S (H:n aiti) soitti n. kolmelta ja kysyi voisiko H tulla meille vasta neljalta. Tasta lisaa myohemmin... H sitten tuli neljan tienoilla, ja oli taas 'unohtanut' kirjan kotiin, eli aika lapinakyvasti jattanyt sen tarkoituksella, kun lukeminen ei huvittaisi.. Matikanvihko oli kuitenkin mukana, joten aloitin taas luomalla sivun verran laskuja. H ei halunnut tanaan piirtaa odotellessaan, eli han sai pelata tietsikkapeleja silla aikaa kun kirjoittelin niita laskutehtavia. Sitten han laski ne tehtavat, ja annoin hanen kayttaa helmitaulua isompien numeroiden kanssa, mutta muuten laskettiin ilman apua. Joidenkin numeroiden kohdalla han muisti jo tuloksen joutumatta pysahtymaan ja miettimaan (tai laskemaan sormilla), eli toivottavasti numerorutiinit lisaantyvat, jos laskemme naita tehtavia koko kesan ajan.
H pelasi sitten viela tietsikkapeleja, joten tanaan ei tehty mitaan luku- tai kirjoitusharjoituksia. Tosin S totesi myohemmin, etta sekin on ihan hyvaa harjoitusta, kun H joutuu puhumaan meilla englantia - kotona kun puhutaan sinhalaa, eika han nyt kesalla pahemmin nae kavereitakaan, kun monet ovat lomilla jne.
Kotimatkalla H:n piti ostaa puhelimeensa creditia, ja han sanoi S:n antaneen €8 sita varten, mutta silla ei saanut creditia, eli han tarvitsisi €2... Aavistin bluffia, koska S tuskin antaisi noin outoa summaa creditia varten, mutta ajattelin etta whatever, voisin nyt antaa sen puuttuvan €2... Lahdimme kavelemaan heille pain, ja poikkesimme newsagentsille ostamaan creditia. H:lla olikin €9, eli annoin sen puuttuvan euron. Silla aikaa S oli tullut H:a vastaan siihen newsagentsin eteen, ja han naki etta mulla oli rahapussi esilla. S kysyi multa, etta ei kai vaan H pyytanyt multa rahaa, kun han oli antanut kympin creditia varten - totesin, etta H:lla olikin ollut vain €9.. Neiti oli siis kaynyt ennen meille tuloaan purkkaostoksilla! Han sai siina newsagentsin edustalla aidiltaan kurinpalautusta, ja oli niin nolona ettei halunnut edes lahtea enaa Dunnesiin, kun S ehdotti etta olisivat tulleet mulle kauppaseuraksi, kun S:n piti ostaa myos maitoa. H on herkkuaddikti, mutta ihan hyva kuitenkin, etta jaa kiinni noista pienista vilpeista tassa vaiheessa. Juteltiin siina samalla S:n kanssa H:n lukuharjoituksista, ja mainitsin ohimennen, etta H oli taas unohtanut kirjansa kotiin (tietaen, etta S varmistaisi kirjan tulevan huomenna mukaan). S puolestaan oli aloittanut tanaan kolmipaivaiset tyoviikot, jotka pitenevat sitten isantaperheen palatessa Irlantiin, ja kertoi tulleensa kolmen maissa kotiin, jossa H oli ollut vastaheranneena suihkussa! S oli tehnyt selvaksi, etta kun on sovittu etta H tulee meille kolmeksi, niin hanen on sitten tultava kolmeksi.. Sen jalkeen han oli soittanut mulle ja kysynyt jos H:n sopisi tulla tanaan vasta neljaksi. Mutta sai H sentaan kehujakin - S naytti mulle hanen koulutodistustaan, ja se oli oikeastaan todella hyva! Opettaja oli kehunut H:n asennetta ja puolen vuoden aikana tapahtunutta edistysta varsinkin kielen suhteen, ja oli viela kehottanut H:a jatkamaan lukuharjoituksia kesalla.
Ai niin, muistin talla kertaa kysya S:lta myos H:n sinhalan kielen taidosta. H tosiaan ehti Sri Lankassa oppia (ainakin jonkin verran) lukemaan ja kirjoittamaan aidinkieltaan, jota puhuvat edelleen kotona, mutta H:n muutettua Irlantiin, kaikki aidinkielella tapahtunut lukeminen ja kirjoittaminen on jaanyt. Ehdotin, etta H voisi kotonaan kirjoittaa joka paiva jotain sinhalaksi vaikka paivakirjaan tms., mutta valitettavasti Irlannista taitaa olla aika mahdotonta loytaa sinhalan kielista lastenkirjallisuutta (saati muutakaan kirjallisuutta kys. kielella).. Olisi hirmu saali, jos H unohtaisi aidinkielensa luku- ja kirjoitustaidon vain siksi, ettei hanella ole mahdollisuutta lukea sita, eika kukaan rohkaise kirjoittamaan sita. Taidanpa mainita taman myos R:lle, jos han ehtisi joskus tehda asialle jotain. Muistan joskus ennen Suomen-matkaani loytaneeni netista jonkun kaupan, mista olisi voinut tilata sinhalaksi lastenkirjoja, mutta en ehtinyt silloin ottaa screenshotteja, etta olisin voinut vaikka kysya R:lta, mista niissa kirjoissa oli kyse. Itse kun en todellakaan osaa sinhalaa!
Tulin sitten Dunnesin kautta kotiin, ja olin pahana, kun Daniel oli tilannut kolme askia tupakkaa (joita siis kuitenkin polttaa 'vain' askin paivassa), ja sen takia mulla ei enaa Dunnesissa kaytya ollut varaa viiniin! Grrrr..