1. Luetko kirjoja? Jos luet, mistä hankit luettavan: kirjakaupoista, antikvariaateista, netistä, kirjastoista. Ehkä saat aina lahjaksi tai lahjukseksi?
Jos olisi tuloja, hankkisin luettavani kirjakaupoista, mutta nykyisin luen lähinnä uusiksi kirjahyllyssä olevia kirjoja, ja joskus harvoin saan kirjoja myös lahjaksi. Kirjastoa en käytä sen takia, että mulla on tarve omistaa lukemani kirjat. Kun ne ovat omassa hyllyssä, niihin voi palata koska tahansa uudelleen. Antikvariaateista olisi tietty varaa joskus ostaa kirjoja, mutta vähäiset varani menevät enimmäkseen askartelukauppaan...
2. Faktaa vai fantasiaa? Alkukielinen vai käännös? Kovakantinen vai pokkari? Vai kelpaako ainoastaan ensipainos omistuskirjoituksella?
Olen aika kaikkiruokainen, eli nautin sekä faktasta että fantasiasta. Alkukielinen on varmuudella aina parempi, mutta kielitaidon puolesta ei tietty ole aina mahdollista lukea alkukielellä (saati ymmärtää luettua). Haluaisin joskus pystyä esim. lukemaan Sadan vuoden yksinäisyyden alkukielellä. Pidän kovakantisista kirjoista enemmän, mutta pokkaritkin kelpaavat.
3. Onko kirja sinulle tiedontallennusformaatti vai esine. Pitääkö kirjaa päästä sormeilemaan ja selaamaan vai voiko sen tilata pelkkien metatietojen tai kritiikin perusteella tai printata netistä?
Nautin lukemisesta huomattavasti enemmän, jos kirja on esine. Olen mä muutamia e-kirjoja tallentanut, mutta niistä on tullut luettua vain yksi, jonka kohdalla ei ollut valinnanvaraa, kun kirjaa ei ole vielä julkaistu - tai edes vielä kirjoitettu ihan valmiiksi. Kyllä tarinasta pystyi nauttimaan yllättävän hyvin näytöltä luettunakin, mutta mielummin plaraisin kuitenkin sivuja..
4. Onko ajatus käytetyn kirjan sormeilemisesta sinulle epämiellyttävä? Vietkö koskaan omia kirjojasi antikvariaattiin. Onko antikvariaattikirjan antaminen lahjaksi loukkaus?
Ei siinä ole mitään epämiellyttävää, ellei se ole poikkeuksellisen likainen tms. Omista kirjoistani en raaskisi luopua, ja lahjaksi antaisin antikvariaattikirjan ainoastaan jos sitä ei enää uutena löytyisi tai jos kirjassa olisi joku muu erikoinen jippo.. (Itselleni tosin kelpaisi..)
5. Mitä kirjoja sinulla on juuri nyt kesken? Luetko niitä junassa, sängyssä, sohvalla vai kahvilassa?
Just nyt ei ole kesken mitään, mutta seuraavaksi aloitan joululahjakirjan lukemisen - kurkkasin jo hiukan etukäteen, mistä enemmän toisaalla. (Em. kirjoituksesta puuttuvat ääkköset, kun niistä tulee puhelinentryissä sotkua). Kotona luen yleensä sängyssä, tai kesällä puutarhassa (sään salliessa).
(via)