spons01-normal.jpg

Monivuotinen, ja toisinaan erittain aktiivinen Sims-historiani vaikuttaa olevan hiipumassa..

The Sims julkaistiin muistaakseni alkuvuodesta 2000. Olin lukenut kys. pelista, ja tiesin etta pitaisin siita, mutta ei ollut varaa ihan heti hankkia sita. Niinpa kompensoin aluksi sisustamalla Operation Flashpoint -maailmaa.. Kaikki kys. pelin maailmaa editoineet varmasti tietavat, etta tavaroiden asettelu oli siina ns. hitusen hankalampaa kuin Sims-peleissa! =D Mutta pikkutarkasti asettelin taloja paikoilleen, huonekaluja taloihin, jne.. Muistan nysvanneeni esim. jonkun toisen kerroksen maljakon kanssa, kun halusin sen just tiettyyn kohtaan, ja piti sitten saadella korkeutta ja kaikkea.. Laitoin katuvalotkin kilometrien mittaisille metsatieosuuksille.

spons04-normal.jpg

Loppuvuodesta sain kuitenkin viimein The Sims -pelin - ja myohemmin ihan kaikki lisaosat, joita riitti.. Pelasin sita varmasti kaiken kaikkiaan enemman kuin myohempia (ja paljon parempia) Sims-peleja yhteensa! En koskaan pelannut default-perheita ja -taloja, vaan aloitin aina pyyhkimalla koko naapuruston puhtaaksi, rakentamalla omat taloni, ja luomalla omat hahmoni. Olen aina pitanyt mahdollisimman realistisesta pelista, ja tietysti oma koti on pitanyt rakentaa Sims-maailmaan mahdollisimman tarkasti - seka pieni Sim-Stello..

spons05-normal.jpg

Pelirealismi harppasi kunnolla eteenpain, kun The Sims 2 julkaistiin. Ylla nakyy kaksi luomaani simia, ja heidan keskellaan pala olohuonettamme sim-versiona. Sohvien varit ovat hiukan vaarat, ja ikkunalauta puuttuu, mutta muuten se on aivan kuin oikea olohuoneemme.

Hankin kaikki lisaosat yms. myos tahan peliin, ja pelasin ahkerasti, osallistuen usein myos fanisaittien teemarakennuskisoihin jne. Nyt pelasin joskus myos pelin default-hahmoja, ja kelpuutin valmiiksi rakennettuja talojakin, joiden sisustuksen tosin laitoin uusiksi.

spons06-normal.jpg

Sitten saapui The Sims 3. Se on minulla nytkin asennettuna tassa vihrealla laptopillani, joka nakyy myos ylla olevassa kuvassa, missa sim-Stello istuu alakerran olohuoneessa, ruokapoydan aaressa. (Kys. poyta tuoleineen on nyt taalla ullakolla - alakerrassa on uudempi IKEA-poyta.)

The Sims 3 lisaosineen on liian hyva peli. Siina on melkein yhta paljon mahdollisuuksia ja valintoja kuin oikeassa elamassa, lahes kaikkea voi saadella tarkalleen sellaiseksi kuin sen haluaa, ja nyt simit voivat jopa pesta pyykkia.. Minulla ei edes ole (viela?) kaikkia julkaistuja lisaosia ja teemapakkauksia, mutta peli on jo nyt niin monimutkainen, etta kun viimeksi latasin sen, annoin lahinna simien toimia oman tahtonsa mukaan, ja katsoin itse vain mita paattivat puuhata. (Hiukan jumalainen olo?)

Kavin ennen joulua pelikaupassa hypistelemassa puuttuvia lisaosia ja teemapakkauksia, mutta silla kertaa ei ollut rahaa ostaa mitaan, kun piti saastaa joululahjoihin. Sittemmin tuorein lisaosa oli myyty loppuun (joululahjoiksi), enka ole edes paattanyt viela, ostaisinko niita puuttuvia osia ollenkaan, kun en kuitenkaan enaa pelaa. Lahinna kayttaisin niita, jos tulee joskus rakennettua jotain siihen maailmaan, mutta voi olla etten enaa tee sitakaan. Jarkevinta olisi siis jattaa lisaosat kauppaan ja saastaa nekin rahat. Vahan haikeaa kylla!

spons03-normal.jpg

The Sims 3 -pelissa oli jo hiukan aiempaa enemman sosiaalista mediaa. Olihan niilla aiemmillakin peleilla ollut omat viralliset sivunsa, minne saattoi pelin rekisteroityaan luoda tunnuksen, jolla voi sitten jutella forumeilla ja jakaa custom-materiaalia. Mutta nyt itse pelista saattoi esim. jakaa paivityksia suoraan Facebookiin, mika tosin oli ainakin minun koneelleni niin hidas toiminto, etten pahemmin kayttanyt sita. Lisaksi, pelissani oli usein oikean elaman ystavia sim-versioina, joten en halunnut traumatisoida ketaan sim-paivityksilla!

spons02-normal.jpg

Sims-kauteni aktivoitui uudelleen, kun The Sims Social alkoi Facebookissa. Nyt kuka tahansa saattoi pelata Sims-pelia ilmaiseksi, ja mika parasta, pelista tuli oikeasti sosiaalinen. Yllattaen, jopa miehet alkoivat pelata tata pelia (toki Sims-pelaajien joukossa oli aiemminkin miehia, mutta ehdottomasti pienena vahemmistona)!

Peli laajeni, kaikki oli kaunista, ja pelaajien kesken vaihdeltiin aktiivisesti paivittaisia lahjoja, joiden avulla sai pelin antamia tehtavia valmiiksi - palkintona oli mm. huonekaluja, mita ei voinut hankkia muuta kautta, lisatontteja, yms.

Kokeilin myos erilaisia Sims-kopioita Facebookissa, mutta kopiot eivat ikina yltaneet alkuperaisen tasolle. Esim. linkin takana mainittu The Ville oli ihan sopo sinansa, mutta turhautti heti alkuunsa, kun energia tuppasi loppumaan ennenkuin sai tehtya mitaan tarkeaa. En sita kovin pitkaan pelannutkaan, ja nykyisin se on blokkauslistallani, niin ei tarvitse karsia kys. pelin kutsuista.. (Suosittelen muuten ihan yleisesti Facebook-pelien blokkausta, jos kutsut arsyttavat. Hirmu nopea ja helppo tapa paasta niista eroon pysyvasti!)

Jo ennen The Sims Social'ia, pelasin aktiivisesti Facebookissa YoVille!-pelia, mika oli tavallaan samankaltainen, mutta en kuitenkaan puhuisi siita Sims-kopiona, koska se naytti aika erilaiselta, ja siina oli oma ideansa ja omat minipelinsa. Tykkasin siita kovasti, mutta se meni niin sotkuiseksi ja monimutkaiseksi, etta kiinnostus lopahti. En ole viela poistanut sita appseistani, mutta luultavasti poistan lahitulevaisuudessa, kun en ole pelannut sita pitkiin aikoihin..

Valitettavasti, myos The Sims Social on nykyisin liian sotkuinen ja monimutkainen. Olen pitanyt viikkokausien taukoja pelaamisesta, ja jopa harkinnut sen poistamista ja blokkaamista, mutta toistaiseksi en ole kuitenkaan raaskinut luopua kaikesta suurella vaivalla rakentamastani.. Nykyisellaan, pelin lataaminen kuitenkin aiheuttaa ns. insta-frustraation, kun tehtavia on loputtomasti, eika niista mitaan oikeastaan saa tehtya loppuun asti ajoissa, vaikka pelaisi aktiivisesti ja hairitsisi muita ruinaamalla lahjoja ja muuta apua.. Nostattaa verenpainetta, kun kaiken hairikoinnin ja pelaamisen jalkeen, tehtava ehtii vain melkein valmiiksi, kun aika loppuu ja ahkerointi olikin ihan turhaa. Pah.

spons07-normal.jpg

Nykyinen suosikkipelini onkin SimCity Social, Facebookissa. Siina rakennetaan kaupunkia, ja periaatteessa tarkoitus on saada mahdollisimman suuri vakiluku, mutta itse olen tinkinyt vakiluvusta, kun haluan mielummin asuttavan nakoisen kaupungin. Ne oman kontaktilistani karkipelaajat ovat nimenomaan tahdanneet suureen vakilukuun, joten heidan kaupunkinsa ovat jotenkin ns. ita-saksalaisen oloisia kerrostalorivistoja..

spons08-normal.jpg

Olin jo pohtinut, mita sitten tekisin, kun olen ostanut kaikki tarjolla olevat tontit kaupunkiini - viela kolme on ostamatta, ja niiden hinnat hipovat tassa vaiheessa pilvia..

Juuri eilen, peli julkaisikin uuden kartan eli nyt voi aloittaa alusta tuollaisessa trooppisemmassa kohteessa! Kivaa, etta pitavat mielenkiintoa ylla, mutta toivon etteivat mene lopulta pilaamaan tatakin pelia liiallisilla lisaalueilla, yms..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PS, Koska joku ehka ihmettelee jutussa olevaa linkkia, mainittakoon etta sain tilauksen kirjoittaa teemajutun, mutta valitsin itse jutun aiheen, ja sisalto on taysin omaani, eli blogini ei tosiaan ole myytavana =)