Iltalehden saitilta löytyi kolumni aiheesta Mummonmarkka on vielä täällä. Asiaahan on tullut ihmeteltyä ennenkin - vanhalta ezboard Bray Forumilta ne ketjut menivät tuhansien muiden mukana (2005 hacking incident..), mutta sivusin aihetta myös toisessa blogissani, reilut pari vuotta sitten.
En kuitenkaan ikimaailmassa opi ymmärtämään, miksi Suomi on niin rakastunut mummonmarkkaansa. Kun niin monille suomalaisille on selkeästi näin monen eurovuoden jälkeenkin vaikea hahmottaa euron arvoa, niin sehän sekoittaa heidän ajatusmaailmaansa vain enemmän, kun markoista jauhetaan edelleen! Irlannissakin on varsinkin vanhoja ihmisiä, joille valuuttamuutos oli aikanaan huolenaihe, mutta siirtymävaihe oli todella lyhyt, ja sen jälkeen vanhasta punnasta ei enää puhuttu. Nyt seniilisenioritkin käyttävät ihan sujuvasti euroja, ja ajattelevat euroissa - jo useamman vuoden ajan.
Tietty, valuutan arvomuutos tapahtui Irlannissa eri suuntaan, eikä ihan niin suurella erotuksella kuin markan ja euron välillä, mutta silti, olen vakuuttunut siitä, että suomalaisten vaikeudet ajatella euroissa johtuvat nimenomaan ilmeisen iankaikkisesti jatkuvasta siirtymäkaudesta, joka on mahdollistanut nykyisen markkanostalgian syntymisen ja kasvamisen. Markka on (virallisesti) kuopattu muutama vuosi sitten - mitä järkeä ajatella enää kuolleessa valuutassa?!?
Suomalaisten pitäisi myös rohkaistua protestoimaan järkyttävistä eurohinnoista! Monessa asiassa on tosiaan taidettu vaihtaa hintalappuun vain valuutan nimi, jättäen numerot entiselleen, kasvattaen hintaa siten aivan uskomattoman paljon entiseen verrattuna.. Silti - ei niitä markkoja tarvitse tässäkään asiassa muistella. Riittäisi kun laittaisi vaikka lapulle omat kuukauden nettotulonsa (NYKYvaluutassa!), ja katsoisi sitten siitä, mihin on varaa ja mihin ei, tai vaikka paljonko tulee hintaa kahvilassa käynnille, kun vertaa prosentuaalisesti omiin tuloihin. Jos kahvi vaikuttaa järkyttävän kalliilta, asiasta kannattaa valittaa äänekkäämmin kuin kahvittelukaverille mutisten. Mutina kun ei kuulu kovin pitkälle.