Tuli Mikko Saaren blogia lukiessani mieleen asia, jota olen hiukan miettinyt, mutta josta en oikein tiedä paljon mitään - siis apurahat ja niiden anominen. Eli mulla on se äitini isän käsikirjoituspinkka, jostain n. 65 vuoden takaa, ja se kuvaa sellaista Suomenlahden saaristolaiselämää, mistä ainakaan minun tietääkseni ei ole olemassa mitään muuta kuvausta. Se on lisäksi hyvin kirjoitettu, ja tarina imaisee mukaansa, joskaan en ole ihan kaikkea lukenut, koska lukeminen on hyvin aikaavievää ja hankalaa, kun paperi on vahvasti kellastunutta, ja koko touhu on kirjoitettu haalealla lyijykynällä ja osittain vaikeaselkoisella käsialalla.
Haluaisin kirjoittaa sen puhtaaksi ja toivottavasti saada sen myös julkaistua, mutta se ei oikein ole sellainen projekti, jota voisi tehdä silloin tällöin puolen tunnin pätkissä tms. Sille pitäisi voida omistautua, kunnes projekti on valmis.
Vaikka nyt yleensä teenkin duunia enimmäkseen ns. harrastuksena, eli satunnaisesti, niin en kuitenkaan voi jättää kaikkea muuta tekemättä, sukeltaakseni entisaikojen saaristolaiselämän pariin. Ja tässä kohtaa tulee mieleen mahdollinen apuraha..
Olen siis miettinyt, olisikohan tuollaiseen projektiin mahdollista saada mitään apurahantynkää? Jos joku tuntee apuraha-asioita yleensä, niin olisin kiitollinen mahd. vinkeistä - vaikka privana. Vai kannattaisiko aiheesta lähestyä suoraan jotain kustantajia, jos onnistuisi vaikka saamaan kustannussopimuksen?
Käsikirjoituksen kuvaama elämäntapa on jo aikoja sitten kadonnut, eikä kukaan nykyihminen taida edes tietää siitä niin yksityiskohtaisesti. Olisi todella sääli, jos isoisäni työ menisi hukkaan ja tarina ja sen kuvaama historia kuolisi ennenkuin itseni lisäksi kukaan muu saisi sitä edes lukea.