Videoin keskiviikkona masentavaa sadetta, ja ajattelin yhdistella muutaman videopalan yhdeksi pidemmaksi videoksi, poistaen videon aanet (kiitos naapureiden, jotka sattuivat just paiskomaan auton ovia ja huutokeskustelemaan..) ja laittaen niiden tilalle taustamusiikkia..
Rakastan Nikon Coolpix P500 -kameraani, mutta sen videopuolessa on taas se tyypillinen Nikon-arsytys, etta videotiedostot tulevat .mov (Quicktime) muotoon.. Mulla on Windows Movie Maker, seka muutamien vuosien takainen Adobe Premiere, jotka ovat molemmat todella napparia editointiohjelmia, mutta niista kumpikaan ei hyvaksy .mov -tiedostoja. Kameran mukana tuli Nikonin oma softa, jossa on videoeditorikin, mutta se on suoraan sanottuna ihan perseesta.
Tuo ensimmainen esimerkkivideo on pistetty kasaan Nikonin softalla, ja ensinnakaan, valitsemani transfer-vaihtoehto (siis videopatkalta toiselle siirtyessa) ei suostunut talla kertaa toimimaan ollenkaan -
taalla toimi. Niita vaihtoehtoja saisi myos olla enemman, ja toki olisi hienoa jos niiden toimintaan voisi luottaa.. Toisekseen, taustamusiikille ei voinut tehda mitaan. Sellaista saattoi siis lisata, ja videon omat aanet saattoi vaientaa, mutta kun valitsemani ilmaismusiikin patka sattui olemaan hiukan videota pidempi, olisin halunnut 'fade out' vaihtoehdon, mita ei kuitenkaan loytynyt. Koska en siina vaiheessa enaa jaksanut alkaa askarrella vaikka Audacityn parissa, jolla olisi voinut muokata juuri sopivan mittaisen musiikinpatkan, jatin musiikin videolle sellaisenaan, eli videon loppuessa, myos musiikki loppuu kuin seinaan. Argh..



Googletin ilmaisia .mov -editoreja, loytaen vain
AVS Video Editor 6.0:n, jonka saa imuroida ja asentaa ilmaiseksi, mutta ilmaisversion tallentamaan videoon tulee ikava logoteksti keskelle kuvaa - tosin kys. teksti nakyy katoavan n. minuutin kuluttua videon alusta, ettei sentaan roiku siina ihan koko ajan.. Muuten ohjelma vaikutti pikakokeilulla napparalta. Transfer-vaihtoehtoja oli paljon, mutten viela jaksanut perehtya niihin, joten ei kommenttia..
Kys. ohjelman maksullinen versiokaan ei ole juuri nyt jarin kallis - heilla on heinakuun ajan tarjoushinnat (joihin tosin EU-asiakkaille lisataan VAT..), mutta ei hotsittaisi kuitenkaan maksaa vain sen takia, etta kamerani videot sattuvat olemaan juuri sita tiedostotyyppia, jota omat napparat videoeditorini eivat hyvaksy, huoh..
Mietin, josko muuttaisi ensin videon tiedostotyyppia, ja kayttaisi sitten omia tuttuja editoreja, mutta.. Muunnan yleensa tiedostotyypit Real Playerilla, joka on hommaan varsin toimiva, vaan toki senkin piti juuri .mov -tiedostojen suhteen itkea, etta tarvittava 'codec' puuttuu..
Jos nyt joku sattuu siis tietamaan Hyvaa ja Ilmaista videoeditoria, jolla voi editoida .mov -tiedostoja (pitaisi siis olla fade in/out seka kuvalle etta aanelle erikseen, mahd. erilaisia transfer -vaihtoehtoja videoita yhdistellessa, videopalojen trimmaus on ehdoton vaatimus, ja mielellaan viela joku kateva tapa lisata ja customoida tekstia alkuun / loppuun / keskelle videota.. vrt. esim. Windows Movie Maker..)
, niin suositelkaa ihmeessa!