Olen vaahdonnut asiasta ennenkin, mutta en nyt muista oliko se tässä blogissa vai muualla.. Siis laulujen sanat, ja se, että niiden postittaminen netissä on laitonta. Sanon nyt pahasti: voi vittu, että voi olla tyhmä laki!
Asia tuli taas mieleen, kun muistin yhden tosi hölmön ja ärsyttävän biisin jostain 70-luvulta (kai). Ts. muistin siitä vain kaksi sanaa, mutta valitettavasti koko sävelen.. Ajattelin googlettaa niiden sanojen perusteella, jos löytäisin tiedot kys. viisun tekijästä ja esittäjästä (että voisin edes kohdistaa pahan karman johonkin..), mutta sen sijaan löysin mm. tämän: Sanoituksia internetiin laittaneelle iso lasku.
Siis voi helvetti.. Tuhansien eurojen lasku n. parin sadan laulun sanojen julkaisusta netissä?!? Tarkempia tietoja ei mainittu, eli tulee mieleen, onko tuo tapaus edes totta, vaiko vain propagandaa, jolla pidetään suomalaiset pelon vallassa.. Ja toisaalta, jos tapaus ON totta, niin millä keinolla he kiskoisivat ulkomailla asuvalta suomalaiselta tuhansia euroja - vai tuomitsisivatko poissaolevana vankilaan, ja pyytäisivät sitten asuinmaata luovuttamaan tuon röyhkeän lainrikkojan Suomeen (meiltä et karkaa, saatana..)??
Teoreettinen kysymys: Entäpä jos kaikki ulkomailla asuvat suomalaiset hommaisivat vaikka kukin oman domaininsa jostain sellaisesta maasta, missä ei ollenkaan välitetä vaikkapa tekijänoikeuksista, ja julkaisisivat sitten anonyymisti oikein urakalla suomalaisten laulujen sanoja? Mitähän Suomen Sanoituspoliisi (tai mikä taho tuollaisia nyt sitten sattuu valvomaan) tekisi, kun ei oikein onnistuisi selvittämään kuka on minkäkin saitin takana, saati saamaan saitteja suljetuiksi? Pelihousujen myynti voisi kohota merkittävästi..
Muutenkaan en ymmärrä kenen saatanan valopään idea oli yleensä tehdä laulunsanojen julkaisusta laitonta. Julkaistuilla sanoillahan voisi olla ainoastaan positiivinen vaikutus esim. musiikin myyntiin. Lisäksi sanoitukset ovat vain osa musiikkia - jos joku nyt onnistuu ilmaiseksi saamaan sanat haltuunsa (vaikkapa kuuntelemalla musiikkia jostain mediasta ja yksinkertaisesti opettelemalla ne sanat ulkoa), niin ei siitä ole hänelle sen suurempaa iloa kuin että voi itsekseen rallatella laulua sanojen kera - sen sijaan että vaikka hyräilisi tai viheltelisi pelkkää säveltä. Jos haluaa kuunnella musiikkia uudelleen, itse valitsemanaan ajankohtana, se on silti ostettava (koska kukaanhan ei imuroi LAITTOMASTI..).
Kuitenkin, jos oletetaan että sanoituksia saisi vapaasti julkaista netissä, olisi hyvin mahdollista törmätä kiinnostaviin sanoituksiin ja innostua niiden perusteella ostamaan musiikkia, jonka ostaminen ei olisi muuten käynyt edes mielessä. Ja varsinkin ulkosuomalaisen näkökulmasta tuollaiseen olisi erityisen suuri mahdollisuus.
Yleistäen: itse en pidä suomalaisesta, suomeksi sanoitetusta musiikista, koska suomalaiset sanat kuulostavat usein todella korneilta. On olemassa joitakin poikkeuksia, ja olen ihan varma, että poikkeuksia olisi enemmänkin, mutta minulla ei ole koskaan mahdollisuutta löytää niitä, koska sanoitusten postittaminen netissä on laitonta. En todellakaan ostaisi sikaa säkissä, eli en aio myöskään ostaa suomalaista musiikkia, ellen saa etukäteen tutustua sanoituksiin. Pitäkää tunkkinne, saatana..
Tiedän kyllä, että Suomen rajojen ulkopuoleltakin voi esim. kuunnella jonkin verran suomalaisia radioasemia, mutta en todellakaan aio kärsiä tuntikausia sontaa, löytääkseni mahd. joukosta jonkun harvinaisen helmen. YouTube'llakin on paljon suomalaista musiikkia, mutta jos tuhlaan aikaani kokonaisen videon verran, ja se osoittautuukin taas yhdeksi kornisti sanoitetuksi elämykseksi, tulen vain vihaiseksi - mielummin lukisin ensin ne sanat, ja päättäisin vasta sitten kannattaako edes katsoa sitä videota.
Hirveä poliisivaltio!!
Ja miksi muuten runoja saa kuitenkin julkaista netissä? Siis toistenkin julkaistuja runoja.. Tai ainakaan sellaisten lainaamisesta ei seuraa ollenkaan samanlaisia vainoja kuin laulunsanojen julkaisusta. Runojen julkaisuhan on tavallaan jopa pahempaa, koska runo on nimenomaan se koko teos. Jos oletetaan, että runoilija X julkaisee sadan runon kirjan, ja joukko blogittajia sattuu vaikkapa seuraavan parin vuoden aikana lainaamaan blogeissaan yhden runon per blogittaja, niin sen seurauksena voi ahkerasti googlettamalla saada ilmaiseksi käsiinsä koko kirjan sisällön - sehän voisi oikeasti vähentää kirjan myyntiä merkittävästi. Sen sijaan, laulunsanat olisivat edelleen vain osa teoksia, eli se musiikki pitäisi kuitenkin ostaa.. Mutta olen nähnyt useaan otteeseen myös tuoreempaa suomalaista runoutta blogeissa yms., eikä siitä ole noussut sen suurempaa haloota, vaan jos joku uskaltaa blogittaa vaikka suosikkilaulunsa sanat, niin johan alkavat noitavainot..