Viikkobudjettini on €100, jonka on riitettävä ihan kaikkeen (siis ruoka, kissanruoka, 'toiletries' - en muista suomeksi, vaatteet, bensa, puhelin-credit..). Ostan myös jonkin verran yhteiskäyttöjuttuja, kuten maitoa, voita, oliiviöljyä, vessapaperit, nestesaippuat, yms., mutta en osallistu esim. lämmityskuluihin, koska ullakollahan ei edes ole lämmitystä, jne..

Yritän myös säästää viikottaisesta satasesta edes jotain "lottopurkkiini", josta voin sitten kustantaa sellaisia juttuja, mihin normaali viikkobudjetti ei riitä, tai viedä toisinaan rahaa pankkiin - pankkitili kaipaakin kovasti täytettä, nyt kun vuosittainen autovero ja -vakuutus on taas maksettu, huoh..

Teen nykyisin viikon ruokaostokset kerralla, Greystonesin LIDLissä, ja siitä on ollut apua lottopurkille =) Yleensä loppusumma on jotain 60-75 euron väliltä, mutta tällä viikolla oli hiukan korkeampi, kun ostin kympillä dynamo- ja aurinkokennokäyttöisen LED-taskulampun. Hankin sen autoa varten, kun aiempi, €2 taskulamppuni on aika heikosti valaiseva ja muutenkin jotenkin epäluotettavan oloinen.. Saatan kuitenkin tehdä sille aurinkokennoa suojaavan pussukan, ja pitää sitä mukana käsilaukussa, kun se on suunnilleen kännykän kokoinen. Valaisee ainakin tehokkaasti!

Laitan alle viikon ruokaostokseni, jos joku haluaa vertailla hintoja tms.

Weekly shopping

Valkokaali oli tavallaan heräteostos, mutta kätevä, kun sitä voi laittaa ruokaan tai silputa salaatiksi - tykkään myös popsia raakoja kaalinlehtiä ihan sellaisinaan.

Kommenttipuolella pähkittiin tuota "vine tomatoes", mutta en muista päädyttiinkö mihinkään tiettyyn termiin.. Sanotaan nyt vaikka köynnöstomaatti. Ostan niitä joka viikko n. kilon verran, kun ne ovat monikäyttöisiä ja säilyvät hyvin, kun pitää ilmavasti ja varjossa.

Sipulipussi riittää muutamaksi viikoksi, ellei joku muu taas käytä sipuleitani (prkl)..

Koska aiemmin ostamani kolmen lajin lehtisalaattinipussa oli juuret mukana, viskasin sen multaan, kun olin jo käyttänyt salaatit, ja nippu oli ollut n. viikon jääkaapissa.. Tulos;

DSCN2302-normal.jpg

Uutta salaattia kasvaa siis ilmaiseksi =D ... Tämän takia päätin vaihteeksi ostaa sellaisen tavislehtisalaatin, jonka loputtua voin riuhtoa tuoretta salaattia purkista.

Maito on sellainen kahden litran muovikanisteri, jonka hinta siis €1.69. Maustamaton jogurtti on muistaakseni puolen litran purkissa. Käytän sitä enimmäkseen smoothie-tarkoituksiin.

Tuo "wafer thin ham/tur" ei itse asiassa ollut kinkkua eikä kalkkunaa, vaan kanaa. Ennen olisin ostanut ehkä kinkkua tai salamia, mutta kun lopetin sianlihan syömisen, niin nykyisin ostan useimmiten kanaa voileipätarkoituksiin. Ei tuosta riitä kuin muutamaksi päiväksi, mutta sen jälkeen siirryn juustoon. Sitäkään ei tarvitse ostaa ihan joka viikko, paitsi jos teen vaikka pennelaatikkoa, mihin menee aika reilusti juustoa raasteena. Nyt tosin pidän taukoa pennelaatikosta, kun viimeisimmästä erästä meni yli puolet roskiin =( Inhoan ruuan tuhlaamista, mutta sillä viikolla oli niin lämmintä, etten vaan pystynyt syömään lämmintä ruokaa, eikä pastaruokaa voi pakastaakaan (tai voi, mutta ei se ole syömäkelpoista pakastuksen jälkeen..). Lopulta oli sitten pakko heittää se pois.

"Monocultivar olive" on isohko pullo oliiviöljyä. Löysin lopulta hiukan halvemmankin version, mutta hintaeroa oli niin vähän, etten viitsinyt ravata kaupan toiseen päätyyn palauttamaan sitä kalliimpaa pulloa.

Soijakastiketta olin ajatellut hankkia, ja se sattui olemaan tarjouksessa. En muuten edes tiennyt, että sitäkin on eri versioina! Ostin japanilaista, kun sitä olen ainakin käyttänyt sushin kanssa, joten tiesin millaista se on. En muista varmuudella mikä se toinen versio oli - mahd. indonesialainen? Näytti kuitenkin ihan samalta.. (Tietääkö kukaan mitä eroa noilla on?)

Majoneesi riittänee taas 2-3 viikoksi. Ei välttämätön, mutta ihan kiva lisuke wrap'eihin yms.

Ostin pari purkkia tulista salsa-dippiä, mutta en dippaustarkoituksiin, vaan helpoksi mausteeksi ruokaan. Yleensä maustan kyllä yrttisuolalla, musta- ja valkopippurilla, (mieluiten tuoreella) valkosipulilla, mahd. chilipippureilla, yms., mutta joskus on ihan kiva vaan kumota purkki tulista salsaa pannulle (esim. naudan jauhelihan tai kanan päälle), ja se on siinä.. Joskus laitan salsaa salaattiin tai wrap'iin, ja sitä jää yli, joten silloinkin ne jämät tulee käytettyä ruuanlaittoon.

"Forest honey" oli houkuttelevan tumma hunaja, joten ostin sitä, vaikka vaaleampaa hunajaa olisi saanut halvemmalla. Olen maistanut sitä vasta hiukan sellaisenaan, ja teen seassa, ja se on kyllä hyvää! Tavishunajaakin on vielä jäljellä, mutta käytän sen ihonkuorintamömmön tekoon =D (Siis ruskeaa sokeria, hunajaa ja oliiviöljyä - kaikkia suunnilleen saman verran..)

"Genovese sauce" oli heräteostos, joskin käytännöllinen sellainen! Kyseessä on ns. kuivapesto, eli kuiva maustesekoitus, josta voi tehdä pestoa lisäämällä siihen maitoa ja kuumentamalla seoksen. Aina kun ostan valmispestoa, purkkiin jää jonkin verran poisheitettävää, kun muutaman käyttökerran jälkeen tulee vaan tunne, että se ei ehkä ole enää syömiskelpoista.. Siksi tuo kuivaversio vaikuttaakin paremmalta, kun sitä voi tehdä kerralla vain sen verran kuin tarvitsee. En ole vielä kokeillut..

Dairygold on ehkä samanlaista kuin Voimariini (jos sellaista on yhä olemassa?), eli maistuu melkein voilta, mutta on helpompi levittää leivälle jääkaappikylmänä.

Munia saisi halvemmallakin (ostin kuuden munan pakkauksen), mutta ostan aina "free range", eettisistä syistä. Olen viime aikoina keittänyt ainakin kerran viikossa kattilallisen munia, ja laittanut kovaksikeitetyt munat sitten jääkaappiin, mistä voi näppärästi napata pari esim. muna-wrap'ia varten, ettei tarvitse joka kerta keittää erikseen ja odotella..

Kotona oli vielä puoli pussia penneä ja pussi spaghettia, mutta ostin varmuuden vuoksi pussin penneä. Jos ei jaksa joskus lähteä ruokaostoksille, niin on ainakin jotain ruokaa kaapissa..

Suurin maustekurkkuhimoni on jo ohi, mutta ostin kuitenkin vaihteeksi purkillisen. Eivät ainakaan happane pikaisesti =)

Yleensä, jos ostan nuudeleita, ostan joko curry-makuisia Koka-nuudeleita tai aasialaiskaupan tulisimpia nuudeleita. Nyt ajattelin kuitenkin ostaa kokeeksi LIDLin nuudeleita. En ole kokeillut vielä, mutta ovat ihan käteviä olemassa, jos tekee mieli lämmintä ruokaa, eikä jaksa kokata tai sulattaa jotain muuta..

Ostan joka viikko kolme litraa eksoottista hedelmämehua - sitä missä ei ole kiwi-hedelmää. Laitan sitä smoothien sekaan, tai lisään melkein puolet vettä ja pinon jäitä, ja nautin kylmänä juomana kuumalla ullakolla.

Kuitin "orange" on appelsiininmakuinen mehutiiviste. Se kestää varmaan muutaman viikon, mutta on kiva olemassa.

Olisin jälleen ostanut mieluiten maustamattomia tortilla-wrap'eja, mutta LIDLissä tuntuu aina olevan vain valkosipulin ja korianterin makuisia. Nekin ovat kyllä hyviä. Wrap'it ovat kivaa kesäruokaa, kun ne on nopea tehdä, ja voi syödä kylmänä tai kuumana.

Viiden pakkaus valkoisia minisuklaalevyjä oli totaalinen heräteostos. Maistoin joku aika sitten palan valkoista suklaata, joka ei ällöttänyt =D

Myös kalanmaksaöljykapselit osuivat vaan silmiin ohikulkiessani, ja kun purkin hinta oli alle euron, päätin ostaa..

Sitten leipäosastoa..

Suurin osa Irlannissa myytävistä leivistä on suht. mautonta vaahtomuovia.. LIDLin leipävalikoima onkin kuin taivas.. Ostan joka viikko neljä gouda-sämpylää, jotka syön parin päivän aikana, kun ne ovat vielä tuoreita. Viime viikolla testasin muiden sämpylöiden pakastamista, leikaten ne valmiiksi ennen pakastusta, ja sulattaen sitten tarvittaessa paahtimen sulatusasetuksella. Oli ihanaa syödä pitkin viikkoa "tuoretta" leipää, joutumatta joka kerta hakemaan sitä erikseen kaupasta. Tällä viikolla ostinkin sitten hiukan enemmän niitä muita sämpylöitä, ja nyt on pakastimessa leipää - lisäksi sain vielä paketin Suomesta, joten pakastimessa on myös reilusti Reissumiestä!

(Kaksi donitsia olivat terveellinen aamiaiseni ostospäivänä.. Menin ostoksille iltapäivällä, enkä ollut syönyt kotona mitään, joten ahmin heti autoon päästyäni puolikkaan donitsin, että jaksoin ajaa takaisin kotiin, ja popsin kotona loput..)

Onneksi LIDLin kissanruoka on ollut suosittua jo useamman viikon ajan - se on nimittäin puolet halvempaa kuin lähikauppojen kissanruoka.. Muutenkin kissanruokaa menee nykyisin paljon vähemmän, kun Oimo söi viimeisinä viikkoinaan suunnilleen tauotta. Hänellä oli sen kasvaimen takia jatkuvasti nälkä.

Ostin varastoon myös jonkin verran siteitä, tamponeja ja vessapaperia, eli niitäkään ei tietty ole joka viikko listalla.

Sen sijaan, olen tainnut ostaa jo useampana viikkona naudan jauhelihaa - usein 800g pakkauksen, kuten tälläkin kertaa, hintaan €3.28. Tälläkin viikolla, paistoin koko satsin kerralla, pakkasin kolme pakastamisen kestävää muovirasiaa täyteen (joista kaksi pakastimeen ja yksi jääkaappiin, kunhan olivat jäähtyneet), ja tein lopuista wrap'in. Yhdestä rasiallisesta riittää täytettä 3-4 wrap'iin, tai jos huvittaa vaikka syödä salaatin, perunoiden tms. kanssa, yhdestä rasiallisesta saa kaksi ateriaa. Koska joudun aina ennen ruuanlaittoa siivoamaan suunnilleen koko keittiön (kun D ja Nosferatu ovat sen verran saastaisia), pyrin kokkaamaan mahd. harvoin.. On siis kivaa, kun voi vaan heittää muonaa mikroon ja saa kuitenkin itsetehtyä lämmintä ruokaa.

Kassalla sattui muuten olemaan sen verran mukava nuori mies, että laitoin positiivista palautetta LIDLin asiakaspalveluosoitteeseen. Hän oli suunnilleen parikymppinen, ja jutteli iloisesti jokaiselle asiakkaalle, eikä pelkästään fraaseja ja sääkommentteja, vaan oikein kunnon keskustelua, joka taatusti piristi jokaisen asiakkaan päivää =D Hänellä oli myös jatkuvan asiakasjonon lisäksi muuta hektistä toimintaa, kun kaupan automaattinen ulko-ovi jumittui ja asiakas tuli hakemaan juuri kys. kassaa apuun.. Itse huomasin että yksi vaihtorahavitosista oli todella huonokuntoinen, joten palasin pyytämään, josko hän voisi vaihtaa sen - hän vaihtoi sen hymyillen kolikoiksi, kun vitosensa olivat loppuneet.. Hän mainitsi myös toiselle henkilökunnan jäsenelle, että tarvitsi vaihtorahaa, ja onnistui hoitamaan tuon kaiken pikaisesti, pyydellen anteeksi asiakkailta jotka joutuivat odottamaan jonossa, ja jatkoi aurinkoisesti kassahommia. Kukaan ei ehtinyt edes hapantua pienestä viiveestä. Todella ilahduttava ihminen!