Venice..    026tall
Toisaalla tehtiin (melkein kaikista) nykyturisteista narsisteja, joita ei kiinnosta edes vilkaista matkakohdettaan, kun keskittyvät ottamaan kuvia itsestään.

Minä olen asiasta eri mieltä.

Itse otan kyllä enimmäkseen ihmisettömiä kuvia silloin harvoin kun yleensä matkustan johonkin, mutta usein jälkeen päin harmittaa, ettei tullut otettua enempää (tai ollenkaan) ihmiskuvia - siis sekä itsestäni, ja mahd. matkaseurasta tai matkalla tavatuista ihmisistä, että ihmisistä yleensä.

Jos plaraan jonkun tutun matkakuvia, kyllästyn nopeasti jos kuvissa on vain rakennuksia tai maisemia, joista olen nähnyt jo aiemmin paljon kuvia - usein parempiakin.. Sen sijaan, on paljon mielenkiintoisempaa katsella matkakuvia, missä se tuttu (mahd. matkaseuroineen) tekee jotain, vaikka se tekeminen olisi pelkkää nähtävyyden äärellä pönöttämistä. Kliseisetkin turistikuvat (kuten Pisan kaltevaa tornia vasten nojailu, Eiffel-tornin pitäminen sormien välissä, jne.) ovat hilpeämpiä jonkun tutun tekeminä, kuin ventovieraiden. Ja jos joskus sattuisin matkustamaan vaikkapa Pisaan, niin aivan varmasti haluaisin käydä toteuttamassa nojailuräpsyn!

Minua ärsytti tuon em. blogittajan ylimielinen sävy ainakin yhtä paljon kuin häntä näkyi ärsyttäneen muiden turistien omakuvien räpsintä. Ja se besserwissermäinen ylemmyydentunto, kun hän ei - "tietenkään" - ollut ottanut yhtään kuvaa itsestään, ollessaan Roomassa.

Kuka hän luulee olevansa, olettaen tietävänsä kaikkien muiden ihmisten motiivit?

Ehkä joku häntä ärsyttänyt narsistinen turisti oli ihaillut jotain kohdetta koko aamupäivän, ja pysähtynyt sitten ottamaan poseerauskuvia? Ehkä joku käy Roomassa useampaan kertaan vuodessa - tai jopa asuu siellä - ja on jo ehtinyt ihailla sen turistikohteita sen verran useasti, ettei ihan joka kerta viitsi enää pysähtyä erikseen ihailemaan jokaista tönöä, vaan ottaa mielummin kuvia itsestään ja kavereistaan? Ehkä joku tapasi ekaa kertaa ihmisen, jonka kanssa oli pitänyt vuosia yhteyttä netitse tai kirjeitse, ja halusi ikuistaa ensitapaamisen tunnelmat? Ehkä jonkun vanhemmat olivat antaneet matkan lahjaksi, ja matkailija halusi näyttää heille missä kaikkialla tuli käytyä ja miten hauskaa siellä oli?

Mutta ei.. Hehän ovat kaikki vaan narsisteja, joita ei kiinnosta koko matkakohde ollenkaan.. *silmien pyörittelyä*

Minusta on mukavaa katsoa oikeastaan kenen tahansa matkakuvia, varsinkin vuosien ja vuosikymmenien takaa, ja varsinkin jos kuvissa on ihmisiä - vielä kiinnostavampaa on, jos satun tuntemaan ne ihmiset (tai tunsin joskus). On kivaa nähdä sen ajan muotia, ja muistella ihmisiä jotka ovat jo kuolleet..