Tormasinpa taas fiksuun 'uutiseen'; Syy naisen huonoon kartanlukutaitoon selvisi
20.12.2008 15:12

Miehet ovat keskimäärin naisia parempia avaruudellisessa hahmottamisessa, eli miehet pystyvät yleensä pyörittämään kolmiulotteisia kappaleita paremmin päässään kuin naiset.

Tiede-lehden mukaan Iowan yliopiston tutkijat ovat nyt osoittaneet eron liittyvän päälaenlohkojen rakenteeseen.

Miehillä ne ovat suhteellisesti suuremmat päälaenlohkot kuin naisilla. Naisilla niissä taas on enemmän harmaata ainetta. Tätä jo aiemmin tiedetty eroa ei kuitenkaan ole ennen suoraan kytketty avaruudelliseen hahmotuskykyyn.

Iowan yliopiston tutkijoiden mukaan miesten päälakilohkojen laajempi pinta-ala on suoraan yhteydessä parempaan suoritukseen kolmiulotteisissa rotaatiotehtävissä.

Tutkimukseen osallistui 38 naista ja 38 miestä, jotka vastasivat toisiaan iältään, koulutukseltaan, älykkyysosamäärältään sekä sosioekonomiselta taustaltaan. Kun avaruudellista rotaatiokykyä testattiin, 66 prosenttia miehistä suoritti tehtävän oikein, naisista 53 prosenttia, Tiede-lehti kertoo.

- On tärkeää huomata, että keskimääräinen sukupuoliero on avaruudellisen hahmotustehtävän nopeudessa eikä siinä, etteivät naiset pystyisi siihen lainkaan, huomauttaa tutkimusta johtanut Tim Koscik naisille lohdutukseksi.

Tutkimuksissa on myös havaittu, että kartankulu on mieheille helpompaa kuin naisille. Naiset suunnistavat miehiä enemmän maamerkkien mukaan.

Myös kartanluvussa edellytetään avaruudellista hahmotusta, kun kaksiuloitteista karttaa sovelletaan kolmiulotteisesti.

IS
Ma olen hyva kartanlukija, ja myos nopea. Olen kai sitten mies. Onhan mulla molokin - sellainen n. kolmetuumainen ja ihonvarinen, pilailukaupasta ostettu kumilelu.