Olin hyvin nukutun yon jalkeen edelleen ns. kokovartalovasynyt, mutta piti kuitenkin skarpata, kun H tuli taas kolmen maissa meille. (Haukottelimme tosin molemmat aika lahjakkaasti..) Aloitimme matikanlaksylla, mika oli talla kertaa monisteena. Kahdessa ekassa tehtavassa piti arvioida piirrettyjen viivojen pituus ja mitata ne sitten viivottimella. En ole oikein paassyt viela perille, milla logiikalla H:n numeromaailma toimii. Joskus han laskee suhteellisen sujuvasti ja nopeasti laksytehtavat, mutta toisaalta joskus ihan simppelit numerojutut aiheuttavat ongelmia, tai han miettii hetken ja kohauttaa sitten olkaansa, antaen periksi kys. tehtavan suhteen. Tanaan ne annetut viivat olivat muistaakseni 3cm, 5cm, 6cm ja 8cm. Ekan viivan pituuden han arvioi ihan oikein, mutta ehdotti seuraavan pituudeksi kymmenta senttia. Siis ne 3cm ja 5cm viivat olivat ihan vierekkain.. Etta joku hahmotusongelma siina vaikuttaisi olevan, ettei han osaa aina yhdistaa numeroita asioihin, vaan luettelee ne ulkoaopittuna rimpsuna (ja varmaan just sen takia laskee viela suurimman osan laksyistaan sormien avulla, hidastaen heti kun sormet loppuvat kesken). Ohjasin hanen ajatustaan sitten sen verran, etta han paatyi kuitenkin lopulta arvaamaan sen 5cm, mutta ehdotti heti sen jalkeen seuraavan (6cm) viivan pituudeksi taas 10cm! ("Kanada"..) Oliskohan Smythsin lelukaupassa helmitaulua...
Sitten piti luetella kolme asiaa luokkahuoneesta, mitka ovat korkeampia kuin 1m. Siihen han osasi heti ehdottaa ovea ja kaappia (en ole nahnyt luokkaa, mutta varmistin, etta kaapit ovat tosi korkeat, ja han piirsi kuvan) - viimeiseen kohtaan ei tullut muita ehdotuksia, joten ehdotin hanen opettajaansa.
Hahmotusongelma tuli taas esille, kun yhdessa tehtavassa kysyttiin, etta jos yksi metri on sata senttia, montako senttia on puoli metria tai puolitoista metria. H ei selvasti tajunnut sita ollenkaan, ei pituuksina eika numeroina, ja ma olin sen verran vasynyt, etten oikein keksinyt mitaan toimivaa tapaa havainnollistaa asiaa. Kirjoitin laksymonisteeseen viestin opettajalle, ja sanoin etta H kayttaa yha paljon sormiaan laskiessa, eika ymmartanyt kys. tehtavan logiikkaa. Helmitaulusta olisi ihan oikeasti apua! Pitaa etsia sellaista jostain..
Sitten oli mitattava suorakaiteen sivut, ja kysyttiin, etta jos joku ottiainen kavelee kulmasta A koko suorakaiteen ympari, miten pitkan matkan se kavelisi - H laski sen katevasti sormillaan.. Viimeisessa tehtavassa piti laskea yhteen annettuja pituuksia. Ei ongelmia siinakaan.
Englanninlaksyssa oli kuvia, joihin piti loytaa sanat annetulta listalta. Se sujui jo melkein kokonaan ilman apua. Lukuharjoituksena oli "The Mango Tree". Tarinassa Pakistanista muuttaneen perheen mummo kaipaa mangopuuta, ja lapset Ali ja Amina kayvat vaarinsa kanssa ostamassa mangoja, jotka he sitten sitovat kirsikkapuun oksille - tadaa! Mummolla on taas mangopuu.. H kommentoi joka sivulla, etta pitaa mangoista =D Muuten lukeminen tokki hiukan, mutta tarinassa oli muutamia uusia sanoja (kuten Grandpa ja Grandma), joiden lisaksi esim. garden ja ground, eli H sekoili hiukan kaikkien em. sanojen kesken. Jatkoimme myos kirjeen kirjoittamista R:lle. H piirsi ympyran, jonka sisalle itsensa itkemassa - kun ikavoi R:a ja pikku-R:a.. Ehdotin viela muutaman laksykirjan piirtamista, ja han lisasi ne mukaan, seka pienen kynan. Huomenna olisi tarkoitus kirjoittaa kirje valmiiksi, ja perjantaina laitan sen postiin.
Paivan pelisessio tapahtui jalleen vanhalla tutulla saitilla, jonka pelit alkavat olla kohta lopussa, eli pitanee surffailla lisaa lapsille soveltuvia pelisaitteja. Olisi tuollakin viela paljon uutta, mutta emme oikein voi pelata mitaan aanekkaita juttuja, kun anoppi katsoo samassa huoneessa telkkaria. Yksi varityspeli oli kiva - siina piti aina ensin laskea yhteen- tai vahennyslasku, jonka tulos antoi varin numeron, ja vain oikea numero kelpasi. H olisi jo antanut periksi, mutta rohkaisin jatkamaan, ja saimme kuvan kokonaan varitettya.
Saatoin H:n kotiin ja tulin Dunnesin kautta takaisin. Ostin jaateloa, jolla juhlistimme kissojen eilisia kymmenvuotissynttareita - sankareita itseaan ei niin kiinnostanut..