DSCN4601b-normal.jpg

Olipa hautajaiset.. Ne osuivat keskelle myrskyvaroitusta, perjantaiaamuksi, ja stressattiin aiheesta, kun hautausmaa on vuorilla, ja sinne menevät tiet ovat muutenkin ongelmallisia tähän aikaan vuodesta - saati sitten myrskyolosuhteissa..

Nukuin edellisen yön epämukavasti alakerran pienellä sohvalla, ja joskus viiden maissa heräsin myrskyn aiheuttamaan meteliin. Tuli mieleen, että katto saattaisi lentää taivaan tuuliin, joten kipaisin ullakolta tärkeät paperit turvaan kerrosta alemmaksi. Nousin paria tuntia myöhemmin, ja onneksi myrsky oli jo rauhoittunut puuskittaiseksi tuuleksi.

Ihme kyllä, ehdittiin hautaustoimistolle jo hiukan ennen sovittua aikaa. (En muista onko suomeksi sopivampaa sanaa kuin hautaustoimisto.. Englanniksi funeral home, jossa on kappelimainen tila, missä vainaja on esillä, ja missä voi periaatteessa vaikka pitää hautajaistilaisuuden, jos on esim. uskonnoton vainaja, tai sellaisen uskonnon edustaja, millä ei ole paikallisia tiloja hautajaisille, tms.. Ei siis pelkkä "toimisto" / arkkukauppa, kuten Suomessa.) Hautaustoimisto oli vain lyhyen ajomatkan päässä, mutta matkan varrella oli jonkin verran myrskyn jälkiä, kuten pudonneita kaapeleita, jne.

No, siellä ekassa kohteessa sitten syttyi uskontosota.. Vainaja oli katolinen, ja sellaista ikäluokkaa, jonka läheiset olivat todella kärsineet prodemiehittäjistä, ennen maan itsenäistymistä. Oli siis varsin ymmärrettävää, että hän todella vihasi (mm.) prodeja. Vanhin poikansa puolestaan liittyi perheineen prodeihin jo monta vuotta sitten, puhtaasti sosiaalisin kiipijätarkoituksin, mikä tietysti iljetti vainajaa (kun hän oli vielä hengissä). Kys. poika oli sitten järjestänyt oman prodepappinsa lukemaan rukoukset ennen arkun sulkemista, mikä oli aika massiivinen loukkaus vainajaa kohtaan, ja olisi TODELLA iljettänyt häntä. D kommentoi asiaa veljelleen (siis sille prodelle), joka veti raivarit asiasta, eikä olisi tajunnut pointtia, vaikka sen olisi taivutellut hänelle rautalangasta tai esittänyt sorminukkien avulla..

Siirtyivät hautaustoimiston pihalle huutoraivoamaan toisilleen, ja me muut seurasimme riitaa sisältä käsin. Mun piti sitten mennä väliin, kun siitä ei olisi muuten tullut loppua ollenkaan.. Päädyin ehdottamaan, että D ja minä odotettaisiin ulkona, kunnes saavat rukouksensa hoidettua, ja palattiin sitten sisälle ennen arkun sulkemista. (Olipa muuten vainaja todella paljon vanhemman näköinen kuolleena.. Elossa ollessaan kun olisi helposti mennyt ainakin 20v. ikäistään nuoremmasta. Ja ihan sattumalta olin valinnut hautausasuksi sellaisen puuvillaneulepaidan, joka oli aivan samaa sävyä kuin arkkua ennen sulkemista peittänyt liina, joka jätti vainajan esiin vain vyötäröstä ylöspäin.)

DSCN4597b-normal.jpg

Kun arkku oli suljettu, se siirrettiin hautaustoimiston autoon, ja ajoimme saattueena kotiseurakuntamme kirkolle, missä oli sitten hautajaismessu. (Em. prodet kävivät pokkana kommuuniolla..)

D:n puhelin soi kesken messun (OMG..) Messun aikana tuuli yltyi taas sellaiseksi, että odotimme kirkon katon romahtavan, tms..

DSCN4599c-normal.jpg

Kirkon edustalla tovi kättelyä (monet tulivat vain messuun, kun myrskyn takia julkinen liikenne ei kulkenut normaaliaikataululla, ja muutenkin esim. hautausmaa olisi ollut aika mahdoton paikka autottomille), ja sitten odoteltiin että arkku oli saatu takaisin hautaustoimiston autoon, jne. Lopulta lähdettiin ajamaan kohti hautausmaata.

DSCN4603b-normal.jpg

Tällä osuudella, myrsky olisi ollut todella painajaismainen asia, mutta onneksi sään suhteen oli tuuria. Ajomatkan aikana oli jopa aurinkoista, joskin puuskittaista tuulta, ja matkan varrella oli mm. iso kaatunut puu, ja tiellä yksi iso oksa, sekä joitakin roskiksia yms.

Haudalla oli todella hyytävän kylmää ja tuulista, mutta sade alkoi vasta kun olimme jo lähdössä. Rukousten aikana jopa aurinko pilkisti muutamaan otteeseen pilvien raoista, mikä oli aika kaunista.

DSCN4602b-normal.jpg

D:n isä on haudattu tuohon samaan hautaan, ja samalla hautausmaalla on myös vainajan sisaruksia. Sisarusparvesta on nyt elossa vain yksi täti.

smallrow-normal.jpg

Siirryimme hautausmaan lähikylän pubiin syömään. Veljekset istuivat pitkän pöydän vastakkaisissa päädyissä, ja meidän päädyssä oli rauhallisempaa. Toisen veljen keskimmäinen tytärkin tuli heti aterian jälkeen lomalle meidän päätyyn..

DSCN4611b-normal.jpg

Join pari pintia Guinnessia - koko jouluajan ekat alkoholini! En edes muista koska olen viimeksi juonut Guinnessia, mutta en ollenkaan tykännyt tuosta uudesta pintista. Siitä ei saa mukavaa otetta, ja se on ruma.

DSCN4612b-normal.jpg

Ruoka oli todella hyvää. Söin kalkkunaa valkosipulijuustoperunoilla ja salaatilla (yllä), ja D otti fish & chips, jota olin itsekin harkinnut. Se näytti myös herkulliselta (alla), ja kuulemma olikin.

DSCN4613b-normal.jpg

Oltiin joskus 15:30 aikoihin kotona, ja kyllä helpotti, kun koko asia oli ohi. Kaiken kaikkiaan, ei niin kamala kokemus kuin mitä odotin, myrskyvaroitusten yms. takia.

Naputtelen joulusta ja muusta myöhemmin, kun halusin nyt tämän vaan pois alta.