Netti-IS kertoo seuraavaa;

Suomalaisten käyttäjätunnuksia ja salasanoja julkaistu netissä
13.10.2007 21:32, päivitetty 13.10. 21:59

Suomalaisia verkkopalveluiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja on julkaistu internetissä.

Viestintäviraston tietoturvayksikkö (CERT-FI) kertoi lauantai-iltana saaneensa ilmoituksen internetissä jaossa olevasta tiedostosta, joka näyttää sisältävän kymmeniä tuhansia suomalaisten verkkopalvelujen käyttäjätunnuksia sekä niiden salasanoja.

Tietoturvayksikkö selvittää parhaillaan, mihin suomalaisiin palveluihin jaossa olevat tunnukset liittyvät ja kertoi olleensa yhteydessä verkkopalveluntarjoajiin, teleyrityksiin ja poliisiviranomaisiin myös ulkomaille.

Viestintäviraston mukaan kyse on todennäköisimmin keskustelufoorumien tai yhteisöpalvelujen tunnuksista ja salasanoista. Virastosta illalla saadun tiedon mukaan niissä ei tiettävästi olisi pankkien käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

- Käyttäjätunnuksia ja salasanoja on kaikkiaan alle 80 000, ja suurin osa niistä on leimallisesti nuorisokäytössä eri keskustelufoorumeissa, kertoi tietoturvayksikön päällikkö Erka Koivunen.

Viestintävirasto kehottaa nyt näiden palvelujen käyttäjiä vaihtamaan heti salasanansa välittömästi. Jos käyttäjällä on sama salasana useissa eri verkkopalveluissa, niiden kaikkien palvelujen salasanat on turvallisuussyistä vaihdettava.

STT


Siis kehotetaan kaikkia "näiden palvelujen käyttäjiä" vaihtamaan "heti salasanansa välittömästi", muttei kuitenkaan mainita, mistä palveluista on kyse. Juttu kyllä antaa ymmärtää, ettei ainakaan koko lista ole edes vielä selvillä, mutta olisivat nyt voineet mainita edes yhden, kun kuitenkin viittasivat niihin tuossa jutun lopussa. Tuon perusteellahan koko tulkinta on ihan arpomisen varassa - viittaus voisi periaatteessa tarkoittaa mitä tahansa suomalaista verkkopalvelua.