Iltalehdessa oli Tervetuloa Pulsinkiin! artikkeli, seka kysely, hairitsevatko juopot katukuvassa. No kylla hairitsevat! Ma olen lisaksi ns. juoppomagneetti, eli jos satuin yksin liikkuessani (tai usein porukallakin) samalle kadulle, samaan bussiin, tai muuten samaan tilaan jonkun puliukon tai muun horhon kanssa, kys. ilmestys tuli aivan varmasti sammaltamaan nimenomaan mulle. Ma en ikina tuntenut oloani vapaaksi Suomessa, kun nama sammaltajakokemukset olivat suunnilleen jokapaivaisia. Kylla ma periaatteessa tunnen sympatiaa, jos jonkun elama on silla mallilla, enka koskaan kaantanyt heille selkaani tai tiuskinut, tms., mutta joskus olisi ollut ihan kiva vaan kavella kadulla rauhassa tai hypata ratikkaan, ilman etta joka h-vetin paiva piti jonkun tulla siihen orisemaan.

Vertailun vuoksi - olen nyt asunut Irlannissa lahes kymmenen vuotta, seka lansi- etta itarannikolla, ja lisaksi seikkaillut muutamissa muissa kaupungeissa vaihtelevina vuorokaudenaikoina. En ole yhta ainoaa kertaa nahnyt tassa maassa jotain orveltavaa katujuoppoa, saati julkiselle paikalle sammunutta sellaista. Bray'ssa on toki muutamia keski-ian molemmin puolin olevia miehia, jotka harrastavat kassikaljoittelua, yleensa joko tuossa joenpenkalla tai DART-radan ja futiskentan valisella jalankulkukujalla. He eivat kuitenkaan orise tai sammalla, vaan yleensa tervehtivat kohteliaasti ja saattavat jutella hetken saasta tms. (Kuulen usein nayttavani Dolores Keanelta - varmaan lahinna hiusten takia) Muistan myos Ballinasta yhden iakkaanpuoleisen sedan, jolla oli aika resuiset vaatteet ja hanen puheestaan ei saanut mitaan selvaa - siis ei aksentin takia, mutta hanella oli joku vika, mika esti normaalin puheen. Kavin Ballinassa vain 2-3 kertaa, mutta joka kerralla tormasin siihen samaan setaan, ja jos menisin viela joskus Ballinaan, toivoisin nakevani hanet taas, jos on viela hengissa.. Aurinkoinen seta, vaikkei kommunikointi oikein toiminutkaan.

Mutta ne Suomen katujuopot.. Mua puistattaa jo ajatus! Se inhottava haju, mika ymparoi heita n. muutaman metrin sateella, ja se totaalisen inhottava kaytos.. Jos sattuu iskemaan vessahata, tekevat (kaikenlaiset) tarpeensa missa sattuvat silla hetkella olemaan, oli se sitten bussipysakki, puisto tai keskella katua.. Ihan kuin olisi niin vaikeaa edes menna johonkin puskan taakse tai muualle pois nakoetaisyydelta. Yok.

Muistan, kun oltiin kerran Danielin kanssa menossa Stockalle (taisi olla kesalla '99, kun ei sittemmin olla kayty Suomessa kesaiseen aikaan, ja muistelen taman sattuneen kesalla). Siina kellon alla pyori joku suhteellisen lieva katujuoppo, ja Daniel tuijotti jo sita nakya kuin jotain rumaa avaruusoliota - yritin selittaa, ettei tuo ole viela mitaan, odotas kun naet niita tavallisia katujuoppoja...