Plarasin NostalgiaShopin karkkivalikoimaa, ja nuolin ruutua aitojen salmiakkimerkkareiden kohdalla.. =P~~ (Linkki loytyi Silloin lapsuudessa 70-luvulla -Facebook-ryhman kautta, missa joku sanoi tilanneensa kys. tuotetta, ja aikovansa sitten aikanaan kommentoida oliko miten autenttisen makuista..)
 
Kys. ryhmassa on muutenkin muisteltu 70-luvun irtokarkkeja (ja toki paljon muutakin). Olen ehka blogittanut aiheesta ennenkin, mutten jaksa plarata..
 
Lapsena oli ihan parasta, kun joskus harvoin saatiin kavereiden kesken kerralla vaikkapa kymppi rahaa per naama (tiedoksi nuoremmille: siihen aikaan kaytettiin markkoja.. 10mk olisi kai hitusen alle €1.70, tosin en tieda 70-luvun kurssia..). Siihen aikaanhan R-kiskalta sai muistaakseni jopa PENNIN hintaisia irtokarkkeja - latkaliigat ja tuttifrutit (?? ne punaiset, missa oli lapinakyva 'paperi') taisivat olla 5p/kpl. Joka tapauksessa, kympilla sai silloin aika hervottoman pussillisen karkkia, ainakin jos suunnitteli parhaan hinta-laatusuhteen..
 
Ennen arralle ryntaamista olikin aina suunnittelusessio, missa mietittiin tarkkaan kuinka paljon mitakin karkkia kannattaisi ostaa.. Jokainen muisti karkkien hinnat tarkalleen =D
 
Nain jalkeenpain ajateltuna, kiskan tadilla taisi olla tosi "kivaa", kun tuli lauma lapsia irtokarkkiostoksille.. :-# Hirmu lista karkkia, ja piti aina tarkalleen tonkia niin ja niin monta joka kiposta.. Silloinhan ei tainnut viela olla mitaan karkkikauppoja, missa karkit olisi myyty itsepalveluna ja kilohinnalla..?? (Ainakin hamarasti muistelen, etta Karkkipussi-ketju taisi olla jossain vaiheessa ns. uusi juttu.. Vasta 80-luvulla?)
 
Ostosreissun jalkeen jokaisella oli sitten paperipussillinen karkkia.. Yleensa vain yksi tai kaksi suklaapatukkaa (ehka Tupla tai Mars.. muistan hamarasti vain ruskean kaarepaperin..), ehka HubbaBubba-purkkaa (oma suosikkimakuni oli kai mansikka.. viisi HB:a kerralla suuhun, ja sai puhallettua jarjettoman kokoisia purkkapalloja..), mahd. muutama tikkari (sellainen perinteisen mallinen littea - Chupa Chupsit taisivat tulla hiukan myohemmin? tai jos niita oli, niin olivat ehka kalliimpia.. muistelen hamarasti, etta hedelmatikkareita oli muutamaa eri varia, joista vihrea oli kai suosikkini, mutta lisaksi oli kai joku ruskea tms., mutten varmuudella muista sen makua.. se ei tainnut olla kola, mutta jotain sinne pain, ja se taisi olla jotenkin tahmaisemman oloinen kuin ne hedelmatikkarit, mutta muuten ehdottomasti makusuosikkini..) Sitten tietysti ihania, perinteisia merkkareita.. Black Pete (?) salmiakkipatukoita (sellaisia litteita ja vaaleanharmaita, oranssilla kaarepaperilla, missa merirosvon kuva tms.).. Latkaliigaa ja tuttifruttia.. Sitten oli jotain pusseja, missa oli rakeita jotka poksahtelivat kielella.. Ja salmiakki- ja sitruunajauhetta, mita piti imea pussista pienella pillilla.. Oli varmaan viela jotain muutakin, mutten nyt muista..
 
Yleensa taisimme sokerikoomailla nimenomaan karkin avulla. En ainakaan muista, etta olisi tullut kaytettya omia viikkorahoja tai muita karkkirahoja esim. perunalastuihin tai limskaan, vaan sellaiset olivat ehka vanhempien hankintoja karkkipaivana, tms. (Sekin oli tosiaan aika yleinen kaytanto, etta oli tosiaan vain yksi karkkipaiva viikossa - omani taisi olla perjantai - eika silloinkaan normaalisti voinut vetaa ns. rajattomasti karkkia, vaan esim. sai valita halusiko vaikka karkkipussin, valikoiman irtokarkkia, tai suklaalevyn. Suklaalevytkin taisivat olla siihen aikaan normaalisti pienempia kuin nykyisin. Ainakin itse sain viela lisaksi vaikka litran pullon limskaa, tms., mita en valttamatta vetanyt just sen yhden paivan aikana.) Mutta noi kymppi kerralla -tapaukset olivat siis todella harvinaisia, ja ehka just sen takia jaivat niin selkeasti mieleen =)
 
Sitten 80-luvun puolella oli jo enemman vaihtoehtoja ja enemman taskurahaa, etta hyvastit karkkipaivalle, jne.. =D