En löytänyt mummon äidistä muita merkintöjä Kuolemajärven kirkonkirjoista, kuin hänen kolmen lapsensa syntymätiedoista (linkin takana myös pari valokuvaa hänestä). Päättelin, että hän oli itse syntynyt jonkun toisen seurakunnan alueella.

Suomen Sukututkimusseuran haku löysi Kuolemajärven sisäänmuuttaneista kaksi mahdollista osumaa;

Eva Stiina Lenkkeri
(hakulinkki)
Saapumispäivä 11.4.1901
Mistä: Koivisto
Tässä olisi kyllä nimi kohdallaan (ks. aiemmat kirjoitukset), MUTTA.. Vanhin lapsista, Wiljo, syntyi tammikuussa 1901. Wiljon(kin) isä oli Kuolemajärveltä (Huumolasta) kotoisin, ja asui siellä kuolemaansa asti. Olisi epätodennäköistä, että he olisivat poistuneet paikkakunnalta ensimmäisen lapsen odotuksen aikana, ja palanneet sitten vauvan ollessa 3kk:n ikäinen (saati että odottava äiti yksin olisi poistunut). Ts. eihän sekään ole mahdotonta, mutta uskoisin että mummo olisi maininnut jotain asiasta, kun plarasimme vanhat valokuva-albumit n. miljoonaan kertaan..

Ellen sitten itse muista väärin, ja Wiljon kyttyräselkä olisikin ollut olemassa jo syntyessä, eli sen takia voisi olla mahdollista, että he olisivat joutuneet menemään synnytyksen lähestyessä johonkin isommalle paikkakunnalle (mahd. sairaalaan), ja nuori äiti olisi virallisesti muuttanut Huumolaan vasta ensimmäisen lapsensa jo synnyttyä..? Tämä on ihan puhdasta arpomista, en todellakaan tiedä / muista.

Sitten on se toinen mahdollinen hakutulos;

Eva Kristina Lenkkeri
(hakulinkki)
Saapumispäivä 7.2.1898
Mistä: Johannes
Tämä sopisi ajankohtansa puolesta, että on menty naimisiin (tai muutettu yhteen, mutta arpoisin avioliiton puolesta, kun se on siihen aikaan kuitenkin ollut se normaali tapa..) ja vaimo on muuttanut paikkakunnalle, jonka jälkeen sitten n. kolme vuotta myöhemmin on tullut ensimmäinen lapsi. MUTTA.. Huumola tuskin on ollut kovin iso paikka, ja olisi todella epätodennäköistä, että noin pienellä aikavälillä sinne on muuttanut kaksi naista, joilla on melkein identtinen nimi..

Teoriani onkin seuraava; Eva Stiina/Kristina Lenkkeri on mennyt J. Puhakan kanssa naimisiin ja muuttanut paikkakunnalle Johanneksesta, helmikuussa 1898. Ensimmäisen raskautensa (mahd. keskenmenoja lukuunottamatta) kohdalla on voinut olla jotain ongelmia, ja joko nuori rouva itse tai miehensä kanssa, on joutunut muuttamaan Koivistolle, mistä on sitten muuttanut uudelleen miehensä kotipaikkakunnalle, ekan lapsen synnyttyä, keväällä 1901.

Kai nuokin tiedot saisi jostain tongittua..