Avasin uuden kategorian naille H:n lukuharjoituksia kasitteleville kirjoituksille. Han tuli taas tanaan suoraan koulusta (ja oli poiminut matkan varrelta mulle kukkia!), ja aloitimme tavallisilla laksyilla. Tamankertainen matikanlaksy oli vahemman turhauttava kuin jotkut aiemmat "Action Maths" tehtavat (joissa pienenpieniin laatikoihin pitaa usein piirtaa enemman kuin 8-9-vuotias saisi mahtumaan..). Nyt piti vaan lisata pieniin laatikoihin puuttuvat numerot, annettua ohjetta seuraten. Ihan helppo juttu, mutta vaati kuitenkin vahan keskittymista. Englanninlaksy oli aika hankala lapselle, joka on muutenkin vasta oppinut ihan perusasioita - siina oli pari fraasia kuvitettuna ("I'm on top of the world!" ja "I'm over the moon!"), ja tehtavana oli selittaa mita kys. sanonnat tarkoittavat. Sitten oli pari kuvaa, mutta ilman fraaseja, ja niihin piti kirjoittaa se sanonta, mihin kuva viittasi. H:n englanti on sellaisella tasolla, etta han olisi mennyt ihan pihalle, jos sanontojen logiikkaa olisi selvitelty tarkemmin, eli selitin hanelle pelkastaan fraasien tarkoituksen, ja tavasin ne kuvissa olevat fraasit, jotka han sitten itse kirjoitti kuvalaatikoihin; "I've spilled the beans" ja "She's letting the cat out of the bag". Lopuksi oli viela nelja fraasia, joista kahteen omavalintaiseen piti piirtaa kuva. H valitsi "It's raining cats and dogs" ja "I've butterflies in my tummy", joihin piirsikin oikein onnistuneet kuvat. Sitten siirryttiin lukumateriaalin pariin. Hanella oli taas uusi kirja sita samaa sarjaa, mista eilen luimme kaksi kirjaa. Tanaan lukeminen sujui jo sen verran paremmin, etta oletan eilisten ongelmien johtuneen nimenomaan uudesta paikasta ja tilanteesta. Ei se tosin kovin hyvin sujunut tanaankaan, mutta ainakaan han ei jattanyt kokonaisia sanoja lukematta. Voinen siis unohtaa lukihairioajatukset - onneksi!
R kuulemma odotti H:a heille viiden aikaan, eli meilla oli viela aikaa tuon lukuharjoituksen jalkeen. Naytin hanelle hiukan Colombo-kuvia, joita flickr-haku loysi. Kysyin eilen kotimatkalla, kaipaako han entista kotimaataan, ja han nyokytteli innokkaasti ja yritti sitten kertoa mulle enemman Sri Lankasta kuin mihin hanen kielitaitonsa riitti. Kun katsoimme tanaan kuvia Colombosta, han osoitteli innoissaan tuttuja paikkoja ja kertoi missa Hindu-temppelissa oli kaynyt ja hihkui nahdessaan tutun Buddha-patsaan. (Ovat kuitenkin koko perhe katolisia).
Tiedan, ettei heilla ole kotona tietokonetta (eika lahituttavapiirissa ole oikein ketaan muuta kuin mina, jolla on tietsikkakokemusta), mutta heilla on varmasti ollut koulussa jotain tietsikkajuttuja, koska H tiesi miten sulkea selaimen ikkunan, ja kun opetin hanet pelaamaan sanapelia (Letter Blocks), hanelta kesti n. 10 sekuntia opetella hiiren kaytto, ja sitten han pelasi innokkaasti ja kokeili rohkeasti myos sivun muita peleja - jotka olivat kuitenkin melkein kaikki liian vaikeita, paitsi Hangman.
Meidan piti aloittaa paivakirjakin, mutta se jai huomiseksi. Pitanee etsia lisaa helppoja ja lapsille sopivia nettipeleja, joita voi pelata hetken aina laksyjen ja lukusession jalkeen..