Olen blogittanut ajokorttiprojektista tarkemmin autoilua ja maisemia -kategoriassa (alk. syyskuu 2011), mutta erittelen tälle sivulle projektin etenemistä lyhyemmin, ja asiaan liittyviä kuluja. Tämä siis Irlannissa, ilman aiempaa ajokokemusta. Tällä sivulla mainitut kulut (tai niiden puutteet) ovat osittain tapauskohtaisia, eli jos olisin esim. joutunut uusimaan teoriakokeen, siitä olisi tullut taas lisähintaa, jne..

CD teoriakoetta varten - ILMAINEN

Tämä ilmeisesti maksaa n. pari kymppiä, jos sen ostaa itse, mutta sain moisen lainaksi eli ei maksanut mitään. (Huom: Kannattaa aina tarkistaa netitse, missä vaiheessa teoriakoetta on viimeksi uudistettu, ja varmistaa että käytetty luku- / harjoitustestimateriaali on ajan tasalla.)

2 passikuvaa teoriakoetta varten - ILMAINEN

Kuulemma oikeasti tarvitsevat vain yhden kuvan, mutta pyytävät tuomaan kaksi, jos laminoinnissa tulee ongelmia tms. Otin itse kuvani, vaihdoin siihen sopivan neutraalin taustan, printtasin fotoprintterillä vaadittavaan kokoon, ja leikkasin kahden kuvan liuskan valmiiksi. Ei siis tullut kuluja, kun kaikki materiaalit olivat jo valmiina.

Teoriakoe - €40.60

Hinta on sama, paikasta riippumatta. (Hintaan voi tietysti ajan mittaan tulla muutoksia..)

Näkötesti ja lääkärintodistus - €50

Näitä varsinaisesti tarvitaan vasta harjoittelija-ajokorttia anottaessa (vaikka ohjeistuksessa muistaakseni kehotetaan hankkimaan nämä jo ennen teoriakoetta). Tämäkin hinta taitaa olla sama paikasta riippumatta, ja sen joutuu maksamaan myös vaikka olisi Medical Card, jolla siis lääkärillä käyminen on muuten ilmaista.

2 passikuvaa harjoittelija-ajokorttianomukseen - ILMAINEN

Ks. ylempänä.. Tein itse, ei kuluja.

Harjoittelija-ajokorttianomus - €15

Sama hinta, paikasta riippumatta.

Toistaiseksi rahaa on siis mennyt €105.60

(Tuohon ei sisälly esim. tarvittavat matkakulut, kun itse jouduin esim. käymään kahteen otteeseen Wicklow'ssa, jne.. Jos joku on arkisin töissä, saattaa myös joutua ottamaan päivän tai puoli päivää vapaaksi teoriakoetta varten, riippuen siitä miten lähellä lähintä koepaikkaa sattuu olemaan, ja jos haluaa jättää korttianomuksen itse, eikä postitse, sekin on tehtävä virka-aikaan, eli tämä voi lisätä kuluja menetettyjen tulojen muodossa..)

26-4-2012 päivitys;

Ostin jossain vaiheessa (=joitakin kuukausia sitten) Dublinin keskustan Easonilta "L plates" (auton etu- ja takaikkunaan kiinnitettävät valkoiset tarrakkeet, joissa iso punainen L, harjoittelijakuskin merkiksi), mutta ostin samalla muutakin ja maksoin kortilla, enkä saanut ollenkaan sellaista kuittia missä olisi eritelty ostosten hinnat, joten en muista paljonko niille tuli tarkalleen hintaa.. Se taisi kuitenkin olla alle pari euroa, että listaan nyt tänne sitten vaikka:

L plates - €2

Ensimmäinen ajotunti - €30

Aloitin ajotunnit vasta 26-4-2012, ja sovin puhelimessa maksavani 12 pakollisesta tunnista yhteensä €360. En kuitenkaan muistanut kysyä puhelimessa miten ajo-opettaja haluaisi maksusuorituksen, joten varasin koko summan mukaan, jos hän olisi ottanut sen kertamaksuna - kun aion joka tapauksessa ottaa ne kaikki tunnit. Hän kuitenkin ehdotti että maksaisin joko erikseen jokaisesta tunnista, tai vaikka kolme tuntia kerralla, niin että hän ei menisi ja tuhlaisi saman tien koko summaa! =D

Projektiin on siis mennyt tässä vaiheessa yhteensä €137.60

14-5-2012 päivitys;

Neljä ajotuntia lisää - €120

Olen nyt suorittanut viisi ajotuntia, pakollisista 12:sta, ja teoriassa mun olisi pitänyt harjoitella ainakin kolme tuntia ajamista tuntien välillä, mutta kun siihen ei ole ollut tilaisuutta, en ole harjoitellut ollenkaan. Tunnit ovat kyllä menneet ihan hyvin, mutta harjoittelun puutteesta alkoi tulla ongelma.

Projektiin on nyt mennyt yhteensä €257.60

10-6-2012 päivitys;

Kolme ajotuntia lisää - €90

Nyt on yhteensä kahdeksan ajotuntia takana (ja vielä neljä pakollista jäljellä, mutta kun ajotunteja varten on varattava kaikkiaan kuusi kuukautta, se merkitsee sitä etten voi suorittaa ajokoetta kuin aikaisintaan lokakuun lopussa, vaikka olen pian siis ajanut kaikki pakolliset tunnit.. en tosin olisikaan vielä läheskään valmis ajokokeeseen, mutta lokakuuhun mennessä olen varmasti ehtinyt ajaa paljon enemmän, tavalla tai toisella.. otan varmaan sitten ainakin pari kertaustuntia ennen koetta, niin tulee karsittua mahd. siihen mennessä kertyneitä pahoja tapoja tms..) Omaa autoa ei ole vielä löytynyt.. Koeajetut versiot ovat rutisseet ja kolisseet, enkä halua mitään valmiiksi romua - nyt en ole tosin kovin ahkerasti etsinytkään mitään..

Projektiin on nyt mennyt yhteensä €347.60


Tässä välissä oli melkein vuosi (!!!) ilman päivityksiä - oli Vuodatuksen pitkä paussi ja iso muutos ongelmineen, oma viiden kuukauden talvitauko autoilusta, yms.. Pian tuon edellisen päivityksen jälkeenhän ostin myös oman auton (Esmeralda!), mutta taidan tehdä siitä oman sivunsa, kun tämä sivu on nimenomaan ajokorttiprojektista, eli en halua sotkea autokuluja tähän.

Naputtelin sivun uusiksi, kun mulla on nyt USB-keyboard, ja voin naputella taas ääkkösiä, mutta pidin aiemmat tekstit kuitenkin enimmäkseen sellaisinaan. Alla sitten tuoreempia päivityksia.

6-5-2013


6-5-2013 päivitys;

Yksi ajotunti lisää - €30

Otin yhdeksännen ajotuntini viime vuoden lokakuussa, eli siitä on jo aikaa.. Ostettuani oman auton viime kesäkuussa, todella odotin pääseväni ajelemaan oikein urakalla. Harjoittelijakortilla ajaessa on lain mukaan oltava täyden ajokortin omaava apukuski mukana, mutta meillä on D:n kanssa täysin eri aikataulut, ja hänestä on muutenkin ajamiselleni (ja kaikelle muulle) enemmän haittaa kuin hyötyä, eli lopulta päädyin rikkomaan rutiininomaisesti lakia, kuten useimmat harjoittelijakuskit, ja ajelemaan omin päin. Ajo-opettajani mukaan, jos jään kiinni, on epätodennäköistä että joutuisin asiasta syytteeseen, kun en ole parikymppinen mies.

Projektiin on nyt mennyt yhteensä €377.60