Tama Natalian kirjoitus inspiroi blogittamaan nettikuolemasta, ja mahd. nettitestamentin tarpeesta.

Ahkeralle nettikayttajalle ei valttamatta tule edes mieleen miettia mita hanen nettipersoonalleen tapahtuisi, jos han itse sattuisi yllattaen kuolemaan - varsinkin jos on suht. nuori ja terve ihminen, eika kuolema viela ns. kolkuttele kuuluvasti ovella.

Ovatko perheenjasenet, sukulaiset tai netin ulkopuoliset ystavat ja tuttavat tietoisia nettipersoonan olemassaolosta? Jos ovat, tulisiko heille mieleen kayda ilmoittamassa nettitutuille kuolemantapauksesta, tai haluaisivatko he edes tehda niin - tosin en voi kuvitella millaiset ihmiset haluaisivat salata moisen asian, varsinkin jos tietavat vainajalla olleen myos nettituttuja. Mielestani olisi todella loukkaavaa jattaa tietty ryhma ystavia epatietoiseksi nettiystavansa kohtalosta. Nettiystavyys voi olla aivan yhta tarkeaa kuin netin ulkopuolinen ystavyys - joskus jopa tarkeampaa.

Enta jos vainaja on kayttanyt n. gaziljoonaa eri saittia, avaten profiileja sinne tanne (koh.. tama tuntuu tutulta..), blogittaen usealla saitilla, osallistuen keskusteluihin forumeilla, kommentoinut innolla blogikirjoituksia ja nettituttujen profiilijuttuja..? Onko kenellakaan oikeasti listaa kaikista saiteista, joille on tullut liittyneeksi, saati kys. saittien salasanoja?

En itsekaan muista kaikkia saitteja, joille olen liittynyt - varsinkaan kaikkia sellaisia, joilla en valttamatta ole kaynyt liittymisen jalkeen, tai jotka ovat muuten jaaneet nettihistoriaani, kun olen loytanyt jotain kiinnostavampaa. Tosin, minulla on muutamia profiileja, jonne on voinut linkittaa omat profiilinsa monilta muilta saiteilta, eli jos kupsahtaisin yllattaen, periaatteessa jonkun olisi mahdollista selvittaa suurin osa saiteista, missa olen ollut edes jokseenkin aktiivinen, jossain vaiheessa. En tosin usko, etta kukaan vaivautuisi moiseen hommaan, ja suoraan sanottuna, silla ei olisi itselleni mitaan valia, koska kuollut on kuollut. Toisaalta, tiedan etta ainakin muutamat nettituttuni tykkaavat kayda virtuaaliajelulla kuvieni avulla, joten heidan kannaltaan olisi ihan kiva, etta ne kuvat pysyisivat netissa vaikka itse sattuisinkin kupsahtamaan. Koska nykyisin kaytan flickr-albumeita, yllattava kupsahtamiseni vaatisi siis pro-tilin yllapitoa (tai muuten vain viimeiset 200 kuvaa jaisivat nakyville), enka usko etta kukaan laheiseni haluaisi maksaa vuosimaksua jonkun vainajan kuva-albumien yllapidosta.

On olemassa saitteja, minne voi tehda ilmaisen tai maksullisen 'salasanatestamentin', jattaen profiililinkit ja salasanat talteen, mahd. laheisten yhteystietojen kera, niin etta kuolemantapauksessa, laheiset saavat profiilitiedot kayttoonsa, ja voivat toimia profiilien suhteen joko ennalta sovitusti tai omien toiveidensa mukaisesti.

Kavin katsomassa yhta em. nettitestamenttisaittia (en nyt muista sen nimea, enka viitsi googlettaakaan). Sinne sai ilmaiseksi jattaa muistaakseni kolmen profiilin tiedot, mutta sita pidemmasta listasta olisi pitanyt maksaa. Tuli hiukan epaileva olo - kuinka turvallista olisi antaa kaikki profiilitietonsa moiselle saitille, ja jos maksaisi jonkun isomman kertamaksun, minka pitaisi turvata tietojen sailytys kayttajan kuolemaan asti, niin kuinka varmasti se nettitestamenttipulju olisi edelleen toiminnassa, jos kuolema korjaakin vaikka joskus 60 vuoden kuluttua? (Veikkaan, etta pulju voisi kupsahtaa aiemmin, tai puljun serveri voisi saada yllattavan infarktin, tms.)

Mietin, josko profiilinluovutuskortista olisi apua. Monet kantavat jo mukanaan esim. elinluovutustestamenttikorttia, joten miksei jotain samanlaista myos nettiprofiilien suhteen? Tosin, sen toteuttaminen voisi olla haastavaa.. Periaatteessa kortissa voisi olla vain tieto siita, mita kantaja haluaisi nettipersoonalleen tehtavan, kuoleman korjatessa. Voisi olla aika typeraa kantaa taysia profiilitietoja mukanaan, jos joku vaikka pollisi lompakon ja saisi siten kortin tietoineen haltuunsa. Ne saitit, kayttajanimet ja salasanat pitaisi siis kuitenkin listata johonkin - ehka vaikka pieneen mustakantiseen kirjaan, joka loytyy kotoa yopoydan laatikosta? =)