WSOY haluaa taas Nukkekotielämää -kirjan tekijöiltä verokortit. Menin siis Vero.fi saitille ja turhauduin ihan samaan tapaan kuin viime vuonnakin. Ehdin ilahtua, kun löysin linkin, jonka mukaan verokortin voi nyt tilata netitse. Vitutus kuitenkin palasi, kun moinen mahdollisuus vaatiikin suomalaisen verkkopankin tunnukset tai sirullisen henkilökortin. Haloo. Mä en edes tiedä, onko mulla nykyisin Suomessa pankkitiliä, kun en ole vuosiin päässyt tarkistamaan asiaa (käymme Suomessa vain joulupyhien aikaan, ja kun kerran meinasin mennä Nordeaan joulua edeltäneenä arkena, niin se konttori olikin muuttanut, enkä sitten ehtinyt löytää toista), saati mitään verkkotunnuksia. En edes tiedä, mikä on sirullinen henkilökortti, mutta sellaista voi tuskin anoa Suomen lähetystöstä - ja mitä jos mulla sitten olisikin sellainen? Voisiko sen tunkea USB-porttiin? Tuskin.
Sitten löysin myös printattavan verokorttihakemuslomakkeen. Koska mulla ei kuitenkaan edelleenkään ole toimivaa printteriä (kuten ei ollut viime vuonnakaan), niin eipä tuosta ole paljon iloa. Tuskin hyväksyvät, jos täytän sen vaikka Adobe Photoshopilla ja yritän tarjota kuvatiedostoa - sitä paitsi saitilta ei löydy email-osoitetta, johon voisin sellaista edes tarjota.
Siis miksi vitussa sinne saitille ei voi laittaa lomaketta, jonka voisi täyttää nimenomaan itse saitilla, ja lähettää sitten suoraan verovirastoon? Tai jos nimmarin puute on se ongelma, niin voisivat EDES laittaa sinne yhteystietoihin email-osoitteen, jonka kautta voisi tilata verokortinhakemuslomakkeen! En todellakaan aio soittaa kerkellä päivää kallista ulkomaanpuhelua johonkin verovirastoon, josta varmaan laittaisivat mut puoleksi tunniksi kuuntelemaan hissimusaa, samalla kun verotantat juoruavat jossain kahvihuoneen puolella. Nyt joudun siis (TAAS!) kirjoittamaan vanhanaikaisen kirjeen, postittamaan sen verovirastoon, toivottavasti saamaan verokortinhakemuslomakkeen ajoissa, täyttämään ja postittamaan sen takaisin, ja sitten toivottavasti saamaan vielä sen itse verokortinkin ajoissa, kun se pitäisi toukokuun loppuun mennessä postittaa kirjan toimittajalle, joka puolestaan postittaa koko kirjoittajalauman verokortit yhdessä nipussa kustantajalle. Viime vuonna nimenomaan tämän kivikautisen show'n takia minun verokorttiani odoteltiin ja odoteltiin, ja se piti sitten postittaa myöhemmin erikseen. Perkele. Ja miksei mulle muka voisi automaattisesti postittaa samanlaista verokorttia, kun olen jo kerran selittänyt, että tilanne pysyy samanlaisena.
Ihan vaan tiedoksi verovirastolle: elämme vuotta 2007. Hankkikaa nyt edes email-osoite, jooko?