Jopas.. Iltalehden saitilla oli hilpeä artikkeli; Opettele virsiä - saat rintamerkin
19.12.2007 2:09

Virsien veisaamisesta voi tehdä sekä haasteen että harrastuksen itselleen.

Mitä enemmän virsiä osaat, sitä kirkkaamman värisen virsimerkin saat. Viisiasteinen merkkisarja huipentuu kultaiseen merkkiin.

- Puolitoista vuotta sitten seurakuntamme eräs nainen kiinnostui virsimerkeistä. Vuosi sitten hän osasi laulaa kaikki 397 virsisävelmää ja ansaitsi kultaisen merkin, Pukinmäen seurakuntakodin kanttori Kaisu Rauhamaa kertoo.

Idea Suomen Kirkkomusiikkiliiton virsimerkeistä syntyi parikymmentä vuotta sitten, kun nykyinen virsikirja otettiin käyttöön. Merkkijärjestelmän avulla ihmisiä haluttiin tutustuttaa uuteen virsikirjaan hauskalla tavalla.

- Ulkoa virsiä ei tarvitse osata. Laulettaessa saa apuna olla sekä virsi- että nuottivirsikirja. Ilman säestystä pitää kuitenkin pystyä laulamaan, kanttori kertaa.

Virsimerkeistä innostuneen laulajan ei tarvitse olla mikään kultakurkku. Rauhamaan mukaan merkin saamiseksi riittää, että virsi on tunnistettavissa.

Myöskään ikä ei ole virsimerkkien suorittamisen esteenä. Esimerkiksi alle kouluikäinen saa pronssisen merkin taitamalla seitsemän virttä. Saman merkin saavuttaminen edellyttää koululaiselta kymmenen ja aikuiselta kahdenkymmenen virren osaamista.

- Täytyy kuitenkin sanoa, että virsissä on nyt nostetta!, kanttori Rauhamaa kehuu.
Voi kun osaisi laulaa oikealla mummovibralla.. Yksi parhaita esimerkkejä on se yhden ikivanhan Tankki täyteen -jakson "olen kuullut, on kaupunki tuolla..."