(Aiemmat kirjoitukseni aiheesta: taalla ja taalla)
Ystavani R otti tanaan yhteytta - hanen ystavansa ja maanmiehensa (tosin nainen..) S on nyt menettanyt sen orjatyopaikkansa. Ei paassyt Pyhan Patrickin paivan aamuna tarpeeksi ajoissa toihin, kun niin aikaisin ei kulkenut busseja. Sen sijaan, etta se orjuuttajapomo olisi antanut S:lle taman kansallisen vapaapaivan vapaaksi, han vetaisi raivarit ja sanoi, etta jos toihin ei tulla ajoissa, niin ei tulla sitten ollenkaan, ja nyt S on ilman duunia, vain kolmisen kuukautta tyolupaa jaljella. Hanen oli tarkoitus kituuttaa kys. duunissa tyoluvan uusimiseen asti, ja koittaa sitten saada joku inhimillisempi duunipaikka.
Tilanne on aika ahterista, koska S:n mies on maassa vaimonsa tyoluvan turvin, ja S on siis elattanyt koko perhettaan (heilla on se 8v. tytar). Vaikka S on suuresti karsinyt orjaduunistaan, se oli kuitenkin hanelle valttamattomyys. Nyt koko perheen kohtalo on hyvin epavarmalla pohjalla, kun ei ole mitaan tuloja (sossusta oli esitetty jotain avustusmahdollisuutta, mutta sita ei kuitenkaan saa heti), ja perheen ainoa tyoluvan haltija on menettanyt duuninsa vain hiukan ennen kuin tyolupa olisi uusittava. Potkujen antaminen em. tavalla on tietysti myos taysin laitonta (kuten orjatyovoiman pitokin), mutta orja on tietysti aika heikoilla, kun tyopaikka on ollut tyonantajaperheen yksityistiloissa, eli hehan voivat periaatteessa vaittaa vaikka mita, ja orjan olisi hyvin vaikea todistaa tyonantajiaan vastaan, kun tilanteessa olisi vain sana sanaa vastaan.
Orjuuttajaperhe on myos vaatinut S:a lahettamaan heille tyolupadokumenttinsa - kehotin olemaan antamatta kys. dokumentteja kenellekaan, ellei kehotus tulisi joltain viralliselta taholta. R ja S ovat huomenna menossa tiettyyn toimistoon puhumaan asiasta, ja toivon, etta siita on apua. Menisin itse mukaan, mutta en ole oikein viela tarpeeksi hyvassa kunnossa, etta lahtisin Dubliniin asti, kun lahilekurille menokin sai olon tuntumaan aika astmaattiselta (hain aamulla toisen antibioottikuurin). Laitoin kuitenkin R:lle tekstarina muutamia termeja, joista kehotin kysymaan, kuten unfair dismissal, jne..
S:n tyttarella on toukokuussa ensikommuunio, ja toivon etta perheen asiat hoituvat siihen mennessa ainakin sellaiselle tasolle, etta pystyisivat hiukan rentoutumaan ja nauttimaan paivasta. Toin Suomesta tytolle mekkokankaan, josta R tekee hanelle ensikommuuniomekon, etta ainakin yksi pieni osa asiaa on jo hoidettu.