Euroviisujen eka semi-finaali on sitten ohi. Olen ennakkokatsellut ja arvostellut molempien semi-finaalien osallistujat Facebookin Euroviisu-vempaimessa, ja sen perusteella totesin ekan semi-finaalin olevan huomattavasti mielenkiintoisemman kuin toisen, joka tulee siis torstaina.. Finaalin osallistujat arvostelen vasta sitten kun kaikki finalistit ovat selvinneet.
Ekassa semi-finaalissa omat pisteeni menivat seuraavasti: Azerbaidžan 12p, Suomi 10p, Andorra 9p, San Marino 8p, Alankomaat 7p, Montenegro 6p, Romania 5p, Moldova 4p, Puola 3p, Armenia 2p, Belgia 1p. Olisin toki mielellani antanut aania legendaariselle Dustinille (=olen fani jo 10+ vuoden ajan), mutta kun kotimaan edustajaa ei virallisesti voi aanestaa, niin en sitten aanestanyt. Annan perinteisesti pisteeni vain yhden kuuntelukerran perusteella, eli nuo pisteet tulivat siis ennakkokatseluvideoista (joista osa poikkesi telkkarin ns. virallisista ennakkokatseluista). Jos olisin kuunnellut useampaan otteeseen ja pahkinyt hiukan kauemmin aanieni kanssa, ne olisivat jakautuneet eri tavalla, mutta kahden karki ei olisi muuttunut. Olen aivan ihastunut Azerbaidžanin kirkuvaan enkeliin, ja Suomen biisi poikkeaa positiivisesti edukseen. Triviana mainittakoon, etta Danielilla oli sama kahden karki, mutta toisin pain. Han tosiaan piti eniten Terasbetonista, eika mun kansallisuudellani ole mitaan tekemista asian kanssa.
Upea juttu, etta kaksi suosikkiamme menivat finaaliin! Finaalia on tosi tylsaa katsoa, jos siella ei ole mitaan henk.koht. suosikkeja mukana..
Laitan nyt viela sekalaisia kommenttejani ekan semi-finaalin osallistujista.. Montenegron biisi oli ihan kiva - sellainen, jota voisi mielellaan kuunnella myos ns. vapaaehtoisesti, heh.. Joka kerta kun kuulen Israelin tamanvuotisen biisin, voisin alussa vannoa etta laulaja on nainen! Mutta sitten aani muuttuu miehekkaammaksi.. Se on kuitenkin mielestani tylsa biisi. Kiinnitin huomiota parin ekan biisin jokseenkin riisuttuun visuaaliseen ilmeeseen - esiintyjilla aika simppelit asut (ei siis mitaan foliota tms.), ja muutenkin visuaalisesti itse komea lavasysteemi oli paaosassa. Tuo ajatus saikin minut purskahtamaan nauruun, kun odotin tulevaa Dustinin esitysta... =D
Eestin rallatus oli naurettava ja aiheutti lahinna suurta myotanoloutta.. Moldovan laulu olisi sopinut paremmin johonkin pienelle jazz-klubille kuin Euroviisuihin. Heidan ennakkovideonsa toimi myos esityksena huomattavasti paremmin kuin se outo sohvasysteemi, johon olivat paatyneet itse semi-finaalissa. San Marinolla oli ihan kuunneltava biisi, mutta semi-finaalissa laulaja jotenkin arsytti.. Belgian O Julissi oli tavallaan viha-rakkauskokemus, joskin rakkaus on ehdottomasti liian vahva sana tahan.. Osittain se muistutti jotain suomalaista kansanlaulutyylia, joka on aina ollut mielestani aika saatanallisen hirveaa kuunneltavaa, eli sikali todella vihasin Belgian laulua.. Mutta siina oli jotain, mista jollain perverssilla tavalla hiukan tykkasin, eli viskasin sille yhden pisteen.. Sitten tulikin se Azerbaidžanin viihdyttava esitys, jota fanitan ihan taysilla! Se oli tosin aika rohkea, ajatellen mita telkkarista yleensa tulee siihen aikaan illasta :O Slovenian sidontaesityksestakin tuli mieleen joku punaisten lyhtyjen alue. Biisi oli valitettavan tarttuva, eli juuri niita biiseja, jotka jaavat soimaan paansisaiseen jukeboxiin, vaikkei millaan haluaisi..
Norjan biisi oli tappavan tylsa. Puolan laulaja oli puolestaan koominen, hurjan rusketuksensa ja vilkkuvan valkoisten hampaidensa kanssa. Biisi oli kuitenkin ihan siedettava. Ja sitten Dustin.. Valitettavasti Dustinin biisi oli todella huono - hanella kun on ollut paljon parempiakin! Mutta rakastin itse esitysta =D Harmittaa, ettei Irlanti paassyt finaaliin, koska mielestani Dustin show olisi ollut tarpeellinen piristysruiske.. Andorran Casanova oli sellaista ihan hauskaa Euro-poppia, jolla oli muuten todella kaunis ennakkovideo (ainakin se nettiversio, en muista oliko telkkariversiossa se sama video).
Bosnia-Hertsegovinalla oli todella outo biisi ja sitakin oudompi esitys, ja mua arsyttaa aivan mielettomasti, kun en saa paahani mista se muistuttaa mua!! En itse antanut sille pisteita, mutta tavallaan naen heidat ihan mielellani viela finaalissakin, koska ainakin he ovat erilaisia.. En ihmettelisi, vaikka Armenia voittaisi tana vuonna, kun ovat muokanneet biisinsa niin huolellisesti 3-4 aiemman voittobiisin pohjalta. Siis siina oli vahvasti elementteja ainakin Kreikan, Turkin ja Ukrainan voittajabiiseista.. Mua kylla iljettaisi, jos moinen tuote voittaisi, mutta en ihmettelisi asiaa..
Alankomaiden biisissa oli kiva ripaus eksotiikkaa, mutta mielestani sita olisi voinut laittaa paljon runsaamman ripauksen. Nyt se jai vahan laimeaksi.. Suomella on taas mukavan energinen biisi, jossa on kivaa uhoa ja asennetta. En usko, etta kielestakaan on haittaa - ainakin Danielin mielesta se nimenomaan toimii sen takia, etta laulavat suomeksi (ja han ei siis ymmarra suomea).
Romanian biisi olisi mielestani toiminut huomattavasti paremmin, jos olisivat jattaneet sen tadin kotiin. Hanen ilmestymisensa ja kiekumisensa latisti biisia rankalla kadella, kun se oli siihen mennessa ollut ihan kaunis balladi. Venajan biisi ei koskettanut mua mitenkaan, ja Kreikallakin oli aika tylsa ja yllatykseton rimputus.
No, paaasia, etta kaksi omaa suosikkiani paasivat finaaliin. Aanestinkin Suomea viisi kertaa ja Azerbaidžania kaksi kertaa - Daniel aanesti Suomea yhden kerran.