Irlannissa, ja sitten oikealla olevasta Preview Map Series -valikosta saa kätevästi vaihdeltua kys. alueelta eri aikakausien karttoja ja ilmakuvia. Se on todella mielenkiintoinen saitti!

Olen aina rakastanut karttoja ja ilmakuvia, ja saatan toisinaan viettää tuntikausia nojatuolimatkailuun esim. Google- ja Bing-karttojen / satelliittikarttojen / katunäkymien parissa. Joskus pääsee aikamatkailemaankin, jos löytyy esim. ilmakuvia samalta alueelta eri aikoina. On todella kiinnostavaa seurata miten, ja millaista vauhtia, joku alue on kehittynyt (tai mennyt ikuisesti pilalle)..

Kun joitakin viikkoja sitten innostuin sukututkimushommiin, oli aivan ihanaa löytää joitakin ilmakuvia kylästä, missä mummoni vietti lapsuutensa, ja missä sukuani ehti asua useiden sukupolvien ajan. Harmitti vaan, ettei tuota kaikkea ollut saatavilla omassa lapsuudessani - vanhojen valokuvien ihmisiin ja maisemiin olisi liittynyt aivan uusia ulottuvuuksia, kun mummo ja sisarensa olisivat voineet osoittaa ilmakuvien perusteella paikkoja, jne..