1. Mämmiä, pashaa ehkä lammasta — perinneruokaa vai jotain ihan muuta?
Kalkkunaa.
2. Munaa? Suklaa (Mignon, vai yllätyksen sisältävä [onko merkillä väliä?]) vai tavallinen (keitetty [kova vai pehmeä, ehkä maalattu?]/paistettu[millä tavalla?])?
Vanhemmiltani tuli paketissa Mignon-munia ja miniharrastajatutulta 12 normaalikokoista ja kaksi isoa yllätysmunaa (kiitoksia!!), eli munia on vaikka muille jakaa - ja Mignoneita jaettiinkin.
3. Rairuohoa? Pienin tipusin?
Sain rairuohonsiemeniä vanhempien paketissa, eli en ehtinyt kasvattaa pääsiäiseksi - se ei tosin ollut suunnitelmissakaan, vaan tilasin siemeniä minipuutarhaprojektia varten..
4. Virpominen, erikoisia lastenkasvatusrituaaleja ja pääsiäispäivän vesisade: tunnetko pääsiäisperinteitä?
Tulokseni: "Sait 40 pistettä / 40-70 pistettä: Pääsiäistietoutesi on kohtalainen. Olet varmasti keskiverto pääsiäisen viettäjä, jonka kodissa pääsiäinen näkyy jossakin määrin. Mieti, voisitko tänä vuonna sisällyttää pääsiäiseen jonkin uuden perinteen. Tässä oikeat vastaukset: Tuhkakeskiviikko ei ole hiljaisen viikon päivä, sillä se on laskiaisen keskiviikko. Hiljaisen viikon päivät ovat: malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, lankalauantai, sukkasunnuntai ja pälkkäpääsiäinen. - Pääsiäisaamuna nähdyn koiran uskottiin symboloivan viisautta. - Virpomisperinne levisi maahamme Itä-Suomesta. - Pohjanmaalla oli ennen tapana piiskata kaikki lapset varhain pitkäperjantaiaamuna. Piiskaaminen muistutti lapsia Kristuksen kärsimyksistä. - Pihapiiristä karkotettava kiira oli paha henki. - Kasvojen pesun purovedellä uskottiin tuovan nuorille naisille pirteyttä koko vuodeksi. - Pääsiäismunaperinne tuli Suomeen 1800-luvulla. Sen omaksuivat ensimmäisinä eteläkarjalaiset. - Pääsiäisjänis symbolisoi hedelmällisyyttä; se lisääntyy nopeasti. - Jos pääsiäispäivänä satoi, tulossa oli kylmä kesä. - Aurinko tanssii pääsiäisaamuna, koska se riemuitsee Kristuksen ylösnousemuksesta. Lähde: Sirpa Karjalainen: Juhlan aika - suomalaisia vuotuisperinteitä. 240s. WSOY 1994." (vaaleanpunaisella merkattuja en tiennyt)
5. Vaan miksi ihmeessä muniva pääsiäisjänis?
Siksi, että Leena voisi ottaa lisää ihania kuvia!
(via)