No huh.. Kuulin taas tänään vähän lisää R:n ystävän, S:n, elämäntilanteesta. Koko perheen asuminen Irlannissa on riippuvainen S:n työluvasta, ja S:n (ei-irlantilainen) työnantaja tietää sen - niinpä S tekeekin työtä kuin orja, aloittaen 7am ja lopettaen vasta joskus 9-11pm. Hän hoitaa työnantajan viittä lasta, siivoaa, pesee pyykit, silittää vaatteet yms. Siksi hän onkin poissa kotoa kaikki viikot (=vain sunnuntai vapaata), kun työpaikka ei ole ihan lähellä, ja hän varmaan kaatuu duunipäivän jatkoksi aika väsyneenä suoraan unten maille. En ole kysynyt työpaikan sijaintia, mutta työnantajan kansallisuus viittaisi jonkin sortin diplomaatteihin (kys. kansallisuus lienee muuten tosi harvinainen Irlannissa), ja se taas viittaisi tiettyyn asuinalueeseen - että en ollenkaan ihmettele, miksei S perheineen asu lähempänä duunipaikkaansa, kun sillä suunnalla ei ole muuta kuin ökytaloja. R oli kerran tavannut lyhyesti S:n työnantajan äidin, ja käteltyään tervehdykseksi, se eukko oli inhoten ravistellut kättään ihan kuin olisi juuri kätellyt jotain lantaan dipattua spurgua! (Tyyliin "hyi hitto, orjan kaveri koski minua!")
Tuollainen orjuuttaminenhan on siis täysin lainvastaista. Ymmärrän toisaalta kuitenkin, miksei S valita oloistaan - hänellä ei ole varaa vaarantaa työlupaansa, jonka uusimiseen on muutama kuukausi aikaa, eli nyt ei ainakaan ole paras mahdollinen hetki menettää duunipaikkaansa. Kuka sitä paitsi uskoisi hänen sanaansa, kun todistajina on vain työnantaja perheineen.. Jos hänen työlupaansa ei uusittaisi, koko perhe joutuisi palaamaan kotimaahansa. Periaatteessa he kai haluavat lopulta muuttaa sinne takaisin, mutta toiveena olisi parantaa elintasoa, mikä ei siellä asuen onnistu, kun ei ole syntynyt kultalusikka suussa. Pienetkin muualla kertyneet säästöt olisivat jo iso apu paluumuuttoa ajatellen.
Kun S on suorittamassa orjuuttaan, hänen 8v. tyttärensä H käy koulua ja asuu isänsä kanssa täällä Bray'ssa. Tytön englanti on onneksi jo koulunkäynnin myötä kehittynyt huimasti, mutta isänsä ei kuulemma puhu kovinkaan paljon englantia. Lisäksi hän juo aina kun saa jostain rahaa. Siksi vaimo ei voikaan enää edes antaa miehelleen rahaa vuokraa varten, kun sekin menisi ihan muualle. S:n mies ei nyt anna tyttärensä enää mennä R:n luokse koulun jälkeen, kun R ei antanut hänelle S:n rahoja.
S oli kysynyt R:lta, josko H voisi tulla joskus meille läksyjen tekoon - ja samalla muistuttanut, ettei hänen miehelleen pitäisi kertoa, missä me asumme, ettei hänestä tulisi rasitetta.. No, mullehan tuo sopisi, koska olen joka tapauksessa kotona, mutta toisaalta, en voinut heti luvata että se onnistuisi joka päivä, kun Danielin ja anopinkin pitäisi hyväksyä asia. Daniel tietää tytön tilanteesta, ja totesi vaan, että kutsun ongelmia, jos osallistun liikaa.. Onhan se varmaan totta, mutta mä en halua katsoa muualle, kun viattomalla lapsella ei mene hyvin. Tytön isä kun oli vastikään jopa humalassa lyönyt tytärtään, niin että hänellä oli toinen poski silmän alta punaisena ja turvoksissa.
Jos mulle nyt henk.koht. tulee jotain ongelmia siitä, että yritän tuollaisessa tilanteessa jotenkin auttaa, niin antaa tulla. En todellakaan halua olla sellainen iljettävän selkärangaton hyssyttelijä, joka ei tee mitään, ettei vaan tule ongelmia..
Tytöllä on toukokuussa myös ensikommuunio, eli jos äitinsä ei pääse asian tiimoilta mukaan (ja R on perheineen sattumalta just siihen aikaan muutamia viikkoja kotimaassaan, kun oli jo varannut matkan ennenkuin kuuli H:n ensikommuunion olevan tänä vuonna), niin olen sitten käytettävissä. Se on täällä yleensä todella iso perhejuhla, eli olisi kiva juttu, jos H:kin saisi kunnolla nauttia suuresta päivästään..