Harmittaa, ettei ole kuvia tai tarkempia muistiinpanoja kannykoita edeltaneesta puhelinhistoriasta.. Lapsuudenkodissa oli sellainen tyypillinen 70-luvun lankapuhelin, mista piti veivata numerot - mulla on oikeastaan edelleen ikava sita tunnetta, kun pyorittaa sormella yllattavan raskasta valintakiekkoa (tai mika lie sen virallinen nimi olikaan), ja sita aanta mika kuului kiekon pyorahtaessa takaisin.. *nostalgiaa* Puhelin oli variltaan viininpunainen, tai ainakin jotain sinne pain..
 
Se sama puhelin pysyi kaytossa niin pitkaan, etta melkein kenellakaan ei enaa ollut sen mallisia puhelimia =D Joskus 80-luvun loppupuolella, sain omaan huoneeseeni oman puhelimen, joka tosin kaytti sita samaa linjaa - laitoin siihen itse monta metria jotain halpisjohtoa, kun vaihtelin usein huonekalujen jarjestysta huoneessani, ja halusin puhelimen milloin mihinkin nurkkaan, eika siita default-johdosta riittanyt kuin hadin tuskin huoneeni ovelle asti. Se oma puhelimeni oli sellainen pelkka luuri - tosi 80-lukua malliltaan.. Taisi olla vaaleankeltainen, muttei pastellisavya, vaan enempi vaaleanruskeaan vivahtava. Siina oli myos nappainvalikko. (En muista missa vaiheessa vanhukset ostivat sen kiekkopuhelimen tilalle modernimman ja mustan version..)
 
En itse asiassa muista tarkasti, millainen puhelin meilla oli Toolossa asuessa. Malli taisi olla sellainen tavispoytapuhelin, mutta en muista oliko se musta vai beige tms. Ehka musta? Sitten jossain vaiheessa siella oli fax, missa taisi olla samassa vempaimessa myos puhelin - en tosin muista varmuudella.. Se oli joku harmaabeige tms. variltaan.
 
Sain ekan kannykkani kai vuonna 1995. Olen melko varma, etta se oli Nokia 2110i =D Se oli toistaiseksi ainoa kannykkani, mihin mulla on ollut puhelinlaskusysteemi - sittemmin olen ostanut ennakkoon creditia, kun se tuntuu jotenkin turvallisemmalta.. (=ei ikavia puhelinlaskuyllatyksia) Se oli viela mukana (suomalaisella numerolla), kun muutin Irlantiin, mutta taalla ei siihen aikaan (1997) ollut kannykoita muilla kuin jollain business-ihmisilla, joten tuntui oudolta vastata puhelimeen vaikka kaupassa. Puhelin lahtikin sitten takaisin Suomeen, ja olin monta vuotta tyytyvainen lankapuhelimen ja internetin varassa. Taisin kayttaa samaa (mustaa?) lankapuhelinta Galwayssa, kuin olin kayttanyt Toolossakin, ennen sita fax-systeemia. Bray'ssa oli sitten jotain jarkyttavan likaisia lankapuhelimia ala- ja ylakerrassa.. Tama talo on taysin saastainen, kun kukaan tuskin on siivonnut sitten 80-luvun alun, kun muuttivat tahan.. Ma aikani yritin, mutta motivaatio katosi pian, kun joutuu elamaan saastaisten ihmisten kanssa.
 
Kannykat alkoivat yleistya taallakin, mutta itse en olisi enaa halunnut kannykkaa, eika mulla olisi useimmiten ollut sellaiseen varaakaan.. Lopulta oli sitten pakko kuitenkin hommata sellainen, ja palasin kannykkaaikaan vuonna 2004 - puhelin oli Nokia 3510i (tosin naissa vareissa).
 
Kun aloitin vuonna 2007 extra-hommat, halusin puhelimen missa on kamera. Mulla oli kylla digikamera, mutta extrana pystyy yleensa paivan mittaan kantamaan mukanaan vain aivan valttamattomimmat (ja pienet) tavarat, joten puhelinkamera on periaatteessa ainoa keino pitaa kameraa mukana.. Kolmas (ja edellinen) kannykkani oli Nokia 6233. Hyvin todennakoisesti kayttaisin sita puhelinta edelleen, ellei sen patteri olisi turvonnut ja rikkonut puhelimen takakantta. (Googletuksella selvisi sen olevan tyypillinen vika kys. akun suhteen..) Olisin saattanut vain ostaa uuden akun, mutta olin just silloin Camelotissa, enka ehtinyt akkuostoksille, enka myoskaan voinut olla paivaakaan ilman toimivaa puhelinta, joten kavin ostamassa uuden puhelimen.. Olen kylla vastikaan ostanut siihen uuden akun, uudet kuoret ja uuden laturin (kun Thatsit nakersi edellisen pilalle), niin u.k:n ei tarvitse karsia mun tyttomaisista sydantarroista vanhoissa kansissa =D
 
Nykyinen puhelimeni on Nokia 6700 Slide. Se tuntui aluksi liian pienelta, ja kun sen avaa, se on ns. top heavy - kesti aika kauan tottua siihen, ja nyt sita kasittelee jo ihan rutiinilla, mutta ekoina paivina pudotin sen muutamaan otteeseen ihan sen takia, etta sen painopisteet olivat niin ahterista. Lisaksi, kamera on ollut valtava pettymys. Sopivissa olosuhteissa kuvat ovat kylla paljon parempia kuin edellisen puhelimen kuvat, mutta sitten kun olosuhteet eivat ole sopivat (=useimmiten, esim. AINA sisatiloissa), kuvien varit ovat aivan jarkyttavaa paskaa, eika niita saa korjattua normaaleiksi edes raskaalla photoshoppauksella. Myos kalenteri ja kontaktilista ovat ihan paskoja, verrattuna edelliseen puhelimeeni, missa ne olivat aivan loistavat. Puhelin on myos muutamaan otteeseen kadottanut kaikki kuvat, videot ja musiikkitiedostot - ts. ne ovat kylla yha muistikortilla, kun katson asian tietsikalta, mutta puhelimen menu on jotenkin onnistunut kadottamaan yhteyden tiedostoihin, eika niiden palauttamiseen tunnu olevan mitaan jarjellista logiikkaa, vaan toimivat kuin Jumala - in mysterious ways.. Heratys-/halytyssysteemi on myos aika sairas; jos puhelimeen on ajastanut halytyksen, se toimii aanekkaasti, vaikka puhelin olisi saadetty hiljaiseksi tai jopa kokonaan pois paalta! Taman takia voisin esim. menettaa duuneja, jos sattuisin unohtamaan puhelimeen jonkun halytyksen, joka sitten huutaisi pahimpaan mahdolliseen aikaan, vaikka puhelin olisi kiinni. En myoskaan ole saanut Ovi-palvelua toimimaan ollenkaan, etta voisin sen avulla siirtaa puhelimesta tiedostoja koneelleni, tms. Kyse ei ole siita, ettenko osaisi kayttaa softaa - todellakin OSAAN, mutta kun se saatanan romusofta vaan ei suostu toimimaan tarkoitetulla tavalla. Onneksi kuvat, videot ja musiikit voi siirrella katevasti suoraan kansioiden kesken luurista koneelle ja toisinpain, mutta esim. tekstiviesteihin ei nakojaan paase kasiksi kuin Ovi-palvelulla, joka siis ei toimi. Ollenkaan. Mulla on todella paljon pitkia tekstareita, missa on tarkeita asioita, joten joudun naputtelemaan ne aina manuaalisesti Notepadille (tai kirjoittamaan johonkin vihkoon), mika nyt on aivan perseesta.
 
Periaatteessa en halua jotain smartphone'a, kun mun kynsillani olisi aivan jarkyttavaa rapellysta kayttaa kosketusnaytollista puhelinta (olen pari kertaa joutunut kokeilemaan, eika siita oikein tule mitaan). iPhone kuitenkin himottaisi lahinna Instagram'in takia.. Silla on kylla niin jarkky hinta (halvimmallakin mallilla), etten todellakaan aio tehda moista hankintaa, ellei taivaalta satu satamaan rahaa ainakin muutamien tuhansien arvosta.