H:lla oli tanaan mukanaan pieni kukkapurkki ja siemenia, jotka han oli saanut koulusta. Olivat aiemmin jo koulussa istuttaneet jonkun pavun, seka kukkasen - French marigold / Tagetes patula, mika lienee suomeksi.. Nama siemenet olivat samaa satsia. Ne koulussa istutetut rehut on jo annettu kotiin vietaviksi, eli H:lla on ne heidan talonsa etuovella. Asuvat kolmannen kerroksen tuoreesti rempatussa vinttiasunnossa, eika talolla ole varsinaista puutarhaa, vaan kadulta on pieni portti pihalle, joka on vain pieni lapikulkutila, josta raput kahden viereisen talon etuoville (molemmat talot jaettu asunnoiksi), ja viela yhdet raput alas kellariasunnon ovelle. Sitten siina on jotain puskaksi kasvanutta verenpisaraa yms., mutta ei siis ollenkaan nurmikkoa tai tilaa vaikkapa istuttaa jotain. Talojen etuovien edustalla on yhteinen kivitasanne, joka on jaettu keskelta kapealla kukkapenkkiviritelmalla. Joku naapuri hoitelee sita pienta istutusta, ja oli antanut H:n pavulle isomman ruukun, joka on nyt siina kiintean kukkapenkin vierustalla, kuin myos se marigold pikkupurnukassaan. H esittelee niiden kasvua aina mulle, kun saatan hanet kotiinsa, ja oli jo viime viikolla kysynyt multa multaa (heh) ja paria kukkapurkkia, jotka lupasin hanelle.
Niinpa sitten aloitimme tanaan "lukuharjoitukset" pienella puutarhuroinnilla! Istutimme pariin pikkupurkkiin kaksi marigold-siementa per purkki, ja pariin isompaan purkkiin papuja. Sitten annoin viela vahan isomman purkin, jonka ladoin tayteen multaa, kun H halusi kuulemma istuttaa kotona aitinsa kanssa yhden pavun. (Aitinsa kun ei sielta orjaduunipaikastaan paase mihinkaan puutarhakeskukseen, enka todellakaan osaa edes kuvitella H:n isaa puutarhatarvikeostoksilla..)
Istutusten jalkeen siirryimme laksyjen pariin, jotka olivat tanaan monistekamaa. Englanninlaksy oli todella helppo. Ensin piti varittaa kuvat annetuilla vareilla. Sitten oli tehtava, jossa pieni tytto ja poika istuivat vastakkain, ja heidan allaan oli pikkukuvia vaatteista ja kengista. Piti tunnistaa kuvasta, oliko vaate/kenka tyton vai pojan, ja sitten piti kirjoittaa lause, mallia "These are his shorts." tai "This is her blouse." - ja siina monisteen lopussa taisi olla viela joku helppo tehtava, jossa lauseet piti taydentaa sanalistan avulla..
Matikan tehtavana oli ensin kasata annettu summa tietylla maaralla kolikoita, niin etta yksi kolikoista oli maaratty ennalta. Esim. "muodosta 67c neljan kolikon avulla, niin etta yksi kolikoista on 5c" (Irlannissahan kaytetaan myos 2c ja 1c kolikoita..) Tama oli todella hankala tehtava H:lle. Han tuntee kylla kolikot, mutta tavallaan ajattelee niita kolikkoina eika 'numeroina', eli ei oikein muodosta yhteytta yhteen- tai vahennyslaskujen kaytannolliselle puolelle vaikkapa rahan suhteen. Valitettavasti mulla oli tanaan niukasti pikkurahaa, eli en voinut havainnollistaa silla lailla. Otimme siis helmitaulun avuksi, mutta tehtavan asetus oli viela kielen takiakin aika hankala, eika H olisi oikein jaksanut keskittya, vaan tarjosi vastauksiin esim. 3c:n kolikkoa yms... (Olisi muuten hienoa, jos kaikki lapset saisivat muuttua vaikka parin paivan ajaksi keski-ikaisiksi ennen kouluun menoaan - voisi vahan motivoida!)
Toisessa matikantehtavassa oli yhteenlaskuja, niin etta jokaisessa laskussa oli kolme eri cent-summaa (kieltaydyn kayttamasta naurettavaa sanaa "sentti" valuuttayksikosta, jota ei edes kirjoiteta S:lla!), joiden yhteinen summa jai aina alle euron, eli tosi helppoja. H laski ne helmitaulun avulla. (Minkahan ikaisena ns. pitaisi jo osata laskea pienehkoja numeroita yhteen, joutumatta erikseen laskemaan sormin tai helmitaululla, paljonko on vaikka 7+4, tms.? Ja sama tietty vahennyslaskujen osalta..) Sitten oli vastaava vahennyslaskutehtava, jossa pari cent-summaa oli valmiiksi laitettu paallekkain, niin etta H:n oli helppo laskea ne suoraan siina monisteella, eika helmitaulua tarvittu, kun sormet riittivat.. Lopulta oli viela taulukko, jossa eka palkki kertoi vaikka "kulutat 4c, 18c ja 27c", toisessa palkissa oli aloitussumma; "sinulla on 67c" - tehtavana oli ilmoittaa viimeisessa palkissa, paljonko rahaa on jaljella em. ostosten jalkeen. H:lla oli vahan sellainen ei kiinnosta -tila paalla..
Han popsi siina valissa sitten viimeiset CocoPopsit, ja lopulta oli taas pelisession aika. Olin loytanyt pari uutta virtuaalinukkesaittia, jossa sitten pelasimme. H toteutti taas innolla crossdressingia, eli pariskuntanukeista pojat saivat mekkoja ylleen ja tytot miestenvaatteita - ja tama on todellakin hanen ihan oma ideansa, eli vaikka myonnankin itse mielessani hihitelleeni moiselle ajatukselle, niin H keksi toteuttaa sen virtuaalinukeilla! (Hmmm, osaakohan lapsi lukea ajatuksiani?!?)
Menimme tanaan(kin) suorinta reittia heille, kun meilla oli istutuskassi mukana. Pakkasin siis ne kaikki kukkapurkit Dunnesin paperikassiin, ja perilla H asetti ne jonoon pienpuutarhaansa. Itse tulin Dunnesin kautta kotiin.