En ole vielakaan paassyt taysin eroon hinkuyskasta, joskin tilanne on jo hurjasti parempi. Rankempi yska iskee lahinna makuuasennossa (=oisin), ja valveilla ollessa on enempi arsyttavaa kuivaa kohimista.. No, kai se taas ajan mittaan katoaa, kuten aina ennenkin.

Meilla on ollut taas H:n kanssa laksysessioita. He ovat kasitelleet toista maailmansotaa, holokaustia, yms. Lukevat parhaillaan The Boy in the Striped Pyjamas -kirjaa, joka on oikeastaan H:lle ensimmainen paksumpi kirja, mika on pelkkaa tekstia (eika siis ns. helpompaa luettavaa oheiskuvituksella). Aika sujuvasti han sita lukee - meilla ollessaan aaneen, ja kotona hiljaa itsekseen. Ymmartaminen on sitten vahan niin ja nain.. Osittain se johtuu kielellisista vaikeuksista - vaikka hanen englantinsa on kehittynyt huimasti, se ei sittenkaan ole ihan samalla tasolla kuin jos han olisi puhunut sita koko ikansa. Lisaksi kulttuuritaustalla on omat vaikutuksensa asiaan. Eurooppalaislapset ovat todennakoisemmin kuulleet / nahneet viittauksia Euroopan lahihistoriaan, mutta esim. natsien ja keskitysleirien selittaminen sri lankalaiselle 11-vuotiaalle on vahan mutkikkaampaa, olen havainnut. Toki kirjassa on muutenkin juttuja, jotka menevat ohi melkein kenelta tahansa 11-vuotiaalta, kuten perheen uuden kotipaikan nimi, "Out-With"..

Laksyna on ollut joka paiva aika hankalia kirjaan perustuvia monistetehtavia. En itse ole lukenut kys. kirjaa, joten auttaminen on hankalaa, kun pitaa ensin plarata kirjasta se kohta, mihin tehtavissa yleensa viitataan, ja sitten viela yrittaa selkokielistaa ne tehtavat H:lle, ja opastaa hanta vastaamisessa, kuitenkin niin ettei menisi vaan saneluksi, vaan etta han joutuisi itsekin vahan tekemaan toita vastaustensa eteen. (Joskin osa vastauksista on hoidettu ihan saneluna, kun ovat vaan olleet liian vaikeita kielellisesti - toivon, etta siina tapauksessa hanelle on edes jotain hyotya siita, etta kirjoittaa ne sanelemani vastaukset vihkoon..)

Heidan uusi opettajansa on kuitenkin siita mukava, etta kirjoittaa laksyvihkoon vastauksen, jos laitan sinne jonkun kommentin. Taalla siis merkitaan joka paiva kaikki kotilaksyt vihkoon, ja vanhemman (tai muun laksyja valvovan aikuisen) pitaa sitten kuitata laksyt tehdyksi, etta niista ei voi lusmuilla vapaaksi, kuten omassa lapsuudessani.. Jos jotain jaa tekematta, tai H:n kotona tehtavaksi, laitan siita kommentin vihkoon - ja tanaan myos iirinlaksy jai vajaaksi, kun oma paattelykykyni ei riittanyt avuksi, eika Daniel sattunut olemaan silla hetkella kotona. Ihan kiva, etta opettaja sitten kommentoi asiaa =)

Matikasta on lahinna piirrelty tai mitattu erilaisia kulmia, tai laskettu kuvioiden ymparysmittoja. Uskonnosta on ollut esim. kymmenta kaskya, jne.

H:n isakin kavi meilla, pikku-H (=kummipoikamme) ja laptop mukanaan. Halusi loytaa nettitelkkarin kautta tuoreet sinhalankieliset uutiset, mika oli sinansa kiinnostavaa, kun oma sinhalankielentaitoni on taysin olematon.. Loysin siis uutissaitin, jossa oli myos videopalkki, mutta se sama video kuulemma oli pyorinyt siina jo muutaman paivan (vaikka saitin mukaan se oli ns. tuoreimmat uutiset video). Onnistuin sitten kuitenkin loytamaan heille jonkun sinhalankielisen nettitelkkarin, missa oli useampia kanavia, ja sielta loytyi lopulta tuoreita uutisiakin - jee!

Kummipojallamme on aivan mielettoman ihastuttava hymy =D Ja ne sopot suklaasilmat, oih!