1. Leipä. Tumma, vaalea? Patonki vai limppu. Ehkä paahdettu? Ovatko leipäsi sämpylöitä tai sandwichejä jossa sisällys on kahden leipäviipaleen välissä? Leikkaatko leipäsi kolmion muotoon?
Meillä on useimmiten valkoista, valmiiksi viipaloitua leipää - siis sellaista, mitä löytyy varmaan useimmista irlantilaiskodeista. Brennan's, tms. Jos mä käyn kaupassa (=harvoin), ostan tummempaa valmiiksi viipaloitua, yleensä Irish Pride. Anoppi ostaa joskus soodaleipää tai valkoisen patongin (=parempaa leipää..). Aina kun saan vanhemmiltani paketin, saan nauttia ruisleivästä, josta onneksi kukaan muu ei tykkää (=enemmän mulle!). Mutta useimmiten siis noita valkoisia viipaleita. Niitä popsitaan sitten miten milloinkin.. Joskus paahdetaan grillissä (=leivänpaahdinkin on olemassa, mutta grilli on parempi), ja päälle joko voita ja hunajaa tai voita ja juustoa. Muut laittavat marmeladiakin, mutta mä en ole koskaan ollut pahemmin marmeladivoikkojen ystävä. Joskus taas laitetaan ihan tavallisia samboja, siis voidellaan kaksi viipaletta, ja väliin jotain. Juustoa / kinkkua (harvemmin) / hunajaa / hilloa... Syön "avovoikkoja" vain silloin kun on ruisleipää, koska se on harvinaista herkkua, ja haluan sen tavallaan kestävän pidempään.. Kolmioleipiä leikkaan harvemmin, vaikka ne tavallaan maistuvat paremmalle - siinä ei siis ole mitään järkeä, kun sisältö on ihan sama, mutta maistuvat silti paremmille!
2. Kun leivälle laitetaan paljon erilaista särvintä mikä tulee ylimmäiseksi? Onko järjestyksellä väliä? Mikä on suosikkisi?
En noudata mitään tiettyä järjestystä, mutta kokoan sambot niin, että ne on mahd. helppo syödä. Ei ole sen kummempia suosikkejakaan, tosin joskus uneksin edelleen tietyistä bapeista, joita sai Galwayssa tietystä pikkupaikasta.. Mmmmm..
3. Laitatko sinä leivällesi jotain mikä muiden mielestä on outoa?
Ehkä. Kysy muilta.
4. Jos kyseessä on näkkileipä: kummalle puolelle levitetään voi?
Reikäiselle puolelle.
5. Voi vai margariini? Ehkä jokin muu levite? Kevyttä?
Voi olisi maultaan parasta, mutta on jääkaappikylmänä liian kovaa levitettäväksi leivälle. Meillä onkin yleensä jotain pehmeämpää versiota (vrt. Voimariini Suomessa).
(via)